Afbeelding
Foto: Familie Karssemakers/Jack Foley

14-JARIGE CROSSER UIT GEMONDE BLIJ MET PODIUMPLAATS

Kay pakt brons op jeugd-WK Australië

Kay Karssemakers (14) heeft tijdens het FIM wereldkampioenschap motorcross 85cc voor junioren in het Australische Horsham de derde plek veroverd. Het is de vijfde keer op rij dat de jonge coureur uit Gemonde meedoet aan het jeugd-WK. Hij werd al een keer wereldkampioen in Spanje en eindigde twee keer op het podium.

De Youth Pro MX-rijder voelde zich gedurende het weekend steeds beter op het snelle circuit van Horsham. Zaterdag (de kwalificatie-dag) begon met twee vrije trainingen. Deze benutte Kay om het mooie en snelle circuit te verkennen. Echter, in de tweede vrije training kreeg de crosser een tegenslag te verwerken. De binnenband van zijn achterwiel ging kapot waardoor hij vroegtijdig de baan moest verlaten.

VERWISSELEN

Na de pauze (en het verwisselen van de band) stond Kay echter weer gemotiveerd aan de start van de kwalificatie-training. De coureur van team Vos Oss KTM kreeg dertig minuten om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Deze zou bepalend zijn voor de daadwerkelijke race, een dag later. Kay bouwde het tempo op en verbeterde meerdere malen zijn eigen tijd. Uiteindelijk kwam de crosser uit op een zesde kwalificatietijd. De top tien lag enorm dicht bij elkaar, maar met de zesde tijd verschafte de Gemondse crosser zich een prima uitgangspositiie voor de wedstrijd.

Zondag was echter alles anders: 's nachts had het flink geregend in Horsham, dat in het zuiden van Australiƫ ligt. De baan zag er daardoor totaal anders uit dan op zaterdag. Kay kon de baan tijdens de warming-up echter nog verkennen. Hij zocht daarbij naar de fijne lijnen en sloot de oefenrondjes positief af: hij keek uit naar beide manches.

GEEN GENOEGEN

In de eerste manche reageerde Kay redelijk goed op het vallen van het starthek. Op een achtste plaats begon de coureur aan de eerste bocht. In de eerste ronde wist hij twee plaatsen te winnen. De leerling van het Baanderherencollege had de volgende rondes een goed ritme te pakken; hij verhoogde zelfs zijn tempo. De Gemondse tiener was op jacht naar de crossers voor hem en twee ronden later nam hij de vijfde plaats over.

Kay nam daar echter geen genoegen mee. Doordat hij constante rondetijden bleef rijden, vond hij aansluiting bij de nummer vier en met een puike inhaalactie nam hij diens plek over. Zonder risico's ging hij de laatste ronde in en eindigde op een nette vierde plaats.

PLANKGAS

Er was nog een tweede manche te gaan waarin nog alles mogelijk was: de verschillen met de top drie waren minimaal. Dat wist ook Kay, maar hij had geen beste start. Toch kon hij net binnen de top tien blijven na het vallen van het starthek. Er was echter werk aan de winkel.

Kay gaf echter plankgas en binnen vijf ronden stootte hij door naar de top vijf. Met een lekker ritme bleef hij vechten voor wat hij waard was en met een mooie inhaalactie nam hij de vierde plaats over. Het gat naar de top drie was echter te groot. Maar in de slotfase bleef Kay gecontroleerd en met een constant tempo rijden. Hij kreeg inmiddels door dat twee keer een vierde plaats voldoende was voor het podium: het door Aalster Tentenbedrijf en Rijkers Bedrijfswagens gesponsorde crosstalent werd op een vierde plaats afgevlagd en mocht daarmee het podium bestijgen.

Een puike prestatie die op het juiste moment geleverd werd. Om hoog te eindigen, moet alles in zo'n weekend kloppen. Ondanks dat Kay er meer uit had willen halen, is hij tevreden over zijn ritten en kijkt hij terug op een mooi en leerzame tijd in Australiƫ.

FOTO BOVEN: Kay neemt deze beker mee terug naar huis. Hij werd derde tijdens het FIM wereldkampioenschap motorcross voor junioren in het Australische Horsham. (Foto: Jack Foley).


Dommelkano's met volop lichtjes in Rondje Boxtel

Tijdens Rondje Boxtel by Night varen zaterdag 8 september verlichte kano's over de Dommel. Daarnaast is er live muziek en is er veel sfeerverlichting langs de Dommel.

Zo'n tweehonderd leden en gasten van kanovereniging De Pagaai doen mee aan de befaamde boottocht over de Dommel. Ze doen dat met kano's die voorzien zijn van allerlei soorten verlichting, zoals led-lampjes, theelichtjes of zaklantaarns.

Wie wil meedoen aan Rondje Boxtel by Night, is na reservering vanaf 18.00 uur welkom bij het clubhuis aan de Voetboog waar de kano voorzien kan worden van sfeerverlichting. Omstreeks 21.00 uur klinkt het startsein en gaan de deelnemers op weg voor een tochtje in het donker. Een bijzondere attractie onderweg is de glijgoot ter hoogte van de Mgr. Wilmerstraat. Na terugkomst bij het clubhuis kan men nog genieten van een hapje, een drankje en muziek.

Deelname aan de vaartocht kost 7,50 euro. Wie zelf over een kano beschikt, betaalt 5,50 euro. Aanmelden kan via www.depagaai.nl of kvdepagaai@gmail.com.