Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HERINRICHTINGSPROJECT MOET IN 3,5 MAAND WORDEN GEKLAARD

Markt Boxtel gaat flink op de schop

HENK VAN WEERT

Door met een graafmachine een deel van het wegdek op te breken, gaf wethouder Eric van den Broek maandagmiddag het officiële startsein voor de herinrichting van de Boxtelse Markt. ,,Ik hoop dat de planning haalbaar is en er zo weinig mogelijk overlast ontstaat", sprak hij. Medio december moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Vier jaar lang is overleg gevoerd over het ontwerp dat op het laatste moment nog op details is aangepast. Van den Broek stelde dat zo'n duizend mensen hun mening gaven: ,,Het ontwerp is daardoor steeds verder verfijnd." De wethouder hoopt dat de interactie met publiek, bewoners en ondernemers ook tijdens de uitvoering van de werkzaamheden doorgaat.

'AL ÉÉN DAG VERLOREN'

Rayonmanager Erik van Ham van Rasenberg Infra uit Breda, het aannemingsbedrijf dat het project gaat klaren, erkende dat hij een vreugdedansje maakte toen hij eind 2017 kreeg te horen dat zijn bedrijf de aanbesteding had gewonnen. Hij roemde de samenwerking in het project. ,,Die is niet vanzelfsprekend in de bouwwereld..." Ook als het weer straks slechter wordt, hoopt Van Ham de deadline te halen. ,,Het bouwteam dat dit project begeleidt, zal beslist oplossingen vinden."

Voor het verwijderen van de klinkerbestrating heeft Rasenberg Infra het Boxtelse aannemingsbedrijf Van Pinxteren in de arm genomen. ,,Een goede zaak", vindt Tonny Wagenaars. Hij nam anderhalf jaar geleden met vier andere aannemers het initiatief voor de oprichting van de Keistampers Combinatie Boxtel (KCB). Het samenwerkingsverband probeerde op die manier de aanbesteding van het herinrichtingsproject te winnen, maar haakte uiteindelijk af. Wagenaars, die in de jaren negentig de herinrichting van het centrum uitvoerde, bekeek de openingshandeling van de zijlijn. Ondanks dat hij blij was dat Van Pinxteren (ook aangesloten bij KCB) is betrokken bij de uitvoering van de werkzaamheden, had hij ook wel een kritische kanttekening. ,,Hoe komen ze erbij om zo'n startmoment 's middags te plannen. Op deze manier is de eerste werkdag al verloren..."

De herinrichting wordt in twee delen aangepakt. Half oktober moeten het oostelijk deel van de Markt (voor het gemeentehuis) en de Rozemarijnstraat klaar zijn. Het westelijk deel is tot die tijd nog bruikbaar en alleen bereikbaar vanaf de Clarissenstraat. Dat stuk wordt daarna aangepakt. Momenteel is de Kruisstraat afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Daarvoor zijn twee grote betonblokken op het wegdek geplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen er wel door.

FOTO BOVEN: Als onderaannemer is Marcel van Pinxteren uit Boxtel maandag gestart met het verwijderen van de klinkers uit het oostelijk deel van de Markt. Wethouder Eric van den Broek bediende 's middags diens graafmachine voor het gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding