Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

What's up, Puck?

Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker zou de twaalfjarige Puck Bakker uit Liempde 12 augustus in Sneek twee kilometer meezwemmen met sportheld Maarten van der Weijden. Het aantreffen van de E. Coli-bacterie in het water gooide echter roet in het eten. Maar Puck liet het er niet bij zitten en zwom dinsdag toch haar geplande afstand.

Waarom wilde je dit doen? ,,Ik denk dat iedereen wel iemand kent die aan kanker is gestorven. Mijn oma is eraan overleden en ook de vader van de beste vriend van mijn moeder. Een oom van mij heeft op dit moment darmkanker."

Dan is het duidelijk waarom je geld in wilde zamelen. Hoe reageerde je toen zwemmen met Maarten van der Weijden niet doorging? ,,Ik vond dat heel jammer, ik was heel verdrietig."

Maar toen kwam je op het idee om te gaan zwemmen in recreatieplas De IJzeren Man? Hoe bedacht je dat? ,,Heel veel mensen hebben me gesponsord. Ik wilde hen niet in de steek laten dus ik besloot alsnog te gaan zwemmen. In de IJzeren Man is een gedeelte waar je vrij kunt zwemmen en dat heb ik gedaan."

Hoe ging het? ,,Het viel niet tegen. Ik ben een ervaren zwemmer. Mijn moeder zegt dat ik keihard heb gezwommen. Ik was zelfs sneller dan in het zwembad. Mijn tijd was 36 minuten en 57 seconden, een persoonlijk record. Het was zelfs heb 2.200 meter in plaats van 2.000 meter. Toen ik het water uitkwam, had ik koude voeten, er werd geklapt én ik kreeg complimenten. Dat voelde wel bijzonder."

Wie waren er om je aan te moedigen? ,,Er waren sporters van SWNZ, dat is de zwemvereniging waarvan ik lid ben. En verder was er een collega van mijn vader en de vriendin van mama."

Hoeveel heb je opgehaald? ,,Ik heb 1.100 euro opgehaald."

Erg knap! Heb je Maarten onlangs nog gesproken? ,,Mama heeft hem via Messenger een berichtje gestuurd over mijn prestatie en hij vindt het 'supercool'. ik ken hem ook wel een beetje. Ik heb ooit in hetzelfde zwembad gelegen als hij. Dat was tijdens een marathon. Maar als ik hem binnenkort spreek, vertel ik hem dat ik heel trots op hem ben. Hij is heel ver gekomen." (Foto: Gerard Schalkx).