Afbeelding
Foto: Karel Voets

WERKGROEP BRENGT VERLEDEN TOT LEVEN

Historische hoeve met natuur weer zichtbaar

RENS VAN DEN ELSEN

Om de geschiedenis van het platteland in Liempde meer tot leven te brengen, gingen Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Natuurprojecten Liempde aan de slag nabij de Savendonkseweg. Daar zijn nu de contouren weer zichtbaar van hoeve 't Coot die vanaf de middeleeuwen tot de jaren twintig van de vorige eeuw op die plek stond. Hiermee sluiten de clubs hun werkzaamheden in natuurgebied De Geelders af.

,,Er is geen bebouwing te zien, maar er zijn diverse boomsoorten gebruikt die de 'muren' van de hoeve vormen", geeft Karel Voets van de Natuurwerkgroep aan. ,,Soorten als de wilde appel, sporkehout, sleedoorn en zoete kers kwamen in de middeleeuwen al veel voor in dit gebied. Die brengen we nu dus weer terug in het landschap", vervolgt hij. Op andere plekken is met houtwallen de begrenzing van het voormalige erf aangegeven. Voets: ,,Die zijn in het verleden door veel boeren weer opgeruimd en vervangen door bijvoorbeeld prikkeldraad of een hek. We hebben daarom goed gekeken naar oude kaarten van Liempde om de contouren en houtwallen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven in het gebied. Een coulissenlandschap heet dat."

De aanplant van de bomen en het terugbrengen van de houtwallen heeft ook een natuurfunctie. Het moet de biodiversiteit in het gebied weer naar een hoger plan tillen. ,,Diverse vogelsoorten kunnen hier gaan nestelen en we hopen ook dat andere dierensoorten zich hier gaan vestigen."

STRATEGIE

Het project is een onderdeel van een groter geheel dat de naam erfgoedstrategie heeft gekregen. De natuurwerkgroepen zijn daarmee in opdracht van onder meer Brabants Landschap en Staatsbosbeheer aan de slag gegaan in De Geelders. ,,Dit stuk natuur is aangemerkt als belangrijk gebied als het gaat om de combinatie natuur en historie", geeft Voets aan. ,,De natuurwerkgroep is hiermee aan de slag gegaan op diverse plekken. 't Coot is er daar één van. Zo hebben we ook herstelwerk uitgevoerd bij 't Heitje. Daar hebben we zogenaamde rabatten teruggebracht zodat de heide weer tot bloei kan komen. Er is nu meer variatie en bebossing is tegengegaan, zodat ook diersoorten als de hazelworm zich er weer thuis voelen."

Om de voltooiing van het project te vieren, hebben Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Natuurprojecten Liempde op vrijdag 14 september een feestelijke bijeenkomst gepland in het natuurgebied. Er wordt dan, naast een rondleiding door het vernieuwde landschap, ook een informatiebordje onthuld. De ochtend vindt plaats bij de familie Schellekens die, zo vertelt Voets, vroeger hoeve 't Coot bestierde. Voets: ,,Zo is de cirkel weer rond."

FOTO ONDER: In gebied 't Heitje werden vorig jaar rabatten aangebracht. (Foto: Bert Vervoort).