Afbeelding
Foto:

ORGANISATIE VERBINDT EN BUNDELT ALLE ACTIVITEITEN TIJDENS CULTURELE WEEK

'Iedereen mag aanhaken tijdens QQLQ'

RENS VAN DEN ELSEN

Onder de naam QQLQ werden vorig jaar tal van activiteiten samengebracht tijdens de eerste Boxtelse kunst- en cultuurweek. Na een jaar aftasten en uitproberen staat de gelijknamige stichting dit jaar voor de taak om de onderlinge samenwerking te laten groeien. ,,We willen elkaar bestuiven. We leren van elkaar en waar nodig steken we een helpende hand toe. Zo zorgen we niet alleen voor mooie evenementen die veel volk naar ons dorp trekken, maar creƫren we dus ook meer economische waarde voor Boxtel", aldus voorzitter Paul van Alphen. De QQLQ-week vindt plaats van 15 tot en met 23 september.

De ambitie van stichting QQLQ is groot: ,,We willen een jaarlijks terugkerend evenement worden, dat bij iedereen op het netvlies staat", aldus Van Alphen. Vorig jaar bundelde de kunst- & cultuurweek onder meer de Uitmarkt (nu omgedoopt tot Culturale - red.), festival Bockesprongen, atelierroute De Rode Draad, Dommeltheater en tal van andere activiteiten. Dat bleek bij alle organisaties een succes. Van Alphen keek hier na afloop op terug en gaf destijds aan dat QQLQ niet zozeer een paraplu is voor deze evenementen, maar eerder een fundament. ,,Het is een basis waarop iedere organisatie zijn eigen toren hoger kan uitbouwen, zodat deze door meer mensen wordt gezien." De voorzitter benadrukt dat ook voor de komende editie ieder evenement in de culturele week zijn eigen identiteit blijft behouden. ,,We willen vooral samenwerken en gezamenlijk onze activiteiten naar buiten brengen in plaats van ieder voor zich."

Door als een eenheid naar buiten te treden hoopt de stichting ook mensen van buiten Boxtel naar het dorp te trekken. ,,Met name de kernen in driehoek tussen de steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg zijn voor ons interessant. Als ook zij komen kijken naar de activiteiten tijdens QQLQ is dat niet alleen leuk voor de acts, maar ook voor lokale bedrijven, zoals de horeca."

TRIBES

In het tweede jaar van de samenwerking heeft de stichting bedacht om alle activiteiten te benoemen tot zogenaamde tribes. ,,Dit zijn stammen die anders zijn dan wij", aldus bedenker van de naam QQLQ, communicatiedeskundige Ferdy Steger. ,,Als toeschouwer val je daarom van de ene in de andere verbazing. De bekende stammen bestaan van 15 tot en met 23 september uit Culturale, Bockesprongen, Podium Boxtel, Kunst op Stapel, Dommeltheater en De Rode Draad. Nieuwe elementen dit jaar zijn Tunnel Vision (dat zondag 2 september haar evenement heeft, maar tijdens QQLQ ook een podium krijgt) en Klassiek op de Dommel dat klassieke muziek onder de aandacht wil brengen voor een breder publiek door middel van diverse cross-overactiviteiten op en rond de Dommel. Het totale programma tijdens de kunst- en cultuurweek moet volgens de organisatie zowel jong als oud aanspreken.

AANHAKEN

Cultuurmakers die willen aanhaken bij activiteiten binnen QQLQ zijn nog welkom. Zij vinden meer informatie op www.qqlqboxtel.nl of kunnen mailen naar info@qqlqboxtel.nl.

Ook dit jaar is stichting Brabants Centrum de exclusieve mediapartner van de kunst- en cultuurweek in Boxtel. De komende weken worden alle activiteiten tijdens QQLQ belicht. In de week voorafgaand staat in deze krant een handzaam overzicht van het gehele programma.

FOTO BOVEN: Het publiek kan tijdens QQLQ allerlei theatrale en culturele uitingen vinden in en om het Boxtelse centrum. Onder meer tijdens Bockesprongen, die de cultuurweek opent op zondag 16 september. (Archieffoto: Peter de Koning).


Inschrijven voor BC Talentstage

Het is nog mogelijk om je aan te melden voor de Brabants Centrum Talentstage tijdens festival Bockesprongen op zondag 16 september in en rond het processiepark.

Op dit podium krijgen muzikale en kunstzinnige talenten de ruimte om hun werk te tonen of ten gehoren te brengen. Geef de act, het aantal personen, telefoonnummer en e-mailadres door via: info@bockepruik.nl.


Schrijven met Lucas de Waard

Schrijver Lucas de Waard geeft zaterdag 15 september een schrijfworkshop van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek aan de Burgakker.

De Bosschenaar schreef onder meer voor Bos Theaterproducties, Theaterfestival Boulevard, MEST Magazine, Cojones (Vara), Janke Dekker Producties en het Zuidelijk Toneel. Zijn eerste roman De Kamers verscheen in 2015 bij uitgeverij De Geus en schopte het tot de shortlist voor de Gouden Strop Schaduwprijs.

In 2016 won De Waard een Musical Award voor de script van 'Willem Ruis; de show van zijn leven'. Zijn tweede roman 'Kraaien tellen' verscheen vorig jaar. De workshop wordt gegeven tijdens de Boxtelse kunst- en cultuurweek QQLQ. Leden van Bibliotheek Den Bosch, waar Boxtel sinds vorig jaar deel van uitmaakt, betalen 7,50 euro, niet-leden 10 euro.