Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CULTUURVERBINDER: RAPPORT KOREMAN IS TER KENNISGEVING

Romijn Conen trekt eigen plan

PÅL JANSEN

De Boxtelse gemeenteraad besprak dinsdagavond het rapport van Vincent Koreman over het culturele speelveld in Boxtel. De fracties drongen daar aan om van cultuurverbinder Romijn Conen te horen wat hij de afgelopen vier maanden heeft gedaan. Zelf heeft hij het rapport 'met plezier gelezen' en er ook hulp aan gehad. Een prima startpunt, maar niet de leidraad voor zijn handelen, stelt hij. Conen bekijkt de cultuursector in Boxtel en de uitdagingen die daarbij komen kijken vanuit zijn eigen perspectief. Hij heeft 20.000 euro per jaar ter beschikking om die sector te ondersteunen, maar niet voor niets: ,,Als er ergens geld voor nodig is, wil ik mee kunnen denken."

Midden in de bibliotheek aan de Burgakker zetelt cultuurverbinder Romijn Conen: op een plek waar hij iedereen kan zien en iedereen hem. Al voor zijn komst stond hij in het middelpunt, meestal negatief. Op sociale media en in het SBS 6-programma 'Van onze centen' werd zijn functie betiteld als luizenbaantje, geldverspilling en iets waar 'niemand in Boxtel op zit te wachten'.

BEZWAREN

Gevraagd naar die negatieve publiciteit, blijft Conen kalm. Het is een realiteit waarin hij al maanden vertoeft. Hij heeft het zelfs gebruikt in gesprekken die hij voerde en zette het om in zijn voordeel. ,,Ik heb een heleboel mensen gesproken die in het begin negatief waren. En dan praat ik met ze, brainstormen we over kunst en cultuur. Daarna blijft van hun bezwaren vaak niets meer over", vertelt de cultuurverbinder. ,,Maar het aparte was dat ik bij mezelf ook een vooroordeel ontdekte. Dit naar aanleiding van een artikel: dat er vaak alleen kunst gemaakt wordt voor blanke, goed opgeleide 50-plussers."

Dat ligt stukken genuanceerder, beseft Conen. Sterker nog, dat is helemaal niet waar. ,,Maar ook ik heb soms vooroordelen", bekent hij. Liever stelt hij zich daarin kwetsbaar op, ook tijdens alle gesprekken die hij al voerde met allerlei culturele partijen in Boxtel. ,,Ik denk dat veel van hen meegaander zijn dan ik vooraf dacht. Zolang ik maar open ben en niets achterhoud, ook al komt het me even niet goed uit, dan is er denk ik heel veel mogelijk."

EEN UUR WAS NIET GENOEG

Zijn werk bestond de afgelopen maanden uit het praten met al die mensen die actief zijn in de Boxtelse kunst en cultuursector. Het is een belangrijke reden dat hij het rapport van Koreman, naar eigen zeggen, ter kennisgeving aanneemt. ,,Het rapport heeft me verder geholpen. Maar inmiddels heb ik alle mensen gesproken die Koreman ook sprak, en inmiddels nog veel meer. Aan een uur had ik meestal niet genoeg", nuanceert Conen.

Hoewel Conen zijn eigen conclusies trekt uit die gesprekken, is hij het op één essentieel vlak eens met Koreman: kunst en cultuur toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. ,,In ieder huis is cultuur aanwezig", zegt de voormalig acteur.

NET EVEN ANDERS

Bij diverse evenementen is het Conens doel om net even wat andere mensen er naartoe te trekken dan het gebruikelijke publiek. Bij kunstroute De Rode Draad bijvoorbeeld: ,,Ferdy Steger van stichting QQLQ vroeg of ik een bijdrage had voor dit evenement. Prima, maar ik wilde er wel iets aan toevoegen: kunstenaars die daar normaal gesproken niet aan meedoen." Tijdens de jaarlijkse kunstroute stellen beeldend kunstenaars hun schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstobjecten tentoon in woningen, winkels en ateliers in Boxtel. ,,De eerste verdieping van de bibliotheek staat helemaal leef. Daar komt nu kunstenaar Maaike Jahre die ook designer is, maar dan schilderijen laat zien die geïnspireerd zijn op platenhoezen. En tekenaar Bas van den Biggelaar, die de hele dag door tekent en zijn prenten los verkoopt, maar die ook over drie jaar zomaar in een stripboek terecht kunnen komen. Of Trudy van Rooij die opnames van mensen maakt en hen herinneringen laat inspreken over hoe iets vijftig jaar geleden was. Die zet ze dan zo in elkaar dat mensen echt een impressie krijgen van hoe het leven een halve eeuw geleden was."

Het is de werkwijze van Conen: hij heeft jaarlijks 20.000 euro ter beschikking, maar daarbij krijgen aanvragers ook zijn ideeën. Op die manier wil hij zijn invloed uitoefenen en proberen wat meer mensen bij een evenement te betrekken. Niet alleen als toeschouwer, ook als deelnemer.

Zo geven drie graffiti-kunstenaars tijdens Tunnelvision 3.0 op zondag 2 september workshops spuiten aan bezoekers en maken daarna het kunstwerk voor ze af. Hij is tevens in gesprek met welzijnsorganisatie ContourdeTwern om met bewoners een straat in Boxtel aan te pakken. ,,Er komen dansers en we gaan daar samen met de buurtbewoners iets maken", vertelt hij nog enigszins mysterieus. ,,Waarom ik publiek daarbij wil trekken? Het is voor veel mensen nog een ver-van-hun-bed-show."

JE ZWAAIT NAAR ELKAAR

Kunst en cultuur kunnen ook toegankelijk zijn, vindt Conen. Waarom niet met een paar buren wat tweedehandsspulletjes tevoorschijn toveren en daar iets anders van maken, stelt hij voor. ,,Misschien kan daar weer een kunstwerk uit ontstaan. Maar er komt óók een gesprek op gang. Soms wonen mensen jarenlang naast elkaar, maar kennen ze elkaar gewoon niet. Ik woon in Berlicum. De helft van mijn buurtbewoners ken ik gewoon niet. Je zwaait vaak even naar elkaar..."

Het is precies dat wat hij met zijn 'toevoegingen' aan activiteiten van plan is én waar hij ondertussen al aan werkt: het gesprek tussen inwoners bevorderen. ,,In dit geval leren mensen de kunstenaar, maar ook de bewoners kennen die een straat verderop wonen."

Hoe hij op nog meer terreinen contact tussen mensen gaat stimuleren, zal de komende weken gaan blijken. Naast Tunnel Vision 3.0 en De Rode Draad staan ook de Culturale (voorheen Uitmarkt), festival Bockesprongen en nog veel meer culturele evenementen op de rol. Wie dus wat eigenaardige 'toevoegingen' opvalt (zoals Turkse muziek tijdens Klassiek op de Dommel), kan er donder op zeggen dat Conen hier een hand in heeft gehad...

FOTO BOVEN: In het kader van de Boxtelse kunst- en cultuurweek zijn er binnenkort allerlei culturele evenementen. Ook vindt Tunnel Vision 3.0 zondag 2 september plaats. Opent Romijn Conen met zijn inbreng deuren voor een diverser publiek? (Foto: Peter de Koning).


GEMEENTE DRUK BEZIG MET ONDERZOEK PROBLEMATIEK

Drie meldingen overlast arbeidsmigranten

De gemeente Boxtel heeft tot nog toe via verschillende afdelingen drie meldingen binnen van overlast van arbeidsmigranten, zo laat een woordvoerder weten. Ambtenaren zijn momenteel druk met het inventariseren van alle feiten omtrent de huisvesting van buitenlandse werkkrachten.

Vorige week laaide de discussie in deze krant op naar aanleiding van een artikel over arbeidsmigranten en de verwachte verstoring van het woongenot die zij zouden gaan veroorzaken in de Albinonistraat. Daar was een huis verkocht en de nieuwe eigenaar wilde dat via een uitzendbureau verhuren aan een groep arbeidsmigranten. Dit was tegen de belofte in die werd gedaan aan de erfgenamen van de oorspronkelijke bewoner. Buurtgenoot Ad van den Brand klopte daarvoor bij deze krant aan.

Brabants Centrum ontving twee ingezonden brieven van mensen die de angst van Van den Brand onderschreven. Zo ondervonden Rien en Tonny van der Steen 'nagenoeg hetzelfde' als de bewoner van de Albinonistraat beschreef en stelde Hendrie Bertens onder meer: 'Op zich heb ik geen problemen met de huisvesting van arbeidsmigranten. Alleen het gemiddelde van om de drie maanden wisselen, waardoor je telkens weer opnieuw moet vragen om rekening te houden met geluidsoverlast tot in de late uurtjes'.

FEITEN OP EEN RIJTJE

Hoewel er op dit moment 'maar' drie meldingen van overlast bekend zijn bij de gemeente, zijn de ambtenaren wel bezig met het onderwerp. ,,Eerst willen we alle feiten op een rijtje hebben. Dat doen we met verschillende partijen binnen en buiten het gemeentehuis. Vanuit de gemeente zijn daar bijvoorbeeld afdelingen als integrale veiligheid, vergunningen en handhaving, ruimtelijke ontwikkeling en volkshuisvesting betrokken", zegt de woordvoerder. ,,Maar we zijn of gaan ook in overleg met ondernemers die arbeidsmigranten in dienst hebben, de politie en omwonenden." Na het onderzoek wordt er passend beleid gemaakt, aldus de woordvoerder.

Inmiddels staat de woning aan de Albinonistraat opnieuw te koop. Van den Brand laat weten blij te zijn met dit besluit van de eigenaar en hoopt dat er vanuit de gemeente snel beleid komt. Twee weken geleden hebben de fracties van SP en Balans om een beeldvormende raadvergadering gevraagd waarin dieper wordt ingegaan op het thema. Het idee is om onder meer expert Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen uit te nodigen. De agendacommissie van de raad staat hiervoor open. Deze vergadering zou op zijn vroegst op dinsdag 27 november plaatsvinden, maar dat is nog niet zeker.

Twee weken terug publiceerde Brabants Centrum in deze krant dat Van den Brand in zijn schrijven aan deze redactie 'deed voorkomen alsof het huis al betrokken was door arbeidsmigranten'. Hierdoor werd gesuggereerd dat de briefschrijver onwaarheden naar de krant verstuurde. Dit was echter geen juiste interpretatie van de journalist, tevens auteur van dit artikel. Er was onvoldoende gecheckt bij Van den Brand en in de buurt. Daarvoor zijn door de schrijver excuses aangeboden en die zijn geaccepteerd.