Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LENNISHEUVEL VIERT 50 JAAR STICHTING ROND KERK EN ORION

'Pastorale' zegen voor park Boscheind

MARIËLLE WIJFFELAARS

In 1968 werd in Lennisheuvel stichting Rond Kerk en Orion opgericht. Oorspronkelijk als parochieberaad, maar door de jaren heen groeide de stichting uit tot een club die zich inzet voor de leefbaarheid in het kerkdorp. Zaterdag werd het vijftigjarig bestaan gevierd met feestelijke activiteiten voor alle inwoners. Zelfs pastoor Arnoldus Manders keerde even terug om een bijzondere opening te verrichten...

De afgelopen jaren werd in Lennisheuvel hard gewerkt aan de realisatie van natuurpark Boscheind. Dat is ingericht met een kleurrijke tuin, natuurlijke speelelementen voor kinderen en wandelpaden. Ook de contouren van een Romeinse boerderij trekken regelmatig bekijks van passanten. Boscheind werd gerealiseerd met een provinciale subsidie uit het programma Landschappen van Allure en wordt inmiddels veel gebruikt door de inwoners. De kinderen uit Lennisheuvel blijken vooral de vijver op te zoeken waarin ze graag vissen. Reden genoeg om de vijver nog extra interessant te maken met een houten vlonder en een waterspeelelement.

VEUL TE LAAT

Tijdens de jubileumfestiviteiten van Rond Kerk en Orion mocht wethouder Peter van de Wiel de laatste fase van natuurpark Boscheind openen. Hij kreeg daarbij hulp van twee onverwachte gasten. Toneelspeler Paul van de Sande kroop in de huid van pastoor Arnoldus Manders (1876-1964) en zijn dienstbode Mina wandelden vanaf de pastorie naar het natuurpark om bij dit moment aanwezig te zijn. ,,Ik moet de vijver natuurlijk wel even zegenen", legde de pastoor uit. Mina - ,,ik ben ingehuurd bij het uitzendbureau" - zorgde met haar rake opmerkingen voor een luchtige sfeer. Dat het gezelschap moest wachten op bestuurslid Twan Tiebosch, liet ze hem dan ook fijntjes weten. ,,Je bent veul te laat hè", klonk het vinnig, waarna Mina meteen weer haar glimlach liet zien. Ze moest natuurlijk wel mooi op de foto voor de aanwezige fotografen...

Met het ontknopen van een lint werden de vlonder en het speelelement officieel geopend. ,,Een aanwinst voor het dorp", stelde wethouder Van de Wiel. ,,Ik vind het mooi om te zien dat zoveel inwoners het park al weten te vinden en ook wandelaars lopen hier regelmatig doorheen. Dat niet alleen, mensen die op bedrijventerrein Ladonk werken, brengen hier nogal eens de lunchpauze door. Het is een echte ontmoetingsplek."

De overige festiviteiten vonden allemaal plaats bij de andere ontmoetingsplek in het dorp: gemeenschapshuis Orion. Met een draaimolen, luchtkussen, scooters en laserschieten was er voor alle leeftijden wat leuks te beleven. ,,Het is prachtig dat Rond Kerk en Orion zich zo inzet voor Lennisheuvel. Er wordt vaak over gesproken dat voorzieningen hard nodig zijn voor de leefbaarheid van een dorp, maar ook inzet van inwoners is zo belangrijk. Dat is hier in Lennisheuvel prima op orde", aldus Van de Wiel.

De kinderen hadden weinig tijd om naar de toespraken te luisteren en renden direct weg om te spelen met hun leeftijdsgenootjes. ,,Dit mag hier wel elke dag staan", vond een jongen die volop rondreed op de scooterbaan. Zijn zusje vulde aan: ,,En dat we dan ook elke dag mogen knutselen én frietjes eten bij de snackwagen. Was het maar elke dag feest..."

GROTE FOTO BOVEN: Natuurpark Boscheind in Lennisheuvel wordt al veel gebruikt, maar werd zaterdag tijdens de viering van het gouden jubileum van Rond Kerk en Orion officieel geopend. Onder meer met 'pastoor Arnoldus Manders', die hier de waterpomp bedient.

KLEINE FOTO BOVEN: Na de opening van Boscheind, vonden in het centrum allerlei activiteiten plaats. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding