Afbeelding
Foto: Herman van Wanrooij

WANDELEN WERKT ONTSPANNEND VOOR HERMAN VAN WANROOIJ

'Gebergten nodigen mij altijd weer uit'

Het hele jaar door zetten ze zich in voor de gemeente. Maar ook de wethouders moeten soms even tussenuit. Wat doen de collegeleden als ze niet regeren over Boxtel? Brabants Centrum ging in gesprek over vrije tijd, vakantie en muziek. Dit keer: Herman van Wanrooij.

RENS VAN DEN ELSEN

Een paar weken lang niks doen tijdens de vakantie is er voor wethouder Van Wanrooij niet bij. ,,Ik heb geen rust in m'n kont", zegt hij. ,,Om de andere dag moeten we er wel even uit, anders word ik onrustig." Tijdens het afgelopen politiek reces vertoefde hij samen met zijn vrouw vier weken in de Italiaanse Dolomieten, waar de wethouder al zo'n jaar of elf een woning heeft. ,,Dat land blijft ons trekken. Eigenlijk al sinds we er een jaar of dertig geleden neerstreken. Alleen rijden we er nu niet meer in één ruk naartoe, maar in delen. Dan komen we meer ontspannen aan." De vakantiedagen vult de wethouder vooral met flinke wandeltochten in de omgeving, afgewisseld met een cultureel uitstapje in een nabijgelegen stadje. ,,De bergen nodigen mij altijd uit. Het geeft me veel voldoening als ik eenmaal boven ben en natuurlijk is het uitzicht fenomenaal", vertelt hij enthousiast.

Het zijn niet alleen de wandelingen in de bergen waar Van Wanrooij met veel plezier aan terugdenkt. Ook zijn ochtendritueel in de vakantie werkt ontspannend voor de wethouder. ,,Op zo'n zevenhonderd meter van ons huisje zit een winkeltje. Daar loop ik elke morgen op mijn gemak naartoe, haal wat boodschappen en kuier dan weer terug. Een heerlijk moment om even je hoofd leeg te maken."

Het verstand op nul zetten en genieten is voor Van Wanrooij een belangrijk onderdeel van zijn vakantie. Hij probeert dat dan ook zoveel mogelijk te doen. Toch lukt het hem niet om het werk helemaal de rug toe te keren tijdens zijn verlof. ,,Ik check elke dag toch even mijn mail. Belangrijke zaken krijgen meteen een antwoord, andere parkeer ik voor na de vakantie. Zo begin ik de eerste werkdag niet meteen met 400 nieuwe berichten, óók dat is ontspannend", aldus de wethouder.

ROTONDES

Buiten zijn mails probeert hij zo weinig mogelijk met werk bezig te zijn. ,,Natuurlijk zie ik in Italië nog wel eens zaken die mij als wethouder in Boxtel ook aangaan. Maar dan denk ik altijd: 'ach, ik hoef me over deze situatie geen zorgen te maken, dat is voor deze gemeente.'"

Wat hij wél extra in de gaten hield afgelopen vakantie, was de afwikkeling van verkeer op de Italiaanse rotondes. ,,Zeker nu het dossier rond de Keulsebaan zo speelt. Overigens deed ik dat niet met voorbedachten rade", voegt Van Wanrooij, die ook verkeer in zijn portefeuille heeft, er snel aan toe. ,,Ik zag al snel dat bij een toename van het verkeer de afwikkeling op een rotonde een drama was. En het verkeer in Italië gedraagt zich écht niet veel anders dan in Nederland."

Het is echter een uitzondering op de regel voor de wethouder, die zich normaal gesproken zo weinig mogelijk met politieke zaken bemoeit tijdens zijn vrije tijd. Hij probeert naar eigen zeggen altijd een goede balans te vinden tussen werk en privé. ,,Daardoor blijf ik gemotiveerd. Natuurlijk bezoek ik voor mijn werk vaak activiteiten die zich de weekenden of avonduren afspelen, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar als er zich iets belangrijks afspeelt binnen mijn gezin, dan gaat dat voor. Gelukkig vangt het college dat goed op."

SPORTIEF

Als er geen werk op de agenda staat, luistert Van Wanrooij graag naar muziek (vooral uit de jaren zestig en zeventig), is hij actief met zijn twee kleinkinderen of klust hij wat in of rondom huis. Ook trekt hij er graag met vrienden op uit voor een wandeltocht in de regio. Sportief vindt hij zichzelf echter niet. ,,Ik voetbalde vroeger wel bij ODC en ben later actief geworden bij hockeyclub MEP als speler en coach, maar dat is allemaal al weer lang geleden. Ik fiets en wandel wel veel, dus dat zou je ook sporten kunnen noemen. Maar ik ben nog steeds fit en daar ben ik erg blij om."

GROTE FOTO: Herman van Wanrooij wandelt in de Dolomieten tijdens zijn vakantie in Italië. De tochten zijn pure ontspanning voor de wethouder.

KLEINE FOTO: Ontspannen zit Van Wanrooij ook in de ijskoude waterbron, vlak bij zijn vakantiewoning. ,,Daar kikker je wel van op!" (Foto's: Anita van Wanrooij).

Afbeelding