De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning).
De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Overspannen staalmarkt tart uitkijktoren Banisveld

Er rust weinig zegen op de bouw van een nieuwe uitkijktoren op Banisveld. Voor de derde keer meldt Natuurmonumenten dat de plaatsing van deze Tour de Frans wordt uitgesteld. Ditmaal gooit een overspannen staalmarkt roet in het eten.

,,De zomer loopt op zijn eind, maar waar blijft toch de toren op Banisveld? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld en niet in de laatste plaats door ons zelf", schreef boswachter Irma de Potter vorig week namens Natuurmonumenten aan de mensen die een financiƫle bijdrage leverden aan een crowdfundingsactie. Deze inzameling werd gehouden voor een uitkijktoren als cadeau aan boswachter Frans Kapteijns bij zijn afscheid in 2016.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat vorig jaar december de toren al in gebruik zou worden genomen. Eind mei werd bekend de bouw was vertraagd door een constructiefout en sprak Natuurmonumenten de verwachting uit in september de uitkijktoren te kunnen plaatsen. ,,Begin juli is na een moeizaam proces de vergunning verleend en is de opdracht gegeven voor de bouw. De toren staat echter 'in de wacht' bij het staalbedrijf dat de constructie maakte. En de aannemer geeft aan de toren pas eind van het jaar te kunnen plaatsen", schrijft De Potter aan de donateurs. Die moeten dus nogmaals geduld opbrengen.

Natuurgebied Banisveld ten zuiden van Lennisheuvel, voorheen de vuilstortplaats van de gemeente Boxtel, krijgt volgens de nieuwe planning nu komende winter een nieuwe uitkijkpost. Kapteijns, misschien wel de bekendste boswachter in deze regio en nog altijd als vrijwilliger actief voor Natuurmonumenten, wil de naar hem vernoemde Tour de Frans gaan gebruiken als start- of eindpunt van excursies. Hij hoopte die dit voorjaar al exclusief te verzorgen voor de donateurs die bijdroegen aan de financiering ervan. Door de nieuwe vertraging wordt dat waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2019, aldus Natuurmonumenten. De huidige uitkijktoren is door houtrot onveilig; uit voorzorg is de trap weggehaald.

FOTO LINKS: De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning).


Kofferbaksale

De jaarlijkse kofferbakverkoop van de Essche carnavalsclub 't Bacchuscorps vindt zondag 9 september van 09.00 tot 15.00 uur plaats aan de Haarenseweg 32. Standplaatsen zijn te huur vanaf 10 euro. Wie belangstelling heeft, kan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur bellen naar 06-20 95 28 48 of e-mailen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl. Bezoekers aan de kofferbakverkoop betalen 2 euro entree. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.