Afbeelding
Foto: Lars van den Akker

GEMEENTE BOXTEL ZOEKT PLEK VOOR DUURZAME MINIWONINGEN

Thomas eerste Tiny House-bewoner

PÅL JANSEN

Liempdenaar Thomas van Gerven heeft de eer om als eerste inwoner van de gemeente Boxtel in een Tiny House te wonen. Officieus, dat wel: hij vertoeft momenteel tijdelijk op een camping. Carolien Verhagen heeft haar woning al bijna klaar en Sanderijn Wingens wil in het voorjaar het huisje af hebben. Het drietal wilde deze zomer bij rivier de Dommel aan de Tijvert hun duurzame miniwoningen neerzetten, maar dat ging niet door. Ook een tweede locatie in Liempde werd afgeschoten. ,,Het is een kwestie van de lange adem", zegt Wingens. De drie zetten hun zoektocht echter met vertrouwen door: er zal toch vast ergens een plek zijn voor deze schone en groene buren?

De camping waar Van Gerven momenteel verblijft, loopt langzaam leeg: de vakantieperiode is voorbij. Zijn huisje blijft er echter nog even staan. Twee weken terug bracht hij deze binnen op zijn trailer. Het is geen gewone stacaravan: op het dak liggen al zonnepanelen en in de winter moet het zogenaamde Tiny House zelfvoorzienend zijn. ,,Nu krijg ik stromend water van de camping en maak ik gebruik van de voorzieningen, maar vanaf oktober kan ik ook regenwater ophalen."

Ook moet er nog gezeuld worden met een chemisch toilet. De zoektocht met gemeente Boxtel naar een locatie voor zijn alternatieve woonvorm duurt voort; het is de vraag of er straks een tijdelijke aansluiting moet komen op de riolering, anders komt er een composttoilet in.

Tiny Houses worden in principe niet aangesloten op het rioleringssysteem. Volgens het Bouwbesluit uit 2012 is zo'n aansluiting echter wel verplicht. Ook aan voorschriften zoals de nok- en goothoogte wordt niet voldaan. De regelgeving maakt het voor de gemeente complex om een geschikte plek te vinden, ook al wil Boxtel graag meewerken aan het initiatief. ,,Met de woningopgave die er ligt, moeten we ook kijken naar alternatieve mogelijkheden om te bouwen", zei wethouder Peter van de Wiel in Brabants Centrum van donderdag 22 februari, toen hij aangaf dat begin dit jaar bij De Tijvert een mogelijke locatie was. ,,Aan de ene kant is er meer aandacht nodig voor kleine huishoudens. Maar het valt natuurlijk ook onder de noemer duurzaamheid", aldus Van de Wiel toentertijd.

HYPOTHEEK

De bewoners willen goedkoper en zuiniger leven: met minder spullen en een eigen energievoorziening. ,,Mensen die in deze woningen willen leven, houden van natuur en zijn vooral op zoek naar rust. Maar ook naar onafhankelijkheid: om niet krom te hoeven liggen voor een hypotheek bijvoorbeeld (prijzen liggen rond de 40.000 euro - red.)", vertelt Verhagen, die met Van Gerven én Wingens op één locatie een buurtje wil vormen.

Ondanks de schone en groene intenties van Van Gerven, Verhagen en Wingens, zagen buurtbewoners op de afgevallen locaties om verschillende redenen de woonplannen niet zitten. Bij De Tijvert (nabij rivier de Dommel) stonden bovendien diverse natuurwaarden een 'relatief snelle plaatsing' van de huisjes in de weg, aldus een woordvoerder van de gemeente.

In plaats van toch het vergunningstraject aan te gaan, zochten Verhagen, Van Gerven en Wingens elders hun heil. Drie locaties in Liempde worden nu onderzocht. ,,Het is lastig om een plek te vinden, maar de samenwerking met de gemeente verloopt prima. Er wordt nog steeds positief op gereageerd en goed meegewerkt aan ons plan", benadrukt Verhagen. Wingens is het daar mee eens. ,,Een plek krijgen is de grootste uitdaging voor ons: ondanks dat de gemeente meewerkt zijn we inmiddels alsnog een jaar verder", vertelt ze.

Wingens had van tevoren bedacht dat het wel even kon duren voordat het groepje een locatie had. ,,Ik kom soms artikelen in van die trendy tijdschriften tegen over Tiny Houses. Met een sfeer van 'jippie-ja-jee' en 'halleluja': Tiny Houses zijn hartstikke leuk", zegt ze. Dan lachend: ,,Maar dat het helemaal niet zo makkelijk is om voor elkaar te krijgen, staat er natuurlijk niet bij."

Maar zowel Wingens als Verhagen en Van Gerven zijn ervan overtuigd dat het ze gaat lukken. Over de plekken die momenteel onderzocht worden, kon de gemeente nog niet veel zeggen. Ook het drietal wacht even af om hier verdere uitspraken over te doen. Mocht de locatie weer niet doorgaan, dan hoopt het drietal dat er mensen in de gemeente Boxtel zijn die hun potentiële buren willen worden.

GROTE FOTO BOVEN: Liempdenaar Thomas van Gerven is officieus de eerste bewoner van een Tiny House in de gemeente Boxtel. Hij blijft echter maar een korte periode op deze camping staan: samen met de mede-initiatiefnemers Carolien Verhagen en Sanderijn Wingens wordt met de gemeente nog steeds gezocht naar een geschikte, definitieve locatie. (Foto: Lars van den Akker).

KLEINE FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Van Gerven, Sanderijn Wingens en Carolien Verhagen maakten iets meer dan een jaar geleden hun alternatief woonplan in Boxtel bekend. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).


Afbeelding
Afbeelding