Functies rivier de Dommel belicht tijdens fietstocht

Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 2 september een fietstocht langs de Dommel. Onder leiding van lid Ineke van Giersbergen worden de diverse functies van de rivier voor de omgeving toegelicht.

De Dommel ontspringt in de Belgische gemeente Peer en valt onder het stroomgebied van de Maas. Rond 1890 werden grote delen van de beek gekanaliseerd, iets dat voortduurde tot de tweede helft van de twintigste eeuw. Hierdoor kon water sneller afgevoerd worden.

Maar sinds het begin van de 21ste eeuw werd door waterschap de Dommel de loop weer op tal van plekken in zijn originele staat hersteld: het natuurlijke karakter kwam terug en de kanalisatie werd over aanzienlijke afstanden ongedaan gemaakt. De verwachting is dat de waterbergingscapaciteit van de Dommel daardoor ook verder zal toenemen.

De diverse functies van de rivier worden verder belicht tijdens de fietstocht. Deelnemers verzamelen om 09.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. De excursie is rond 12.00 uur afgelopen. Aanmelden is niet nodig.


Zonnebloembankje

De Zonnebloem Liempde onthult zondag 2 september om 10.45 uur een bankje bij het Heesterbos. Het herinnert aan oud-voorzitter Willy van Zuijlen die een jaar geleden overleed. Aansluitend wordt in dienstencentrum De Kloosterhof (Dorpsstraat) de uitslag van de zonnebloemenactie bekendgemaakt. Die werd gehouden vanwege het gouden jubileum van de organisatie voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking in Liempde.

Jeu de boules Liempde

Liempde staat zondag 2 september tussen 10.00 en 17.00 uur in het teken van het eerste open jeu-de-bouleskampioenschap. Rond bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd wordt op twintig banen gespeeld door maximaal 64 koppels. Er zijn echter nog enkele plekken vrij. Iedereen vanaf twaalf jaar kan meedoen, deelname kost 10 euro inclusief lunch. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar in D'n Liempdsen Herd, 't Huukske, De Durpsherberg en Het Wapen van Liempde.