Afbeelding
Foto: Peter de Koning

UITBATERS CAFÉS REMBRANDT EN HART VAN BOXTEL VIEREN TWINTIGJARIG BESTAAN VAN HUN BEDRIJF

Tweemaal porseleinen jubileum in Boxtelse horeca

LINDA VAN DE WIEL

Twee Boxtelse horecaondernemingen hebben wat te vieren. Waar Geert en Colette van de Wal vrijdag samen het glas hieven op het twintigjarig bestaan van hun grand café Rembrandt, pakten Riekske en William van Dinther uit met een vierdaags feest om hun eveneens porseleinen jubileum te vieren.

Tijdens een aantal momenten vieren Geert en Colette dit jaar hun lustrumfeest. Vrijdag werd afgetrapt in besloten kring van familie en vrienden. ,,We staan niet zo graag op de voorgrond", stelt Colette. ,,Maar het is wel een prestatie. Ik ben trots op de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt. Of ik iets kan noemen? Dat is het Hapasmenu. Dit houdt in dat onze gasten de hele avond kleine gerechtjes eten."
,,Inmiddels werken we al dertig jaar samen in de horeca", vertelt Geert. ,,We zijn in 1989 gestart met restaurant De Pottekijker aan de Rechterstraat en tien jaar later namen we ook restaurant 't Huiske over, verderop in de straat." Na twee jaar lang beide horecazaken te hebben geleid, besloot het ondernemerskoppel zich te focussen op slechts één bedrijfaak. De Pottekijker werd verkocht en 't Huiske omgetoverd tot grand café Rembrandt. Geert: ,,Het restaurant doet zijn naam eer aan. Alle wanden hangen vol Rembrandt-reproducties en in onze opgeknapte tuin is aan de muur het Rembrandtplein op een groot doek te zien."
De eigenaars van Rembrandt verzorgen ook feesten en bieden onderdak aan meerdere verenigingen. Geert: ,,Zoals het Dükerskoor, het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris en sociëteit Den Haerd. En tijdens carnaval aan Petazzie, het Waggelpodium en dweilorkest Aggemarvanhuisafband." Bart de Bresser, lid van het orkest, voelt zich thuis bij het café. ,,We zijn hier altijd welkom. Er is veel mogelijk en Geert en Colette denken graag mee."

CLUBKESAVOND

Enkele tientallen meters verderop - aan de Markt – markeerden Riekske en William van Dinther afgelopen weekend eveneens hun vierde lustrum. Zijn pakten groots uit met een vierdaags feest in café 't Hart van Boxtel. Riekske: ,,In de loop van de jaren hebben we zoveel mensen leren kennen, dat we het programma hebben opgedeeld in onderdelen."

Zaterdag was het terras gevuld met oud-personeel. ,,Er hebben hier in twintig jaar veel mensen gewerkt. De meesten zijn sindsdien bevriend met elkaar," zegt Riekske. Dit is herkenbaar voor Noortje van der Haagen. Zij werkte liefst zeventien jaar bij De Bips, zoals de kroeg in de volksmond genoemd wordt. ,,Mijn baan in deze kroeg heeft nooit gevoeld als werk. Ik ging hierheen, tapte wat biertjes en was met vrienden", lacht ze. ,,Ik woon nu anderhalf jaar op Bonaire, maar ben voor dit feest terug naar Boxtel gekomen. Ik vind het tof iedereen weer te zien." Ook Jasper van den Aker kijkt met plezier terug op zijn tijd als barkeeper in het café. ,,Toen ik bij in De Bips werkte, was het om acht uur 's avonds al druk. Het voelde niet als een baantje, het was gewoon gezellig. Of wij als barkeepers populair waren bij de meisjes? Geen commentaar."

De feestvierdaagse werd zondag afgesloten met live muziek en een dj. William: ,,Dit feest is een hoogtepunt, maar we hebben de afgelopen twintig jaar zoveel mooie festiviteiten georganiseerd. Half Boxtel heeft tijdens het frikandelschuiven tijdens carnavalsmaandag letterlijk gepoogd zoveel mogelijk frikandellen naar binnen te duwen. De wereldkampioenschappen voetbal zijn altijd top en de spaarkasfeesten waren ook geweldig. Ik heb eens 100 vierkante meter graszoden op het terras gelegd om een campingsfeer te creëren. Met caravan." Riekske: ,,Oh ja en we gebruikten kratten als stoelen."

Over stoppen praten Geert en Colette én William en Riekske nog niet. Gelukkig maar. Er mogen wat betreft vele Boxtelaren nog veel wereldkampioenschappen en Waggelpodia bijkomen.

FOTO'S BOVEN: Links Colette en Geert van de Wal van grand café Rembrandt; rechts Riekske en William van Dinther en hun dochter Meike van café 't Hart van Boxtel. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding