Het in 2017 gerestaureerde carillon in de Sint-Petrustoren.
Het in 2017 gerestaureerde carillon in de Sint-Petrustoren. Foto: Peter de Koning

Monumenten in Boxtel zetten de deuren open

De Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van het land en valt dit jaar op 8 en 9 september. Ook in de gemeente Boxtel worden komend weekend activiteiten gehouden die mensen op plekken brengen waar ze normaal gesproken niet zo snel komen. Het landelijk thema dit keer is: In Europa.

In Boxtel speelt de Open Monumentendag zich zaterdag 8 september tussen 13.00 en 17.00 uur grotendeels af in en rond de Sint-Petrusbasiliek. Zo mogen bezoekers onder begeleiding de klokkentoren beklimmen waar zij beiaardier Tommy van Doorn aan het werk zien op het carillon. Ook de grafkapel op het Petruskerkhof wordt geopend. Wie even wil griezelen kan zijn hart ophalen in de zogeheten gijzelkamer boven de sacristie.

Tijdens de diverse rondleidingen wordt de bouwkunst- en historie van de basiliek toegelicht, maar ook de ontwerpen van de glas-in-loodramen.

Gedurende het weekend worden in de kerk doorlopend drie korte films getoond: 'Het is een wonder', 'De leenbrief' en 'Bouwgeschiedenis Sint-Petrusbasiliek'. Aan de kinderen is ook gedacht; zij kunnen zich onder meer laten schminken.

In het VVV-kantoor op de Markt is zowel zaterdag als zondag een fototentoonstelling over de Sint-Petrusbasiliek en Duinendaal ingericht. Zaterdag is de expositie te bezichtigen van 10.30 tot 17.00 uur en zondag is deze open van 13.00 tot 17.00 uur.

MOSKEEËN

Hoewel de moskeeën aan de Hoogheem in Boxtel geen monumentale status hebben, zijn zij wel toegankelijk voor publiek tijdens de Open Monumentendagen. De Marokkaanse moskee is open op zaterdag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur. Tussen dezelfde tijdstippen is ook de Turkse moskee beide dagen open voor bezoekers.

De Protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel is tijdens het monumentenweekend op beide dagen te bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur. Er is een expositie te zien van Marten Groen met werk dat verschillende kathedralen in Europa verbeeldt.

In Liempde kunnen belangstellenden bovendien terecht in D'n Liempdsen Herd, de recent gerestaureerde dorpsboerderij aan de Barrierweg. Daar worden rondleidingen gegeven in het bakhuis dat herbouwd wordt en verzorgt heemkundige Ruud van Nooijen een presentatie over de bouw van een bakoven.