Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PROJECT TAALMAATJES IS AL VIJF JAAR EEN SUCCES

Praten over taalregels én het weer

LINDA VAN DE WIEL

,,Taal is de basis van integratie en sociaal contact." Vanuit deze visie startte Wim van de Ven (68) vijf jaar geleden als taalmaatje - ofwel coach - bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern in Boxtel. Met succes, want zowel de coaches als de cursisten zijn ingenomen met het verloop van het project én met de resultaten.

Ze zitten gezamenlijk aan tafel, taalcoach Van de Ven en vier dames met een migratieachtergrond. Gezamenlijk praten zij elke woensdagochtend in de bibliotheek over verschillende alledaagse onderwerpen. Gebeurtenissen uit het nieuws, het weer of uit het leven van de deelnemers aan het Taalmaatjesproject. ,,En dat is heel belangrijk", vertelt de 53-jarige Ling Guo uit China. Samen met haar Nederlandse man en haar dochter woont ze sinds zeven jaar in Nederland. ,,Ik neem ongeveer twee jaar deel aan dit project en ik leer van alles. Naast de taal praten we over sociale regels en gebruiken, maar ook over praktische gespreksonderwerpen als het onderwijssysteem." Het voornaamste vindt Guo wel de klik met Van de Ven. ,,Hij geeft duidelijke uitleg en doet dat op het niveau van de groep. Hij is een erg goede docent en ik ben hem erg dankbaar."
De uit Frankrijk afkomstige Françoise Chan (39) is het eens met Guo. ,,Ik ben erg blij met wat Wim voor en met ons doet. Door hier elke woensdagochtend te komen, blijf ik de Nederlandse taal toepassen en herhaal ik de grammaticaregels. Want die zijn moeilijk hoor. Maar Wim weet alles." Een lachende Van de Ven reageert: ,,Nou alles? Bijna alles."

KENNIS OVERDRAGEN

Jola Wouterse (66) is vanaf de start van Taalmaatjes betrokken bij het project. ,,Ik heb de taak van coördinator overgenomen van initiator Charlotte Rameckers. Zij was bij ContourdeTwern in Boxtel werkzaam als coördinator vrijwilligerssteunpunt. Charlotte merkte dat er een gat is tussen het afronden van de inburgeringscursus en het integreren van de deelnemers. Mensen oefenden de taal en de taalregels niet en zo ebde opgedane kennis weg. Door mensen hier te coachen, blijven zij reproduceren en daarmee verder inburgeren."

En laat het coachen van de cursisten nou precies zijn wat Van de Ven zo aantrekt in het werk als taalmaatje. ,,Ik ben jaren als verpleegkundige werkzaam geweest en ook en aantal jaren lesgegeven aan mensen in opleiding. Ik draag graag kennis over en dat kan hier heel goed. Ik geniet ook van het contact met deze kleurrijke mensen uit zoveel verschillende culturen. En de natuurlijk is de waardering die je krijgt ook heel prettig. Maar wat er gezegd wordt over mijn alwetendheid klopt niet hoor. Ook ik zoek regelmatig wat op."

CURSISTEN

Cursisten van Taalmaatjes zijn elke woensdag om 09.50 uur welkom in de bibliotheek aan de Burgakker 4 in Boxtel. Vooraf aanmelden hoeft niet, maar mag eventueel op: jolawouterse1@gmail.com. Ook voor overige vragen kan via dit e-mailadres contact worden opgenomen.

FOTO BOVEN: In de bibliotheek legt Wim van de Ven (rechts) als taalmaatje de regels uit van de Nederlandse taal aan de deelnemers met een migratieachtergrond. De deelnemers aan het project komen uit diverse hoeken van de wereld. (Foto: Peter de Koning).


UNIEKE AANWINST: LANGNEKDINO VAN 150 MILJOEN JAAR OUD

Oertijdmuseum legt Diplodocus bloot

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft de hand weten te leggen op een ruim twintig meter lang skelet van een 150 miljoen jaar oude dinosaurus, de zogenaamde Diplodocus. Het is de eerste keer dat een origineel dinosaurus-skelet van deze grootte in een vaste tentoonstelling te zien is. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van museum in vervulling.

Na Zwitserland en Denemarken is dit pas het derde originele Diplodocus-skelet dat te zien is in Europa. Het versteende skelet werd in 1993 in de Amerikaanse staat Wyoming opgegraven. De paleontologen kwam echter nooit aan het prepareren toe. Via een Zwitsers collega-museum komt het oeroude skelet nu naar Boxtel. Daar moeten de meeste van de circa 300 botten eerst nog uit het omliggende gesteente vrijgemaakt worden. Daarvoor rekent het museum ruim 10.000 manuren.

DAGELIJKS BEKIJKEN

Het blootleggen van de tere versteende botten gaat binnenkort van start in de nieuwe en speciaal uitgeruste laboratoria van het museum. Bezoekers kunnen de komende drie jaar de voortgang dagelijks komen bekijken.

Paleontologiestudenten van nationale- en internationale universiteiten gaan wetenschappelijk onderzoek verrichten aan dit skelet. Zo wordt er gekeken naar vergroeiingen van botten en aanwijzingen voor bepaalde ziekten. Ook wordt onderzocht worden of er in de botten nog bijtsporen van de Allosaurus te zien zijn. De Diplodocus is namelijk ontdekt vlakbij de plek waar in 1991 de vleeseter werd gevonden door hetzelfde opgravingsteam.

MEER VONDSTEN

Door samenwerking te zoeken met het Sauriermuseum Aathal in Zwitserland en het bedrijf Creatures en Features uit Loenen kreeg het Boxtelse museum de aanschaf van de botten uiteindelijk rond. Het bestuur verwacht dat deze samenwerking in de komende jaren nog meer bijzondere fossiele vondsten gaat opleveren.

Op 10 oktober onthult de Brabantse gedeputeerde van cultuur en evolutiebioloog Henri Swinkels de bijzondere aanwinst. Daarna houdt de Nederlandse dinosaurusexpert Eric Mulder een introductie over het belang van onderzoek. Ook houdt de opgravingsleider van dit skelet, Kirby Siber, een presentatie over het zoeken en vinden van dinosauriërs in Wyoming.

FOTO BOVEN: Het skelet werd in 1994 al onderzocht, maar de paleontologen kregen het werk niet rond. (Foto: Sauriermuseum Aathal).

Afbeelding