Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PASTORIE BIJNA KLAAR VOOR OPLEVERING

'Ik wilde toch ook graag dat Lam Gods hebben'

PÅL JANSEN

De Van-Gogh-die-al-jaren-bij-oma-op-zolder-lag werd niet gevonden tijdens de openbare verkoop van de laatste spullen uit de Liempdse pastorie. Alhoewel: wie weet duikt er in de toekomst in een televisieprogramma als Tussen Kunst & Kitsch nog een waardevol item op dat afgelopen zaterdag werd opgeduikeld. De spullen echter die de parochie nog goed kon gebruiken of waardevol zijn voor de kerkgemeenschap, zijn naar het pastoraal centrum gebracht in Boxtel. Dat weerhield flink wat mensen niet om toch eens een kijkje te nemen. ,,We hadden ook geen idee wat er op af zou komen", zei vrijwilliger Arnold van den Broek tevreden.

De pastorie in Liempde staat te koop en de openbare 'veiling' van de spullen werd dan ook aangekondigd als een teken aan de wand. Voor Francien Traa uit Liempde, die gek is op beeldjes, een reden om iets op de kop te komen tikken. ,,Ik had toch graag het Lam Gods gehad", wijst ze naar het in goud gekleurde beeld, ,,maar die bleek al verkocht!"

Veel van de kleine spullen werden direct verkocht, op de grotere of populairdere items konden mensen middels een post-it bieden. Aan het einde van de veiling werd duidelijk wie had 'gewonnen'. ,,Op deze schelp heb ik een bod uitgebracht", liet Traa zien. Ook een andere bezoekster liet haar oog vallen op het item: ,,O, die leek mij ook mooi." Er werd uiteindelijk niet tegen elkaar opgeboden...

Gerdie van Beekveld uit Schijndel was op zoek naar een spirituele aankoop. ,,Ik schijf veel over spiritualiteit: boeken, columns... Ook schrijf ik voor Boca, een bedrijf uit Schijndel dat herdenkingskaarsen verkoopt. Dus ik kwam hier ook een beetje inspiratie opdoen", vertelt ze. Uiteindelijk slaagde Van Beekveld in haar aankoop, ook al was die een bescheiden. ,,Ik heb een beeldje van een kleine biddende monnik", zei ze tevreden.

Niet alleen werden er spullen verkocht door de parochie, maar ook geschonken. Willem van Vossen van Museum Boxtel (MuBo) was langsgekomen voor spullen die tentoongesteld kunnen worden. ,,Zoals canonborden, lijkwaden en een baldakijn", zegt hij. ,,We kunnen veel van die spullen gelukkig opslaan in ons depot bij Van der Velden Rioolbeheer in Boxtel." Dan lachend: ,,Misschien komt er ooit een expositie van het 'Rijke Roomse leven van Boxtel en omstreken'."

FOTO ONDER: In de pastorie van Liempde konden bezoekers afgelopen zaterdag nog verschillende spullen op de kop tikken. (Foto: Gerard Schalkx).