Afbeelding
Foto:

CLIËNTEN ALS DAGBESTEDING AAN DE SLAG OP DE KLEINE AARDE

'Biodiversiteit mag naar hoger plan'

RENS VAN DEN ELSEN

Cliënten van Erbij Dagbesteding uit Boxtel kunnen op termijn aan de slag in onder meer het voedselbos van De Kleine Aarde (DKA). Daarvoor ondertekenden voorzitter Patricia van Rooij van de stichting Kleine Aarde Netwerk (KAN) en directeur Rik Spooren van Erbij maandag een verklaring.

Stichting KAN heeft als doel om de natuur in DKA verder te ontwikkelen en is daarmee onder meer verantwoordelijk voor het voedselbos, de grote vijver, het kippenhok en de blokhut. Al een tijdje zocht zij naar een structurele oplossing voor de uitvoering van het onderhoudsplan op het terrein. Het bestuur van de stichting werd getriggerd door een artikel in deze krant over de oprichting van Erbij Dagbesteding die sinds januari naast én met wasserij Boumans op bedrijventerrein Ladonk haar activiteiten ontplooit.

Erbij richt zich op dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Bij ons staat centraal wat iemand kan en wil en wordt niet gekeken naar de beperking. We proberen onze cliënten ook zoveel mogelijk mee te laten draaien in het normale arbeidsproces, zodat zij zich gelijkwaardig voelen. Toen KAN ons benaderde om samen te gaan werken op De Kleine Aarde zagen we dat dan ook als een prachtige kans voor onze cliënten om ook werkzaamheden buiten te gaan verrichten", zegt Spooren.

Vijf cliënten van Erbij Dagbesteding mogen zich straks bezig gaan houden met de natuurontwikkeling en het onderhoud in De Kleine Aarde. Vooral dat laatste is nodig volgens Van Rooij. ,,De biodiversiteit is sinds 2011 sterk achteruit gegaan op dit terrein. Veel stukken zijn vergrast. We kunnen nu met Erbij weer de nadruk leggen op de ontwikkeling van het groen." Er is volgens Van Rooij voor zeker vijf dagen in de week werk bij DKA. Of cliënten ook alle dagen aan de slag kunnen, moet nog worden uitgezocht. Spooren: ,,Niet iedereen zal geschikt zijn voor het werk, dat gaan we met de cliënten bekijken. Combinaties zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld dat iemand enkele dagen in de fabriek werkt en daarna op De Kleine Aarde."

FOTO ONDER: Voorzitter Patricia van Rooij (links) van KAN en directeur Rik Spooren van Erbij Dagbesteding ondertekenen de intentieverklaring in het voedselbos van DKA. (Foto: Rens van den Elsen).