Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOLKSREPUBLIEK NODIGT BOXTELSE MUZIEKGROEP UIT

Acting the Maggot op tournee in China

Goed nieuws voor de leden van Acting The Maggot. De Boxtelse feestfolkband is namelijk door de Chinese overheid uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het International Canal Culture Festival in Peking dat wordt gehouden in de feestweek rondom 'National Day'.

Op 1 oktober viert heel China de 'Nationale dag van de Volksrepubliek' en gedurende een week vinden er in het land tal van optredens en festiviteiten plaats. In Peking wordt dan voor de eerste keer het International Canal Culture Festival gehouden op 2 en 3 oktober. Hiervoor worden er muziekgroepen vanuit vier landen ingevlogen die raakvlakken hebben met water, havens en kanalen. Naast afvaardigingen uit Duitsland, Panama en Griekenland is Acting The Maggot uitgekozen om Nederland te vertegenwoordigen.

,,Het is een enorme eer om te worden uitgenodigd om in Peking te spelen tijdens deze Chinese feestweek", vertelt Maarten de Gans, zanger en gitarist van de zeskoppige Boxtelse band enthousiast en trots. ,,Ze zochten specifiek naar een band die folkmuziek speelt en ook nog een klik heeft met zeemansliederen. Veel folkmuziek is gebaseerd op dit soort liedjes. We spelen er zelf vele, zoals 'Donegal Danny' of 'The Rocky Road to Dublin'. De organisatoren van het festival kwamen tijdens hun zoektocht naar geschikte bands uiteindelijk op onze website uit."

NEDERLANDSTALIG

Hoewel de Boxtelse muziekgroep dus vooral Ierse folk speelt, past de band het repertoire aan voor het Chinese festival. De Gans: ,,We zullen, om ons land nóg beter te vertegenwoordigen ook een aantal Nederlandse liedjes ten gehore brengen. Denk aan een mix met allerlei zeemansliedjes als 'Meisje, ik ben een zeeman', 'Als de klok van Arnemuiden' en 'Kleine café aan de haven'. Dat is weliswaar niet het repertoire dat we normaal gesproken spelen, maar het maakt het wel erg grappig. Uiteraard zullen we met name onze Ierse feestfolk laten horen. Daar zijn we immers op uitgekozen."

Naast de twee optredens op het internationale festival in Peking, geeft de band ook nog een optreden in de Dust Dawn Club, een klein muziekcafé in het centrum van de Chinese hoofdstad. De dag na deze optredens reizen de bandleden naar Yangzhou, een regio in de provincie Jiangsu. Hier geeft Acting The Maggot het laatste optreden van haar Chinese tour op het Guangzhou Music Festival. Daar komen jaarlijks zo'n 30.000 bezoekers op af. De Gans: ,,Dat wordt dus meteen het grootste festival waar we ooit gespeeld hebben. Dat is behoorlijk spannend, maar vooral ontzettend gaaf!"

De band vertrekt op 30 september naar Peking voor zijn Chinese tour.

FOTO BOVEN: De Boxtelse feestfolkband Acting the Maggot in zijn repetitieruimte. (Archieffoto: Peter de Koning).