Afbeelding
Foto:

OVERDRACHT RIJKSMONUMENT IS EEN FEIT

Nieuwe eigenaar kasteel Stapelen nog anoniem

RENS VAN DEN ELSEN

Met de ondertekening van de verkoopakte bij de notaris kwam vrijdag officieel een einde aan de relatie tussen de paters assumptionisten en kasteel Stapelen. De congregatie was ruim 103 jaar eigenaar van de Boxtelse waterburcht, het omringende park en het bijgebouw dat bekend staat als 'het schooltje'. Voorzitter Jan van Homelen van stichting Beheer Kasteel Stapelen houdt een dubbel gevoel over aan de overdracht: ,,Om na zoveel jaren afscheid te moeten nemen van zo'n bijzonder gebouw doet een beetje zeer. Maar het kasteel is in goede handen."

De beheerstichting houdt door de overdracht wat betreft het kasteel ook op te bestaan. ,,We zijn echter nog wel verantwoordelijk voor het zusterhuis en het aangrenzende pand aan de Prins Hendrikstraat 43 en 45 waar de administratie van de assumptionisten nog wordt gedaan", geeft Van Homelen aan. ,,Maar dat vergt natuurlijk lang niet zoveel tijd als het beheer van het kasteel zelf." De voorzitter ziet het overdragen van het rijksmonument dan ook als een goed moment om het 'eens wat rustiger aan te gaan doen'. ,,Het is goed om als oud-burgemeester ook eens aan je pensioen te denken", zegt hij met een lach.

EIGENAAR NEEMT INTREK

Sinds vrijdag is kasteel Stapelen in handen van een tot op heden onbekende vermogende Brabander. De nieuwe eigenaar wil zich voorlopig nog niet bekend maken aan het publiek. ,,Hij beseft natuurlijk dat hij een keer naar buiten moet komen. Het kasteel staat immers altijd in de aandacht van de Boxtelaren. Wanneer hij uit de anonimiteit wil stappen, is ons echter niet bekend", vertelde Van Homelen daags na de ondertekening van de verkoopakte.

De voorzitter weet wel te vertellen dat de nieuwe kasteelheer voorlopig zelf zijn intrek neemt in de burcht. Op termijn moet dan bekend worden welke functie het gebouw en de omliggende gronden krijgen. In de koopovereenkomst staat wel beschreven dat zorg en wonen centraal moeten staan bij een eventuele nieuwe betrekking van het kasteel. Van Homelen: ,,Hierdoor blijft een traditie in stand. De paters assumptionisten hebben altijd een maatschappelijke functie vervuld."

STAPEL OP SINT

Ondanks dat de toekomst van kasteel Stapelen dus nog even in nevelen is gehuld, is Van Homelen wel tevreden met de doorgang van diverse evenementen in de van oorsprong middeleeuwse burcht. Zondag vond er het jaarlijkse kasteelconcert van de Gildenbondsharmonie plaats. En ook Sinterklaas mag van de nieuwe eigenaar in november zijn intrek nemen in het kasteel tijdens het populaire evenement Stapel op Sint, zegt Van Homelen.

Wim Ketelaars van het organisatiecomité Stapel op Sint is blij met de toezegging van de nieuwe eigenaar, maar toont zich terughoudend. Volgende week vindt een gesprek plaats met de nieuwbakken kasteelheer over de voorwaarden. ,,Denk daarbij aan vergoeding, huurperiode, opbouwen en afbreken et cetera", verduidelijkt Ketelaars. Dat Stapel op Sint dit jaar doorgaat is volgens hem dan ook nog prematuur. ,,Het is dus pas zeker als ook wij als organisatiecomité Sint aan de voorwaarden kunnen en willen voldoen. Uiteraard gaan we van het positieve uit, maar het is pas definitief als beide partijen akkoord zijn", zegt Ketelaars.

AFSCHEID PATERS

De paters assumptionisten namen een week vóór de overdracht al afscheid van hun klooster. Dat gebeurde met een reünie van oud-studenten, vrienden en vriendinnen. Ruim honderd mensen woonden de feestelijke bijeenkomst bij.