RAAD WIL ZICHT OP AFHANDELING KLACHTEN

'Bezwaren omarmen en er beter van worden'

RENS VAN DEN ELSEN

Het college gaat onderzoeken wat de huidige stand van zaken is rondom de afhandeling van klachten in de gemeente Boxtel. Oppositiepartij Balans diende hiervoor dinsdag een motie in tijdens de raadsvergadering. De fractie pleit in eerste instantie voor een onderzoek naar een gemeentelijke ombudscommissie, maar hiervoor wilden de andere partijen eerst weten of die überhaupt wel nodig is. Daar stemde uiteindelijk de hele gemeenteraad mee in.

Als er klachten over de gemeente niet goed opgelost worden, kunnen burgers en organisaties terecht bij de Nationale Ombudsman die onafhankelijk advies geeft. Dit is volgens de fractie van Balans voor velen echter vaak een te hoge drempel, waardoor klachten uiteindelijk niet opgelost worden. Daarom stelde raadslid


D66 Boxtel start onderzoek naar grote speeltuin

Raadsleden Sohib Hussain en Mariëlle Wijffelaars en steunfractieleden Thijs Haster en Wiebe de Leijer van D66 Boxtel onderzoeken of er een grote speelvoorziening in Boxtel kan komen. Het viertal heeft daarvoor een werkgroepje geformeerd en wil naar aanleiding van hun bevindingen een initiatiefvoorstel indienen in de raad.

De lokale politici willen kijken of er in Boxtel een speelvoorziening kan komen die gefinancierd wordt met abonnementen. Voor een klein bedrag kunnen mensen er zo vaak mogelijk gebruik van maken en met die inkomsten wordt het onderhoud en het beheer gefinancierd. De partijleden willen ook kijken hoe er een een koppeling met educatie gemaakt kan worden. Het onderzoek van de D66'ers richt zich op de haalbaarheid, belangstelling en mogelijke locaties van zo'n park. ,,Spelen is vooral erg leuk, maar draagt ook bij aan de gezondheid van kinderen. Ook is er een ontmoetingsplek voor (groot)ouders: er ontstaat meer sociale cohesie", aldus Wijffelaars.

Gerlof Roubos voor om naar de mogelijkheden van een ombudscommissie op gemeentelijk niveau te kijken: ,,Deze laagdrempelige manier van klachtenafhandeling is met succes ook al ingesteld in 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Ede."

IN BEELD

Burgemeester Mark Buijs toonde zich weinig enthousiast over een onderzoek naar een ombudscommissie in Boxtel, maar gaf wel toe dat er op dit moment weinig zicht is op de afhandeling van klachten. ,,We moeten eerst in beeld hebben of er wel zoveel klachten zijn en wat er eventueel mis gaat in de afhandeling daarvan. Want als het niet goed gaat, moet het gewoon beter", lichtte hij toe en daarna zegde hij toe om hier eens in te duiken. CDA-raadslid Vera Brouns haakte hierop in: ,,We moeten klachten omarmen om er uiteindelijk beter van te worden."

De toezegging van Buijs zorgde ervoor dat de fractie van Balans haar motie aanpaste in een verzoek om eerst de huidige stand van zaken te onderzoeken en hiermee terug naar de gemeenteraad te komen. ,,We kunnen dan beslissen of verdere stappen nodig zijn. Een ombudscommissie zou dan tot de mogelijkheden behoren."

De gang van zaken bevreemdde fractievoorzitter Jos Hegeman (D66). ,,De toezegging van de burgemeester wordt omgezet in een motie. Dat lijkt me de omgekeerde weg." Toch stemde uiteindelijk alle raadsfracties in met het voorstel.