BIERWALHALLA IN ROZEMARIJNSTRAAT

Biereloth presenteert eigen brouwsel op festival: Brabiek

Het Boxtelse bierfestival Biereloth wordt zondag voor de 24e keer gehouden door De Bierkamer. In de Rozemarijnstraat bij café Becoloth presenteren verschillende speciaalbierbrouwerijen het beste wat zij op fles en tap te bieden hebben. De bezoekers kunnen genieten van ruim vijftig verschillende speciaalbieren in vijftien kraampjes.

Bijzonder is ditmaal de presentatie van Brabiek, een bier van spontane gisting dat op initiatief van De Bierkamer en de stichting Streekfonds Het Groene Woud is gebrouwen. Elk jaar initieert het fonds een zogenaamd 'eigen project'. Dit keer pakten zij het plan van De Bierkamer op om een bier te brouwen op traditionele wijze. Met water, gerst, spelt en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de openlucht. ,,Het resultaat voldoet volledig aan deze uitgangspunten. Want naast de gerst, spelt en de hop van de Schaapskooi in Schijndel, is er hop aan toegevoegd afkomstig uit natuurgebied De Mortelen. Met deze ingrediënten heeft brouwerij Vandeoirsprong uit Oirschot het basisbrouwsel gemaakt", aldus een woordvoerder van de organisatie. ,,Er is op dat moment geen gist toegevoegd. Het brouwsel is afgevuld in vaten van 240 liter en deze zijn vervoerd naar Winery & Herbs in Schijndel, waar wijnboer Geert Hermans zijn opslagruimte belangeloos ter beschikking heeft gesteld. Ruim 60 liter wort (het tussenproduct in de bereiding van bier - red.) is blootgesteld aan de openlucht waardoor de gisting is opgestart. Dit is aan de vaten toegevoegd. Deze techniek wordt ook gebruikt bij het brouwen van de lambiek-bieren uit de Belgische Zennevallei."

De organisatie is trots op het resultaat. ,,Na de maandenlange rijping op de houten vaten hebben we een smakelijk, fris en licht zuur bier dat uniek is door zijn herkomst." De naam Brabiek is een samenvoeging van Brabant en Lambiek.

NIEUWE BROUWERS

Natuurlijk is er op Biereloth meer te proeven dan alleen Brabiek. Dit jaar hebben een 15-tal brouwerijen gezamenlijk zo'n vijftig bijzondere speciaalbieren meegebracht. Daaronder is een aantal nieuwkomers, zoals brouwerij D'n Draok uit 's-Hertogenbosch met bieren als Bosch Blond en Dieze Bitter Cascarillo en de Bierboerderij uit Haaren met onder meer de Nar Tripel en Vienna, die is verkozen tot lekkerste bier bij een aspergegerecht. Ook Vandeoirsprong is zondag te vinden in de Rozenmarijnstraat.

Daarnaast keren bekende brouwerijen terug, zoals de Boxtelse brouwerij De Kater, de Muifelbrouwerij, Frontaal, Oldskool, de Texelse bierbrouwerij en de Blauwe IJsbeer.

Het festival begint zondag om 13.00 uur in het centrum van Boxtel in de Rozemarijnstraat. De toegang is gratis en de taps zijn open tot 19.00 uur. Voor meer informatie neem contact op met de_bierkamer@hotmail.com of bezoek de website www.biereloth.nl.