Sinds maandag moet worden betaald op het nieuwe parkeerterrein aan de Rechterstraat. Dat kan voorlopig nog alleen met contant geld. (Foto: Henk van Weert).
Sinds maandag moet worden betaald op het nieuwe parkeerterrein aan de Rechterstraat. Dat kan voorlopig nog alleen met contant geld. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

OPPOSITIEPARTIJ VRAAGT ZELFREFLECTIE

Balans: 'College, kijk 'ns wat vaker in de spiegel'

RENS VAN DEN ELSEN

Oppositiepartij Balans zette de relatie met B. en W. in de eerste raadsvergadering na de zomervakantie meteen op scherp. De fractie wilde van het college weten of zij bereid was tot zelfreflectie en bijscholing en dat schoot bij de wethouders in het verkeerde keelgat. Die vonden de vragen onder de gordel.

Raadslid Gerlof Roubos van Balans betoogde dat zelfreflectie bij het college nodig is. ,,Tijdens het zomerreces heb ik even afstand kunnen nemen van Boxtel en terug kunnen blikken op het eerste halfjaar. Daarin valt een patroon te ontdekken waarbij organisaties en personen die in overleg zijn met de gemeente zich niet meer serieus genomen voelen en er nu de brui aan geven." Roubos somde het rijtje op: de moeizame relatie met werkgeversorganisatie SPIN, de commotie rondom het verplaatsen van het kunstwerk van Marga Breij, het terugtrekken van winkeliersvoorzitter Filip van den Borne uit het overleg rond de herinrichting van de Markt en de verhouding met wijkorgaan Rond Kerk en Orion in Lennisheuvel. Volgens Balans zou het verbeteren van de kwaliteit van het college een goede stap zijn. Roubos: ,,Dat kan op het gebied van procesmanagement, communicatie en verwachtingsmanagement."

SPIEGELTJES

Om zijn verzoek kracht bij te zetten kregen de collegeleden spiegeltjes. ,,Hiermee kunt u af en toe even reflecteren", zo stelde Roubos. De cadeautjes werden door wethouder Peter van de Wiel echter resoluut teruggegeven. ,,We zijn als college continu bezig met zelfreflectie en coaching. Ik snap ook niet hoe deze vragen passen in de gesprekken die we voeren over het verbeteren van de bestuurscultuur die u voor ogen heeft. Als Balans er zo over denkt, heeft uw fractie het spiegeltje harder nodig dan wij", kaatste Van de Wiel de bal terug.

Roubos gaf aan dat zijn fractie de vragen niet als onder de gordel bedoelde, maar juist constructief. ,,Ik heb me voorgenomen niet boos te worden, maar dat wordt wel erg lastig als we op deze arrogante manier weggezet worden", besloot het raadslid.


OOK AMBTENAREN PIKKEN GRATIS PLEK IN

Betaald parkeren bij gemeentehuis Boxtel

HENK VAN WEERT

Maandag is alsnog de parkeermeter in werking gesteld op het in april geopende parkeerterrein aan de Rechterstraat. De gratis autovakken in de zogeheten binnentuin van het gemeentehuis, naast Villa Phaf, werden veelal ingenomen door langparkeerders constateerde Centrummanagement. De stichting schreef twee weken geleden een brandbrief naar het college van B. en W.

Aanvankelijk wilde het gemeentebestuur de parkeermeter pas in werking stellen na een evaluatie van de blauwe parkeerszones die vorig jaar zijn ingevoerd in het centrum. Maar de Markt gaat op de schop in verband met een complete herinrichting waardoor de parkeervakken op het plein verdwijnen. Daarom is het volgens centrummanager Berry Dankers en bestuursvoorzitter Luc Broos van Centrummanagement onwenselijk dat in de directe nabijheid van de Markt autovakken gratis beschikbaar zijn.

AUTO'S AMBTENAREN

Centrumwethouder Eric van den Broek, die twee weken geleden de brandbrief uit handen van Broos en Dankers ontving, meldt: ,,Eerder was al besloten dat het terrein betaald parkeren zou worden, zoals ook de Markt dat was en is. Nu we het verzoek van ondernemers hebben gekregen om er per direct een parkeerregime op te leggen, is de toepassing van betaald parkeren direct uitvoerbaar. We werken daar dan ook graag aan mee."

Op sociale media werd al druk gespeculeerd dat met name ook ambtenaren de vrije autovakken zouden bezetten. Dat blijkt ook inderdaad het geval, zo is op te maken uit een persbericht de gemeente vandaag, dinsdag 28 augustus, verspreidde. Wethouder Van den Broek meldt daarin dat aan gemeentepersoneel is gevraagd om auto's niet meer op het parkeerterrein tussen het gemeentehuis en Villa Phaf te zetten, maar geeft ook aan dat dit onvoldoende resultaat opleverde. ,,We hebben afgelopen week geconstateerd dat er met name ook andere autobezitters zijn die momenteel gedurende lange tijd gratis parkeren op de nieuwe parkeerplaatsen. Daar zijn ze niet voor aangelegd. Door deze maatregel in te voeren, denken we snel weer voldoende parkeerplaatsen te hebben voor bezoekers van het Boxtelse centrum", aldus Van den Broek.

NOG NIET PINNEN

Bij de parkeermeter in de binnentuin kan op dit moment nog niet worden gepind. Later dit jaar wordt dat wel mogelijk. Automobilisten die geen of onvoldoende contant geld bij zich hebben, kunnen tot die tijd een parkeerkaartje kopen bij de automaat aan de Dr. Van Helvoortstraat en dat achter hun voorruit plaatsen.

Deze week wordt aan mensen die hun auto op het parkeerterrein plaatsen en geen kaartje kopen een eenmalige waarschuwing uitgedeeld. Na deze gewenningsperiode worden boetes uitgeschreven, net als op andere plaatsen in het centrum waar mensen betaald moeten parkeren. Ook mensen die al een waarschuwing gehad hebben, maar opnieuw in overtreding zijn, krijgen een boete.

Centrummanagement schrijft in een brief aan het college blij te zijn met de regulerende maatregelen: ,,Wij vertrouwen erop dat hiermee de parkeersituatie voor kortparkeerders tijdens de verbouwing van de Markt aanzienlijk verbeterd is. Uiteraard blijven wij graag bereid mee te praten over de evaluatie van het parkeerbeleid die, naar wij aannemen, binnenkort plaatsvindt."