Respectloos afgeserveerd

Vanaf 1998 heb ik in het Kloosterhof in Liempde elke week gymles gegeven aan een groep enthousiaste mensen. In die twintig jaar heb ik een bijzonder warme band opgebouwd met deze cursisten en van hen altijd waardering mogen ontvangen. Ondanks een ongeneeslijke ziekte heb ik de laatste jaren het lesgeven vol kunnen houden. In november vorig jaar moest ik me in verband met een nieuwe behandeling tijdelijk ziek melden en was vervanging gelukkig snel geregeld. Tijdens mijn afwezigheid kreeg ik van de cursisten en de beheerder van het gebouw veel steunbetuigingen, zowel in kaarten als in telefonisch contact.

Afgelopen mei had de kuur me zóveel goed gedaan, dat ik te kennen gaf weer aan de gang te willen met 'mijn groep'. De reactie van het bestuur van stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) was echter onthutsend. In een vernederend gesprek vonden ze dat ik niet mocht praten over 'mijn groep' en vonden ze, dat ik me maar op een ander moment beschikbaar moest stellen. Daarbij kwamen ze niet eens op het idee om te vragen hoe het met mij ging. Omdat ik op de andere momenten van hun voorstel verhinderd ben, kreeg ik via een e-mail het bericht, dat ze me niet meer nodig hebben en wensten ze me veel succes met mijn andere activiteiten.

Dit was dus een definitieve afwijzing zonder enige uitleg waarom ik 'mijn groep' niet terug zou kunnen krijgen. Ik voel me nu na twintig jaar respectloos afgeserveerd door een bestuur, dat klaarblijkelijk niet beschikt over enige vorm van empathie. Naast succes hadden ze me toch minstens sterkte kunnen wensen met het verdere verloop van mijn ongeneeslijke ziekte! Ik zal de lessen met mijn cursisten verschrikkelijk gaan missen.

        MARIAN TEUNISSEN

Reactie stichting BOL. Naar aanleiding van bovenstaande brief is voorzitter Tossy de Man van stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde naar een reactie gevraagd. Zij geeft aan dat ze de gang van zaken rond Teunissen vervelend vindt. ,,We hadden graag met haar tot een overeenstemming willen komen over het tijdstip van de gymles, maar ze wilde daarin niet meewerken. Bewegen voor ouderen vinden we erg belangrijk en we willen graag meewerken aan een tweede lesmoment in de week, dat is een prima toevoeging in ons programma. Haar vervangster kan helaas ook niet op een andere dag." De Man geeft aan Teunissen wegens haar ziekte al was gestopt voordat zij voorzitter werd van de stichting. ,,Desalniettemin blijft het spijtig dat het zo heeft moeten lopen."


Boxtel en Groningen: 'jumelage' tegen bevingen en voor duurzame energie

In Boxtel hebben we jarenlang tegen schaliegaswinning strijd gevoerd. Want dankzij de Groningers wisten we hoe de industrie, lees de NAM (Shell) en de overheid, problemen met bevingen bagatelliseert en schadevergoeding traineert.
Nu de Groningers zeer ernstig in de problemen zitten, wilde ik als schaliegasvrij-strijder de omwonenden van de Groningse gasbel graag spreken en steunen. Dus reisde ik afgelopen week naar Delfzijl. Daar organiseerde de groep Code Rood bij het tankenpark van de NAM een zitblokkade om aandacht te vragen voor de moeizame schadeafwikkeling van de gedupeerden van de gasindustrie. Daarnaast vraagt Code Rood ook aandacht voor de klimaatopwarming veroorzaakt door fossiele brandstoffen. De groep bestaat uit een divers gezelschap van studenten, leraren, verpleegkundigen, milieuwetenschappers en van loodgieters tot postbezorgers. Bij Code Rood zijn ook mensen aangesloten uit wel tien verschillende landen. Allemaal mensen die opstaan tegen klimaatopwarming, vervuiling en verrijking van een handje vol industriëlen.
Veel jongeren, vaders, moeders en grootouders met als gemene deler: de zorg voor onze toekomst en de roep om een eerlijkere en fossielvrije samenleving. Dus niet links of rechts georiënteerd, want het klimaat is van ons allemaal.
De blokkade bestond uit een feestende menigte van zo'n zevenhonderd mensen, daar moeten de omwonenden nog bij worden opgeteld. De sfeer gaf me een overweldigend goed gevoel. In de tussentijd sprak ik met bijzonder veel Groningers. Het is niet te beschrijven hoe gedesillusioneerd zij zijn. Ze hebben het vertrouwen in een beschermende overheid verloren en zien lijdzaam toe hoe er verdeel en heers technieken worden toegepast. Zoals bijvoorbeeld bij een ouder echtpaar. Rondom hun boerderij werd overal bevingsschade geconstateerd, maar zij krijgen niets.
Bij terugkomst uit Groningen realiseerde ik me hoe goed wij het hier in Boxtel hebben. Wij konden actievoeren tegen schaliegas terwijl ons comfortabele leventje gewoon doorging. Laten we nu de Groningers steunen en ons klimaat redden door Boxtel zo snel mogelijk energieneutraal in te richten.

        MIRJAM BEMELMANS


Sluiting van de Wereldwinkel

In het Brabants Centrum van donderdag 30 augustus lees ik dat wethouder Eric van den Broek zich persoonlijk heeft ingespannen ingespannen om Boxtelse bedrijven te stimuleren hun relatiegeschenken bij de Wereldwinkel af te nemen.

Je zou dan mogen verwachten dat de gemeente zelf het voorbeeld geeft en haar kerstpakketten en relatiegeschenken ook bij de betreffende Wereldwinkel koopt. Maar dat is niet het geval. Ook de herhaalde verzoeken van de Wereldwinkel om koffie en thee te mogen leveren werden steeds afgewezen.

Het is dan ook te danken aan de geweldige inzet van de vele vrijwilligers dat de winkel al bijna twintig jaar draait, maar een extra steun va de gemeente zou zeer welkom geweest zijn.

Jammer, een gemiste kans voor onze fairtrade-gemeente!

        JOS CLERCX

We Are Food komt naar
Herenboeren Wilhelminapark

Brabant draagt dit jaar de titel Europese Regio van de Gastronomie. Onder het motto 'We Are Food' zet het provinciebestuur een voedselinitiatief centraal. In september is dat Herenboeren, waarbij de Boxtelse afdeling meerdere malen in beeld komt.

Herenboeren Wilhelminapark is de eerste coöperatieve boerderij in Nederland volgens de huidige opzet. Het is vooralsnog ook de enige die daadwerkelijk geëxploiteerd wordt. Deze maand zijn er regelmatig er activiteiten op het terrein in het kader van We Are Food. Ook staat er een Herenboerendiner gepland. Zaterdag 22 september bereiden Catrien Kuijpers van De Kooktuin in Esch en Omar Sbeini van het Bossche cateringsbedrijf Baba Ganoush een driegangendiner van verse seizoensproducten met een Arabisch tintje voor 35 euro op het terrein aan de Kampspoor, de parallelweg naast de rijksweg A2 in Boxtel. Bovendien worden er wijnen geserveerd van Winery & Herbs uit Schijndel en bieren van de Bossche brouwerij Boegbeeld. Aanmelden via www.herenboeren.nl/agenda.