Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

JEUGD BOUWT IN ZES JAAR AAN POPULAIR LOKAAL FESTIVAL

Heel Gemonde en omgeving gaan los

WENDY VAN LIJSSEL

Festival Gemonde Gaat Los beleeft zaterdag 8 en zondag 9 september zijn zesde editie. Als het aan de organisatie ligt, doet de hele de omgeving mee. In navolging van het succes van vorig jaar is er ook op zondag een vermakelijk, muzikaal programma. De grote feesttent aan de Kaal Hoefsteeg is dan 'the place to be'.

De jongeren van carnavalsvereniging Bakt d'r Niks waren eigenlijk nog nat achter hun oren toen ze besloten een festival te organiseren in Gemonde. Zo wilden ze geld genereren voor het bouwen van een praalwagen voor de carnavalsoptocht. Daarmee werd Gemonde Gaat Los geboren. Een evenement dat de afgelopen zes jaar groeide. Ook de leeftijd van de organisatoren groeide, net als hun ervaring. De doelstelling en het plezier in het regelen van alles bleef echter hetzelfde. ,,Het is ieder jaar veel werk om alles voor elkaar te krijgen, maar vrienden en ouders helpen veel. Uiteindelijk is het gewoon leuk om te doen", vertellen Johan Verheijden en Paul Groenendaal, die onderdeel uitmaken van de festivalorganisatie.

GEVARIEERD

Er is een gevarieerd muzikaal menu samengesteld. Zaterdag 8 september kan iedereen van 19.30 tot 01.00 uur los op: De lievelingsdj's van je Zusje, Buren van de Brandweer, De Snollebollekes en Outsiders. Een dag later is het van 14.00 tot 21.00 uur 'bal' met de dj Crew on Tour, Kapalone, zanger Bas, Tim Schalkx, Duitse Frans en nog een speciale gastartiest. ,,Duitse Frans is een lid van onze vereniging die op Frans Duijts lijkt. Wie onze speciale gast is? Daar doen we geen mededelingen over...", aldus Verheijden en Groenendaal.

Vorig jaar werd het evenement uitgebreid van één naar twee dagen: het bleek een schot in de roos, niet in het laatst door de zakken carnavalskleding die de organisatie in de tent neerlegde. ,,Het was druk, velen verkleedden zich en het werd een dolle boel", blikt het tweetal lachend terug. Dat wordt het, zo claimen ze, zaterdag ook. ,,We hebben een gevarieerd programma met leuke muziek. Het wordt geheid weer gezellig", stellen ze resoluut.

Meer informatie over het festival en kaartjes zijn verkrijgbaar op www.gemondegaatlos.nl.

FOTO BOVEN: Johan Verheijden (links) en Paul Groenendaal van Gemonde Gaat Los. (Foto: Wendy van Lijssel).



DERDE EDITIE KENNISTEST DE KNOESTJES

KenEsch Quiz 3.0 op de rol...

De derde editie van de Essche dorpsquiz komt eraan. Op zaterdag 22 september vindt KenEsch Quiz 3.0 plaats. Blaaskapel De Knoestjes organiseert het festijn. Teams die willen deelnemen, kunnen zich nog aanmelden.

Een dorpsquiz is tegenwoordig een bekend fenomeen in veel plaatsen. Verschillende teams gaan aan de slag om de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden en opdrachten te vervullen. Een ploeg bestaat meestal uit zo'n vijftien mensen - meer of minder kan ook - en bij voorkeur is de samenstelling ervan zo divers mogelijk wat betreft leeftijd, kennis en vaardigheden.

De KenEsch Quiz 3.0 bestaat uit tien categorieën met thema's als 'Van vruuger tot tegeworrig', muziek en sport. Er zijn makkelijke en moeilijke vragen, opzoekvragen en puzzelvragen. Bij opdrachten is creativiteit een belangrijke factor en voor sommige opdrachten moet er iets op een locatie volbracht worden. Ook van tevoren, dus nu al, moeten deelnemende Esschenaren goed rondkijken in het dorp. Er worden namelijk al tips gegeven die punten opleveren tijdens het quizzen.

QUIZBOEK

Zaterdag 22 september kan om klokslag 18.30 uur het quizboek opgehaald worden bij Ons Café aan de Leunisdijk. Daarna gaat ieder team op een eigen locatie aan de slag met de vragen en opdrachten in het quizboek. Dat moet tussen 22.30 en 23.00 uur worden ingeleverd bij het café.

De winnaar wordt zaterdag 6 oktober bekendgemaakt tijdens een feestavond in dorpshuis De Es. Het winnende team verdient eeuwige roem, maar ook een geldbedrag voor een zelf uitgekozen goed doel. In 2015 wonnen de spelers van team 't Kennetnie de allereerste editie van de Essche dorpsquiz. In 2017 ging De Roze Sokskes & co er met de prijs vandoor. Teams kunnen zich nog aanmelden via e-mail: keneschquiz@knoestjes.nl.