VRIJWILLIGERSORGANISATIE STOPT 1 JANUARI

Fairtrade Boxtel verliest zijn Wereldwinkel

RENS VAN DEN ELSEN

De Wereldwinkel aan de Rechterstraat 32 sluit per 1 januari 2019 definitief zijn deuren. De gemeente Boxtel heeft volgens wethouder Eric van den Broek nog enkele pogingen gewaagd om de zaak open te houden, maar dit mocht niet baten. Het bestuur heeft in juni de knoop doorgehakt om de huur met ingang van het nieuwe jaar op te zeggen. ,,Als je twee jaar op rij verlies draait, is het niet meer vol te houden", geeft voorzitter Marjo Spee van de Wereldwinkel aan.

Van den Broek reageerde dinsdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van SP-raadslid Frans Sannen over de toekomst van de fairtradewinkel. Die gaf aan dat het wat vreemd is dat Boxtel zich als fairtrade-gemeente profileert maar straks geen Wereldwinkel meer heeft. Hij wilde van het college weten of er, gezien de huidige leegstand in het centrum, wel voldoende aan is gedaan om de winkel te behouden voor de gemeenschap.

KEUZE

Ook de wethouder vindt het jammer dat de Wereldwinkel gaat verdwijnen, maar zegt zich wel te hebben ingespannen. ,,Er is contact geweest met het bestuur, maar dat heeft zelf de keuze gemaakt om te stoppen." De wethouder gaf aan dat hij met diverse Boxtelse bedrijven heeft gesproken om bijvoorbeeld relatiegeschenken bij de Wereldwinkel af te nemen. Dat bleek geen haalbare kaart.

Voorzitter Spee van de Boxtelse Wereldwinkel geeft desgevraagd aan dat de dalende trend niet alleen een Boxtels probleem is. ,,In het hele land hebben Wereldwinkels daarmee te maken. Fairtradeproducten zijn tegenwoordig in veel winkels verkrijgbaar, zoals supermarkten. Denk maar aan de Tony Chocolonely-repen of de Dopper waterflessen. Echter hebben we ook last van de concurrentie van met name Action en Xenos."

OPGEHEVEN HOOFD

De ruim vijftig vrijwilligers blijven zich volgens haar nog vol enthousiasme inzetten voor de winkel. ,,Ik had natuurlijk liever gezien dat de winkel open kon blijven, maar we stoppen met opgeheven hoofd. Fairtradeproducten zijn namelijk bij een groot publiek onder de aandacht gebracht en dat is uiteindelijk het doel van de Wereldwinkel."

De gemeente Boxtel mag zich, na inspanningen van een lokale werkgroep sinds 2013, fairtrade-gemeente noemen. Om die titel te behouden, werden er jaarlijks activiteiten in Boxtel georganiseerd om fairtrade-producten op de kaart te zetten en mensen bewust te maken van de afkomst van hun gekochte waren.