Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRANSE PRAKTIJKEN EN JEU-DE-BOULESMANIA IN HET CENTRUM VAN LIEMPDE

'We laten ons voor elke partij masseren'

LINDA VAN DE WIEL

Franse chansons als 'Une belle histoire' schallen uit de speakers, de banen liggen er perfect bij, de terrassen zijn gevuld en de zon schijnt. Wie niet beter weet, waant zich in een pittoresk Frans dorp. Het is echter het Concordiapark in Liempde dat voor de gelegenheid is uitgedost als idyllisch oord. Zondag vonden hier de Eerste Open Liempdsen Herd Jeu-de-bouleskampioenschappen plaats.

Jan Hulsen en Peter Bressers vormen - in identieke T-shirts - een van de 52 deelnemende duo's. ,,Het is een leuk evenement en een prima dag om een balletje te werpen", vertelt Hulsen. ,,Peter en ik spelen wel vaker samen en ons geheim is het butje (het kleinste balletje van het jeu-de-boulesspel – red.) zover mogelijk weg te gooien. De tegenpartij krijgt de ballen hier moeilijk bij in de buurt en wij zijn hier juist heel goed in."

Bressers, lachend: ,,Het eerste potje hebben we met dertien tegen vier gewonnen en we denken dat we in de finale terecht gaan komen. Onze dag is hierop ook ingericht: we drinken geen bier en laten ons voor elke partij masseren."

MEETLINT

De ambities van Maarten Termeer zijn minder hoogdravend: ,,Mijn moeder Maria vroeg me of ik met haar wilde deelnemen en dat leek me een goed idee. Dus hier zijn we. Ik verwacht niet dat we hoog gaan eindigen, ik ben niet goed in jeu de boules. Dat wil zeggen: mijn grootste ambitie is volgend jaar weer meedoen", grapt hij.

Hij vervolgt: ,,En zie hier: we staan al achter. We hebben wel een meetlint moeten gebruiken om te zien dat mijn bal net wat verder weg lag van het butje dan die van onze tegenstander, dus dat is mooi."

OUDE TENNISMATTEN

Tossy de Man is samen met Frans van den Biggelaar, Harrie Raaimakers en Mari van der Velden kartrekker van het jeu-de-boulestoernooi. ,,Ik heb het pleintje altijd de perfecte plek voor een dergelijk evenement gevonden en ik heb gelijk. Het wordt goed gebruikt door de deelnemers en andere belangstellenden", stelt ze. ,,Kijk, de terrassen rondom het Concordiapark en D'n Liempdsen Herd zitten vol; dat is mooi, want het doel van deze dag is gezelligheid."

Van den Biggelaar: ,,We hebben de oude tennismatten van tennisvereniging De Peppelieren gekregen en deze in stukken gesneden. Het verplaatsen van deze matten was een zwaar karwei, er zaten kilo's zand in."

Maar dankzij de noeste arbeid van Van den Biggelaar en andere vrijwilligers is het gelukt dertien matten met een lengte van zes meter te plaatsen voor de eendaagse competitie. ,,We hebben ook de samenwerking met de nabijgelegen kroegeigenaren opgezocht en mede dankzij hen is het gelukt deze plezierige dag te organiseren."

DE UITSLAG

Termeer kreeg aan het einde van de dag gelijk over zijn gebrek aan noemenswaardig boules-talent. Met Maria, zijn moeder, eindigde hij op plek 42. Hulsen en Bressers konden hun torenhoge verwachtingen niet verzilveren. Wel eindigde het koppel op een verdienstelijke negende plaats.

Het toernooi werd gewonnen door Ruud en Joep van den Broek. Jan Habraken en Karel Voets werden tweede. Tijn en Harrie van de Loo pakten het brons.

GROTE FOTO BOVEN: Voor de gelegenheid kleedden diverse spelers zich in gepaste Franse kledij voor de Eerste Open Liempdsen Herd Jeu-de-bouleskampioenschappen. In het centrum van Liempde lagen zondag dertien speelmatten, voorheen het tennistapijt van vereniging De Peppelieren.

KLEINE FOTO BOVEN: Regelmatig was er een haviksoog nodig om te kijken welke speelbal het dichtst bij het butje lag. Gelukkig waren er ook meetlinten aanwezig, want de verschillen waren vaak nauwelijks te zien. Eerlijkheid duurt het langst, wist ook dit drietal. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding