Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

FEESTELIJKE HEROPENING VAN LIEMPDSE SPORTHAL NA GRONDIGE VERBOUWING

Pius X na renovatie klaar voor toekomst

JOLEEN VAN ROOIJ

Zondagmiddag werd jeugdhuis en sporthal Pius X na een ingrijpende renovatie feestelijk heropend door wethouder Herman van Wanrooij. Het complex, dat ruimte biedt aan tal van verenigingen en activiteiten, kreeg een flinke opknapbeurt en is nu klaar voor de toekomst. Voorzitter Ton van Boxtel vatte de opening in één zin samen; ,,Ik ben apetrots, en nu verder!"

Voorafgegaan door de vrolijke klanken van fanfare Concordia, sprak voorzitter Ton van Boxtel van stichting Pius X in een geëmotioneerde toespraak zijn waardering uit voor alle vrijwilligers, het gepassioneerde bestuur en de uiteindelijk constructieve gesprekken met de gemeente. Dat de renovatie vooral een kwestie van een lange adem is geweest, werd door Van Boxtel in zijn openingswoord ruimschoots belicht: ,,We hebben er uiteindelijk vijf jaar over gedaan en deze kwestie heeft in de loop van de jaren bestuurlijk zijn tol geëist."

Aansluitend memoreerde wethouder Van Wanrooij tijdens zijn openingstoespraak dat de gesprekken met de vrijwilligers 'vaak scherp gespeeld werden': ,,Er zijn in de voorbije jaren veel discussies gevoerd en ik kan me voorstellen dat het bestuur momenten heeft gekend waarop men dacht: we stoppen ermee, bekijk het allemaal maar." Zondagmiddag overheerste echter een gevoel van trots en opluchting. Na het doorknippen van het lintje werd door de fanfare dan ook een enthousiast 'lang zal die leven' ingezet. Hierna konden belangstellenden een kijkje nemen in het complex.

FEESTELIJK PROGRAMMA

Zowel binnen als buiten vonden allerlei demonstraties plaats van verenigingen die gebruik maken van Pius X. Zo gaven in de gymzaal de dansmariekes van prinsenvereniging De Ploegers een vlotte show weg en er werd een valpreventieles gegeven. In de Sooszaal werd ook gedanst en de aanwezigen konden meekijken met de seniorengym. Tussendoor draaide Jeugdsoos Liempde muziek en liet luchtschietvereniging LSVB het publiek kennis maken met haar tak van sport.

Op het buitenterrein verraste de Lions of Steel het publiek met een demonstratie zwaardvechten. Deze in Liempde gehuisveste vereniging, die internationaal furore maakt met hun zelfgemaakte middeleeuwse wapens en kledij, oefent regelmatig op het veld achter de hal. En Jeugdvakantieweek Liempde trakteerde de jeugd op een heuse klimwand.

,,Dit is een heugelijke dag. Het is dankzij deze club vrijwilligers met hun professionaliteit, goed beheer en doorzettingsvermogen dat hier een gemeenschapshuis van formaat staat. Stel dat sporthal De Braken er de stekker uit zou trekken en er gesprekken plaats zouden vinden hoe we de Boxtelse sporters in twee hallen kwijt zouden kunnen, dan kan ik zeggen; hier is het geregeld", aldus Van Wanrooij.

Ook Bert van der Heijden is tevreden. ,,Ik ben sinds een jaar penningmeester en kwam eigenlijk in een gespreid bedje terecht. Door de inzet van vrijwilligers hebben we kunnen bezuinigen op de bouwwerkzaamheden en zijn we binnen het budget gebleven. We zoeken naar een potje voor het renoveren van het handbalveldje."

GROTE FOTO BOVEN: Voorzitter Ton van Boxtel (links) en sportwethouder Herman van Wanrooij verrichten de feestelijke opening van de gerenoveerde sporthal Pius X.

KLEINE FOTO RECHTS: De Liempdse dansmariekes verzorgden een van de vele demonstraties. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding