Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE STEMT IN MET HERBESTEMMING VOOR RIJKSMONUMENT

Appartementen in pastorie Liempde

PÅL JANSEN

In de Liempdse pastorie moeten acht appartementen komen. Dat blijkt uit de bekendmakingen van de gemeente Boxtel én een gesprek met vicevoorzitter Jos Polman van de Heilig Hartparochie, die betrokken is bij de verkoop van het rijksmonument. Die transactie vindt doorgang als de vergunning voor de appartementen is verleend.

Het nieuws hangt al even in de lucht. Vorige week erkende secretaris Jo Custers van de Heilig Hartparochie nog in deze krant dat het leegruimen van de pastorie een teken aan de wand was. Afgelopen weekeinde vond een openbare verkoping plaats van de overgebleven inventaris uit de kerkelijke ambtswoning. Vicevoorzitter Polman is namens de commissie vastgoed van de Heilig Hartparochie bezig is met de verkoop van het pand. ,,We hebben een koper die er acht appartementen in wil realiseren", zegt hij. ,,Dit traject is al vrij lang bezig, maar we zitten in de afrondende fase."

ONDER VOORWAARDE

Echter, de verkoop is nog niet voor de volle honderd procent beklonken. ,,De koop is onder de voorwaarde dat de gemeente vergunning verleent voor de herbestemming", zegt Polman. Volgens hem heeft Boxtel al een mondelinge toezegging gedaan. Gisteren meldde de gemeente in haar wekelijkse bekendmakingen dat er een ontwerpbesluit is genomen voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Die is nodig om acht appartementen te realiseren in de voormalige pastorie aan de Vendelstraat.

De Liempdenaar die de pastorie wil kopen, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Navraag bij de gemeente leert dat die inderdaad instemt met de herbestemming. Wel is het zo dat belanghebbenden vanaf nu zes weken lang de gelegenheid hebben om een zogeheten zienswijze in te sturen. Het ontwerpbesluit en alle documenten die daarbij horen, liggen vanaf morgen, vrijdag 31 augustus ter inzage.

PASTORIE ESCH

Het monumentale gebouw is niet het enige pand dat de Heilig Hartparochie te koop heeft gezet. Ook de 19-eeuwse pastorie in Esch werd recent nog voor de prijs van 595.000 euro op Funda gezet. ,,Daar beginnen we binnenkort aan de derde bezichtiging", vertelt Polman. Hij heeft goede hoop dat hier snel meer ontwikkelingen over te melden zijn. ,,Zeker gezien de kwaliteit van het pand en de authentieke uitstraling."

Het gebouw is aan verbonden met de kerk via de zogeheten 'opgang'. Dit gedeelte blijft in het bezit van de parochie en krijgt op termijn een opknapbeurt. Ook de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat werd verkocht. De panden drukten op de jaarlijkse begroting en door deze te verkopen, moet het kerkbestuur in 2020 weer zwarte cijfers boeken.

GROTE FOTO BOVEN: Het plan is om acht appartementen te realiseren in de Liempdse pastorie aan de Vendelstraat. (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO BOVEN: Zaterdag was er een openbare verkoop van overtollige huisraad uit de pastorie. (Foto: Gerard Schalkx).

Pagina 22: 'Ik wilde toch ook graag dat Lam Gods hebben'

Afbeelding