Culturale is de opening van cultuurweek QQLQ. ,,Iedereen is daar welkom. Want cultuur is van ons allemaal
Culturale is de opening van cultuurweek QQLQ. ,,Iedereen is daar welkom. Want cultuur is van ons allemaal", vindt mede-organisator Paul van Alphen. (Archieffoto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

UITMARKT BOXTEL HEET NU CULTURALE • AFTRAP VAN CULTURELE WEEK QQLQ

'Na 8 jaar werden ze wakker in Amsterdam'

RENS VAN DEN ELSEN

Na acht jaar Uitmarkt heeft de organisatie dit jaar noodgedwongen de naam aangepast naar Culturale. De naam mag dan anders zijn, het idee blijft hetzelfde: cultuurmakers uit de gemeente Boxtel een podium bieden. Het evenement omvat een programma van zang, dans, toneel, beeldende kunst en film in en rond theaterzaal Podium Boxtel. Culturale 2018 is tevens de officiële aftrap van de vorig jaar geïntroduceerde kunst- en cultuurweek QQLQ.

De vraag om een naamswijziging kwam bij de organisatie niet helemaal als een verrassing. ,,In Rotterdam en Utrecht hebben ze de naam ook aan moeten passen van de Amsterdammers", vertelt Paul van Alpen, een van de organisatoren van Culturale. ,,De UITmarkt in de hoofdstad heeft het alleenrecht om deze naam te voeren. Het is dan ergens wel grappig dat ze daar pas na acht jaar wakker worden. Ach, ze hebben nu in elk geval van ons gehoord", besluit hij.

TUNNEL

De nieuwe naam is volgens de organisatie wel een goed moment om een paar nieuwe elementen te introduceren tijdens Culturale. Er is een samenwerking aangegaan met de jongens achter Tunnel Vision, Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings. ,,Zij beginnen zaterdag al vroeg met de vervaardiging van zes graffitikunstwerken. Ze beelden daarmee de verschillende evenementen uit binnen QQLQ. Als om 19.30 uur het programma begint, worden de beschilderde panelen getoond. Ieder werk wordt ook gebruikt voor de andere activiteiten, zoals Bockesprongen, Klassiek op de Dommel en De Rode Draad", vertelt Van Alphen.

DWARSDOORSNEDE

Het programma geeft dit jaar weer een dwarsdoorsnede van de culturele wereld in Boxtel. De opening wordt opgefleurd met een aantal circusacts door leerlingen van de Fontys circusschool en Festival Circolo, dat voorheen op landgoed Velder in Liempde werd gehouden. Daarna zijn er tot 22.00 uur doorlopend voorstellingen op het plein voor Podium Boxtel, in de foyer, de grote zaal en de kleine zalen. Die variëren van optredens van onder meer het Wereldkoor, de harmonieën, Victor van Doorn (voorheen organisatie Boxrock - red.), breakdance van RawNeal en sneak previews van onder meer Klassiek op de Dommel en de films die tijdens het nieuwe festival dat FilmPodiumScopia in februari houdt. Op het plein voor Podium Boxtel zijn daarnaast allerlei stands waar lokale cultuurverenigingen hun activiteiten toelichten. Van Alphen: ,,Daarnaast hebben we een 'stille' ruimte voor intieme voorstellingen zoals klassieke pianisten en singer-songwriters."

In het programma staan ook enkele oudgedienden van de Uitmarkt. Van Alphen: ,,Natuurlijk is de culturele vijver in Boxtel ook weer niet zo groot dat we elk jaar een compleet nieuw programma kunnen brengen. Maar we proberen het evenement wel steeds extra jus te geven met nieuwe acts. Of daarbij iets goed of slecht is, is niet aan ons om te beoordelen, dat is aan het publiek. Maar ik kan wel stellen dat alle deelnemers tijdens Culturale écht laat zien wat ze kunnen", aldus Van Alphen.

AFTERPARTY

Het gratis toegankelijke Culturale begint zaterdag 15 september om 19.30 uur bij Podium Boxtel aan de Burgakker 17. Om 22.00 uur zijn de acts afgelopen en vangt de afterparty aan met een optreden van de band Dents & Friends. Die speelt tot middernacht. ,,We gaan er dan nog een leuk feestje van maken met een hapje en een drankje", licht Van Alphen nog toe.

Volgende week brengt deze krant, als maatschappelijk partner van QQLQ, een handzaam overzicht van het programma tijdens de culturele week.


Inschrijven voor BC Talentstage

Het is nog mogelijk om je aan te melden voor de Brabants Centrum Talentstage tijdens festival Bockesprongen op zondag 16 september in en rond het processiepark.

Op dit podium krijgen muzikale en kunstzinnige talenten uit de gemeente Boxtel de ruimte om hun werk te tonen of ten gehore te brengen. Wie zich nog wil aanmelden kan de act, het aantal personen, telefoonnummer en e-mailadres doorgeven via: info@bockepruik.nl.


'Strandjutten' op Bockesprongen

Festival Bockesprongen kent dit jaar een nieuw programmaonderdeel, de Scavenger Hunt. Het is een soort 'strandjutten' dat plaatsvindt in het processiepark op zondagmiddag 16 september.

Het programma van festival Bockesprongen bestaat uit drie hoofdonderdelen: straattheater, live muziek en jeugdcreativiteit. De Scavenger Hunt (Engels voor strandjutten - red.) is onderdeel van het creatieve jeugdprogramma. Het doel is eenvoudig: zoek op het festivalterrein bijzondere, rare, leuke, mooie, grappige en ongebruikelijke dingen. Die worden door de deelnemers gebruikt bij het volbrengen van verschillende scavenger-opdrachten die over het hele terrein hangen. Een opdracht eindigt altijd met het maken van één of meer foto's van het eindresultaat. Deze kunnen gedeeld worden op social media.