Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'HEAVEN AND HELL' TIJDENS TUNNELVISION

Spuitbuskunstenaars aan de slag in de spoortunnel

Er is het afgelopen jaar veel gediscussieerd over kunst en cultuur in Boxtel. En daarbij kwamen ook diverse tegenstellingen aan bod. Althans, dat vinden Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings. Het Boxtelse drietal houdt zondag 2 september graffiti-festival Tunnel Vision 3.0 in de buiten gebruik geraakte spoortunnel van het Duits Lijntje onder rijksweg A2. Op de betonnen tunnelwanden moet ook een tegenstelling ontstaan. ,,Aan de ene kant zal naar verwachting veel zwart en rood te zien zijn als symbool voor de hel. Aan de andere kant wordt de hemel verbeeld; met veel blauw en wit."

De derde editie van de graffiti-jam heeft voor het eerst een centraal thema: 'Heaven and Hell'. In de hoop dat de deelnemende spuitbuskunstenaars tussen 10.00 en 20.00 uur iets duisters of verlichtends kunnen maken. De twee muren van spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 worden elk voorzien van een andere kleur ondergrond: lichtblauw voor de hemelse afbeeldingen, zwart voor de helse spuitbusschilderingen. Er doen bijna zestig nationale en internationale deelnemers mee. Ze worden al enkele weken een voor een aangekondigd op Facebook.

WORKSHOPS

Tunnel Vision 3.0 wordt 'aangekleed' met diverse randactiviteiten. De Boxtelse breakdancer Rawneal (Ranil van Peperstraten) verzorgt een workshop, de band Mr. Joe Abe (met onder meer plaatsgenot Bas van den Biggelaar) zorgt samen met een deejay voor de muzikale omlijsting. Ook is er een graffiti-workshop voor kinderen.

FOTO ONDER: Begin oktober vorig jaar namen zo'n vijftig spuitbuskunstenaars uit binnen- en buitenland deel aan de eerste editie van Tunnel Vision in spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2. (Foto: Peter de Koning).


INSCHRIJVEN MOGELIJK TOT 19 SEPTEMBER

Cursus Petrus-o-logie beleeft komend najaar eerste reprise

In het najaar van 2017 verzorgde Heemkunde Boxtel een eerste serie cursusavonden over de Sint-Petrusbasiliek. Deze cursus Petrus-o-logie, die helemaal was volgeboekt, bleek een groot succes zo viel op te maken uit de reacties. Dit najaar wordt deze cursus daarom herhaald voor andere belangstellenden. Daarnaast werkt Heemkunde Boxtel aan een nieuwe serie lesmodules over de basiliek.

De herhalingscursus van dit najaar belicht een aantal historische en culturele aspecten van het monumentale kerkgebouw en omvat het volgende programma: 2 oktober, een (nadere) kennismaking met de basiliek; 23 oktober, de glas-in-loodramen (door Robert Zwanenberg); 30 oktober, Hendrik van Ranst (1430-1505) en zijn rol bij de totstandkoming van de basiliek (door Hans de Visser); 6 november, de relatie tussen de kerk en de Heilig Bloeddoeken en bloedprocessie (door Christ van Eekelen); 13 november, de kanunniken (door Hans de Visser); 20 november, de bouwfases, ook in vergelijking met andere kerken in de regio, zoals de Sint-Jan (door Wies van Leeuwen); 24 november, bezoek aan de basiliek.

SYLLABUS

Deelname aan de cursus kost 65 euro per persoon. Cursisten ontvangen een rijk geïllustreerde syllabus. De eerste en laatste cursusavond vinden plaats in het rijksmonument. Alle andere avonden worden georganiseerd in de educatieruimte van het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg 80 in Boxtel. De avonden starten steeds om 19.30 uur en duren tot 22.00 uur.

Mensen die zich willen inschrijven voor de cursus Petrus-o-logie kunnen zich tot 19 september aanmelden via e-mail: secretaris@heemkundeboxtel.nl. Er is plaats voor maximaal vijftien cursisten.

Boxtel

Maandagavondmeditatie

Drie keer in de maand mediteert een groepje mensen op maandag van 19.50 tot 21.30 uur op de zolder van gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Het nieuwe seizoen begint 10 september. Er is nog plaats voor twee personen. Bij de meditatie wordt vooral gebruik gemaakt van technieken uit het zenboeddhisme waarbij geestelijke onbevangenheid centraal staat. Meer informatie en aanmelden via Wilja van de Wildenberg, telefoonnummer (0411) 67 68 02 of gerwilja@home.nl.