Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORZICHTIG MAAR SUCCESVOL BEGIN DAGJE THUIS IN ESCH

Sjoel-poolen en veel 'slappe klets'

,,'Dagje thuis' is voor oudere Esschenaren die nog zelfstandig wonen en graag met anderen de dag doorbrengen", zegt Ineke Matheeuwsen. Ze is ouderenwerker bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern, een initiatiefnemers voor deze bijzondere dagbesteding in de gemeente Haaren. Overigens is 'Dagje thuis' niet exclusief voor ouderen. ,,Ook mensen uit Esch die bijvoorbeeld chronisch, niet meer zo mobiel of vergeetachtig zijn, heten we welkom", zegt Matheeuwsen. ,,Ontspanning, ontmoeting en gezelligheid staan centraal. Daarnaast worden eventuele mantelzorgers ontlast."

ZINGEN OP DE FIETS

Er zijn momenteel vier vaste deelnemers die iedere week naar 'Dagje thuis' komen en evenzoveel - en soms meer - vrijwilligers. ,,De vrijwilligers zijn goud waard!", zegt Matheeuwsen.

Een van hen is Mirjam van Vegchel. Ze woont op De Noenes, een recreatiegebied tussen Esch en Haaren, waar veel mensen permanent een vakantiehuisje bewonen. ,,Ik vind het vrijwilligerswerk superleuk!", zegt Van Vegchel. ,,Ik kom hiernaartoe op de fiets en dan betrap ik mezelf erop dat ik aan het zingen ben. Het is een fijne club; ik ben nu al erg gehecht aan de mensen."

Het programma van de dagbesteding is niet vastomlijnd. Van Vegchel: ,,Dat bekijken en improviseren we per keer. Vorige week hebben we de hele dag gekletst; toen heeft iedereen zijn levensgeschiedenis verteld."

Er staan ook regelmatig spelletjes op het programma. Een van de favorieten is een spel dat lijkt op sjoelen, maar wordt gespeeld met poolballen: sjoel-poolen. Ook kennisspelletjes worden gewaardeerd. En soms zijn er uitstapjes. Meestal laagdrempelig en in de buurt. Zo is de hele club, met het zomerse weer van de afgelopen weken, al twee keer op bezoek geweest in de tuin van Van Vegchel.

BAMIHAP

Rond één uur hebben de deelnemers deze dinsdagmiddag het middagmaal net achter de kiezen. De ochtend begon met koffie, bijkletsen en daarna een wandeling naar 't Haventje in Esch. Vervolgens werd samen aangeschoven voor een driegangenmaaltijd. Iedere week mag iemand het menu van de week erna kiezen.

Volgende keer staat de keuze van Harrie den Ouden op tafel: bami met babi ketjap. Hij is de praatjes- én grappenmaker van de groep, zeggen verschillende vrijwilligers en deelnemers. ,,Ik kan mijn mond niet houden", beaamt hij. ,,Hoe oud ik ben? 18! En draai het dan maar om. Ik heb wel de leeftijd om hier te zijn, hè?!"

Den Ouden werd 'gedwongen door zijn twee dochters' om mee te doen aan 'Dagje thuis'. ,,Want ze vonden dat ik vereenzaamde." Het bevalt hem uitstekend. ,,Hier 'hedde efkes praat' en dat is goed. Allemaal slappe klets, hè. Het is een leuk clubje. Gezellig met elkaar, zo gaat dat in een dorp als Esch."

Tijd voor koffie. En daarna een potje sjoel-poolen. Allebei met een hoop 'slappe klets'. Want daar gaat 'Dagje thuis' misschien wel vooral over: gezelligheid met elkaar. Deelneemster Gon Sleutjes: ,,De gezelligheid is belangrijk. Mensen die mopperen hoeven hier niet te komen."

Andere senioren kunnen ook aanhaken. ,,De afgelopen tijd beschouwden we een beetje als proefdraaien", zegt Mattheeuwsen. ,,We kijken er tevreden op terug. De mensen die deelnemen, genieten ontzettend." Voor 'Dagje thuis' is geen indicatie nodig. Meer informatie via: inekematheeuwsen@contourdetwern.nl.

FOTO BOVEN: Soms wandelen, dan weer een spelletje, maar voornamelijk heel veel met elkaar kletsen: Dagje thuis in het dorpshuis brengt senioren in Esch bij elkaar. (Foto: Peter de Koning).

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 28 augustus
EERSTE KLASSE

Effe Tikke - VanderlandeNetnie 1        0-3
2e Glas: DaNie - Xieoe Meubel Idee        3-0
Jonkergouw Fysio - Veldsink De Lind        2-1
Oude Ballen - La Machine        1-2
TWEEDE KLASSE
Hoppenbrouwers Elektro - Unlimited        0-3
Fireballs - Tojato Industries        3-0
Burned Volleybal - De Poldervogels        1-2
The Brain quizzen - VOF cs        3-0
DERDE KLASSE
Arie's - Smit & Dorlas        2-1
Brabant Sports - Van Olphen        0-3
Erfgoed Brabant - Als voorheen 2a        1-2
Le Temps Perdu - Zonder Naam        0-3
VIERDE KLASSE
De Braken - Jan van Erp        0-3
Bonyxblok - VCH Schijnde        l1-2
Magic X - Baldadig        2-1
DSV De Dommel - Clic Visuals Reclame        0-3

Programma dinsdag 4 september
EERSTE KLASSE

2e Glas: DaNie - Veldsink De Lind        19.30
Oude Ballen - Discovloer/'t Fustje        20.30
Xieoe Meubel - VanderlandeNetnie 1        21.30
Effe Tikke - Jonkergouw Fysio        22.30
TWEEDE KLASSE
Fireballs - De Poldervogels        19.30
The Brain - Fassbender Autobedrijf        20.30
Tojato Industries - Unlimited        21.30
Hoppenbrouwers - Burned Volleybal        22.30
DERDE KLASSE
Brabant Sports - Als voorheen 2a        19.30
Le Temps Perdu - Van Oirschot RVS        20.30
Van Olphen - Smit & Dorlas        21.30
Arie's - Erfgoed Brabant        22.30
VIERDE KLASSE
Magic X - VCH Schijndel        19.30
Clic Visuals Reclame - Baldadig        20.30
Bonyxblok - Jan van Erp        21.30
DSV De Dommel - De Braken        22.30
Zaalwachtassistentie
Opbouwen: Magic X        19.25
Afbreken: Jonkergouw Fysio        23.25