Het in 2017 gerestaureerde carillon in de Sint-Petrustoren.
Het in 2017 gerestaureerde carillon in de Sint-Petrustoren. Foto: Peter de Koning

KERKEN EN MOSKEEËN OPENEN DEUREN OP MONUMENTENDAG

Toren beklimmen voor carillon

JOLEEN VAN ROOIJ

Duizenden monumenten in Nederland openen in het weekend van 8 en 9 september de deuren. Met circa één miljoen bezoekers is Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen van het land. Ook in de gemeente Boxtel worden activiteiten gehouden die mensen op plekken brengen waar ze normaal gesproken niet zo snel kunnen komen. Het landelijk thema van dit jaar is: In Europa.

Christ van Eekelen (secretaris Heemkunde Boxtel) heeft zich samen met de Boxtelse monumentencommissie ingezet om een passende invulling te geven aan het thema. ,,We hebben besloten om maar heel creatief met het thema om te gaan. Anders zijn we in Boxtel nogal snel klaar wanneer het puur en alleen over Europa moet gaan...", grinnikt hij.

GRAFKAPEL

In Boxtel speelt de Open Monumentendag zich grotendeels af in en rond de Sint-Petrusbasiliek. Zo mogen bezoekers onder begeleiding de klokkentoren beklimmen en beiaardier Tommy van Doorn aan het werk zien op het carillon. Ook de grafkapel op het Petruskerkhof wordt geopend; het is de laatste rustplaats van de laatste bewoners van het verdwenen Huize Duinendaal: moeder en dochter Von Hartitzsch.

Wie even wil griezelen kan zijn hart ophalen in de zogeheten gijzelkamer boven de sacristie. In de tijd dat het gemeentehuis nog in de basiliek was gevestigd, bevond zich daar de gevangenis.

Tijdens de diverse rondleidingen in het monumentenweekend wordt de bouwkunst van de basiliek toegelicht, maar ook de ontwerpen van de glas-in-loodramen. De geschiedenis van Hendrik van Ranst (1431-1505) wordt uiteengezet door pater Hans de Visser. Van Ranst gaf als heer van Boxtel opdracht voor de bouw van de kerk.

KORTE FILMS

Gedurende het weekend worden doorlopend drie korte films getoond van Guus Bekooy: 'Het is een wonder', 'De leenbrief' en 'Bouwgeschiedenis Sint-Petrusbasiliek'. Aan de kinderen is ook gedacht; zij kunnen zich voor een bezoek aan de gijzelkamer laten schminken als zwerver.

Hoewel de moskeeën in Boxtel geen monumentale status hebben, zijn zij wel toegankelijk voor publiek tijdens de Open Monumentendagen. ,,Zowel de Turkse als Marokkaanse moskee wil ieder jaar graag meedoen en wij vinden dit een heel mooi gebaar. Zoals gezegd gaan we creatief om met het Europa-thema", legt Van Eekelen uit.

LIEMPDSEN HERD

Alle kerken in de gemeente Boxtel zijn op 8 en 9 september geopend voor publiek. In Liempde kunnen belangstellenden bovendien terecht in D'n Liempdsen Herd, de recent gerestaureerde dorpsboerderij aan de Barrierweg. Daar worden rondleidingen gegeven in het bakhuis dat herbouwd wordt en verzorgt heemkundige Ruud van Nooijen een presentatie over de bouw van een bakoven.

FOTO BOVEN: Het in 2017 gerestaureerde carillon in de Sint-Petrustoren is een van de bezienswaardigheden tijdens Monumentendag. Bezoekers krijgen te zien hoe beiaardier Tommy van Doorn het grootste muziekinstrument van Boxtel bespeelt. (Foto: Peter de Koning, 2016).


KASTEELCONCERT MET BEIDE BOXTELSE MUZIEKKORPSEN

Harmonieën openen seizoen op Stapelen

De binnenplaats van kasteel Stapelen vormt begin september van oudsher het decor voor de seizoensopening door de Gildenbondsharmonie. Alle orkesten van de vereniging laten zich ook zondag 2 september vanaf 14.00 uur weer van zich horen. Te gast is deze keer Boxtel's Harmonie tijdens het kasteelconcert. En dat heeft alles te maken met het feit dat de twee muziekverenigingen 110 jaar bestaan.

Nu de zomervakanties achter de rug zijn hebben de twee Boxtelse harmonieorkesten de voorbereidingen hervat voor een groots opgezette jubileumprom. Die loopt zaterdag 17 november onder de titel The Sound van Boxtel van stapel in sportcomplex De Braken. Net als tijdens het gezamenlijk gevierde eeuwfeest én het 90-jarig bestaansjubileum vormen de muzikanten die dag één mega-orkest dat zo'n negentig leden telt. Aan het jubileumoptreden werken tal van lokale vocalisten mee.

SOUND OF BOXTEL

Tijdens het gratis toegankelijke kasteelconcert start komende zondag de kaartverkoop voor The Sound of Boxtel in november. Kaartjes kosten vijftien euro per persoon. Op de binnenplaats van Stapelen laten de twee harmonieën alvast een voorproefje horen van het repertoire dat in november te beluisteren zal zijn. De Gildenbondsharmonie doet dat onder leiding van de eerder dit jaar aangetrokken Txemi Etxebarria, de uit Spanje afkomstige, maar in Maastricht woonachtige dirigent en hoornist. Op de bok bij Boxtel's Harmonie staat sinds enkele jaren Jules van de Loo, die naast dirigent ook werkzaam is als saxofonist in diverse orkesten.

Morgen, vrijdag 31 augustus vindt de notariële overdracht van Stapelen plaats. Het kasteel is door de huidige eigenaren, de paters assumptionisten, verkocht aan een nu nog onbekende welgestelde Brabander. Even leek het erop dat hierdoor de Gildenbondsharmonie haar kasteelconcert niet op de vertrouwde locatie kon houden. Maar door tussenkomst van oud-burgemeester Jan van Homelen, als bestuursvoorzitter van de stichting Beheer Kasteel Stapelen, werd twee weken geleden toch groen licht gegeven.

Het kasteelconcert vindt op Stapelen alleen doorgang als de weersomstandigheden het toelaten. Bij slecht weer wijken de muzikanten uit naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege (Baanderherenweg).

FOTO ONDER: Bij mooi weer lokt het kasteelconcert begin september steevast veel publiek naar de binnenplaats van Stapelen. (Foto: Gerard Schalkx, 2017).


Kort Nieuws

Wandelen op Kampina

Zien hoe voormalig vuilnisbelt Banisveld is omgetoverd tot natuurgebied? En de historie horen van het zware boerenleven op de voormalig landbouwenclave Balsvoort? Dat kan tijdens een wandeltocht van Natuurmonumenten op zondag 2 september. De activiteit is gericht op volwassenen en start om 10.00 uur op de kruising Franse Baan/Rosepdreef in Oisterwijk. Leden van Natuurmonumenten betalen vijf euro, niet-leden dragen acht euro bij om mee te doen aan de excursie. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Even leek het erop dat het jaarlijkse kasteelconcert niet kon doorgaan op Stapelen. Maar dat is nu toch het geval. Mits de weergoden geen roet in het eten gooien... (Foto: Gerard Schalkx, 2017).