Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

GIMMESE SMART OEFENT VOOR JUBILEUM

't Wordt weer inhaken en
uit volle borst meezingen

WENDY VAN LIJSSEL

Ze vinden het zelf niet druk, want er zijn nog een aantal leden met vakantie, toch stroomt zaal 't Schuifke in Gemonde vol met keurig in zwart en rood geklede leden van smartlappenkoor Gimmese Smart. Er wordt wekelijks op woensdagavond geoefend voor het 12,5-jarig jubileum dat zondag 23 september vanaf 13.00 uur wordt gevierd met een korenmiddag in zaal De Schuif.

Onder leiding van dirigent Sjaak de Punder en muzikaal begeleid op accordeon door Peter van der Donk en Rob de Vaan op drums klinken even later de levensliederen die het jubilerende koor op zijn repertoire heeft. ,,Dat zijn er intussen meer dan honderd. We zingen niet alleen maar smartlappen, ook populaire Nederlandstalige nummers van bijvoorbeeld Frans Bauer en René Schuurmans passeren de revue", vertellen voorzitter Mieke Moonemans en vicevoorzitter Kees van den Bosch voor aanvang van de repetitie.

Omdat ze graag zongen en het dorp geen smartlappenkoor had, doken Riet van den Berg en Toos de Punder 12,5 jaar geleden in dat gat. Over een naam hoefden ze niet lang na te denken. Van meet af aan bleek er behoefte te zijn aan een dergelijke zanggroep. Het koor ontwikkelde zich in de loop der jaren en verzorgt overal in de regio optredens. ,,We zingen op evenementen, in verzorgingshuizen, bij korenmiddagen en noem maar op. Het is altijd hartstikke leuk", geven Moonemans en Van den Bosch aan.

HOOGTEPUNTEN

Zoals in het echte leven kende Gimmese Smart ook pieken en dalen. Het overlijden van beide grondleggers Van den Berg en De Punder wordt gezien als het absolute dieptepunt. Hoogtepunten waren er gelukkige veel meer. ,,Het jaarlijkse tweedaagse eigen concert dat we verzorgen bij De Schuif. Dit jaar op 23 en 24 november, de viering van ons vijfjarig bestaan in Den Haag en Scheveningen en het weekendje weg naar aanleiding van ons 10-jarige bestaan", zo sommen de bestuursleden op.

GEZELLIGE BOEL

Daar komt ongetwijfeld de viering van het 12,5-jarig jubileum bij. Dat staat zondag 23 september op de rol. Na de opening om 13.00 uur door burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel, verzorgen niet alleen Gimmese Smart maar ook collega-koren Enjoy uit 's-Hertogenbosch en Gère Weg uit Kerkdriel, twee keer een optreden. Het repertoire is met elkaar overlegd zodat niet alles dubbel voorbij komt. ,,Het belooft, zoals eigenlijk gebruikelijk, weer een gezellige boel te worden", zeggen Moonemans en Van den Bosch. ,,Het wordt inhaken en meezingen."

FOTO ONDER: De leden van het Gemondse koor Gimmese Smart gaan er ook tijdens de repetities in zaal De Schuif vol voor. Ze oefenen voor het 12,5-jarig jubileum eind deze maand. (Foto: Wendy van Lijssel).