Afbeelding
Foto: Peter van de Wiel

BRABANTSEDAG TREKT 40.000 BEZOEKERS

'Boxtelse' praalwagen valt buiten de prijzen

Ruim 40.000 bezoekers hebben zondag de 'Boxtelse' praalwagen door het centrum van Heeze zien trekken tijdens de Brabantsedag. Wethouder Peter van de Wiel wenste de creatie van vriendenkring Ge Wit 't Oit Noit Nie zaterdagavond een behouden vaart en doopte het theatrale schip door er een fles champagne tegen kapot te slaan. Tot een topnotering leidde het echter niet, het rijdende bouwwerk viel buiten de top tien.

Van de Wiel was diep onder de indruk van de creatie van de jonge groep wagenbouwers. Samen met zijn vrouw Marie-Jozé was hij op uitnodiging van gedeputeerde Anne-Marie Spierings aanwezig tijdens de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag. ,,De wagens waren echt allemaal geweldig imposant en mooi gemaakt. De loopgroepen droegen prachtige kostuums, haardrachten en treffende schmink, en er was veel interactie met het publiek. Het geheel was een theaterspektakel van indrukwekkende klasse", aldus Van de Wiel.

De Brabantsedag is de naam voor de jaarlijkse theateroptocht in Heeze, die voor de 61e keer werd gehouden. Dit jaar stonden diverse Brabantse plaatsen centraal bij de zestien wagens. Boxtel werd gekozen door Ge Wit 't Oit Noit Nie die de Witte Paters van het voormalige missiehuis Sint-Charles als onderwerp kozen. De prijzen gingen echter naar wagens over Udenhout, Mierlo, Babyloniënbroek en Diessen. De persjury was lovend over de kwaliteit van de wagens: ,,Het lijkt wel alsof de parade elk jaar naar een hoger niveau gaat." Ook het publiek en de vakjury lieten zich positief uit over de parade.

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel was namens het Boxtelse college aanwezig in Heeze en zag de wagen over de Witte Paters voorbij trekken. Net als nog vijftien andere rollende theaterstukken. Hij was onder de indruk. (Foto: Peter van de Wiel).