Buurtvereniging Rozengaard in Boxtel-Oost bestaat een kwarteeuw en ter gelegenheid daarvan werd zondag een garagesale annex rommel- en kindermarkt gehouden. Bewoners van de Rozengaard zelf, maar ook van omringende straten als de Europalaan en de Oosterpoort boden overtollige huisraad, speelgoed en andere koopwaar aan. Het speeltuintje in de buurt werd omgetoverd tot een heuse kindermarkt. (Foto: Gerard Schalkx).
Buurtvereniging Rozengaard in Boxtel-Oost bestaat een kwarteeuw en ter gelegenheid daarvan werd zondag een garagesale annex rommel- en kindermarkt gehouden. Bewoners van de Rozengaard zelf, maar ook van omringende straten als de Europalaan en de Oosterpoort boden overtollige huisraad, speelgoed en andere koopwaar aan. Het speeltuintje in de buurt werd omgetoverd tot een heuse kindermarkt. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Zilveren feestje bij buurtvereniging Rozengaard


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang; voorganger is pastoor Jacques Grubben.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Miva-collecte. De opbrengst van de deurcollecte voor Miva was 136,73 euro.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, telefoonnummer 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastor K. Jongenelen. Intenties voor Albert de Bie; Frans v. Osch; Anna v. Osch- v. Hal en overl. fam.; Janus v. Mensvoort; Meindert Dijksma (sterfdag) en overl. fam.; Thea v. Esch-Groenendaal (Hakendover).

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

MEDEDELINGEN

* Doopviering. Zondag 2 september is de doopviering van Ninthe Jansen om 12.30.

* Sint-Lambertusfeest. Zaterdag 15 september wordt het Sint-Lambertusfeest gevierd. Vanwege de processie naar de kapel van Sint-Lambertus om 18.15 vindt de viering om 19.00.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 dienst van Schrift en Tafel geleid door predikant Corrie Terlouw. Organiste is Adriënne van Papendrecht. Voor de kinderen is er geen Paks. Na de dienst kunnen kerkgangers samen koffie drinken.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Predikant Corrie Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Meditatie. Woensdag vindt in De Schakel (Clarissenstraat 18) van 19.30 tot 21.30 de laatste bijeenkomst plaats van de cursus Christelijke Meditatie. Daarin wordt aandacht besteed aan een visioen van de heilige Hildegard van Bingen (1098-1179). Aan bezoekers wordt een vrijblijvende gift gevraagd. Aanmelden bij predikant Corrie Terlouw, e-mail: caterlouw@xs4all.nl of telefonisch via (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Open monumentendag. Zaterdag 8 en zondag 9 september is het open monumentenweekend met als thema 'In Europa'. Ook de protestantse kerk is op beide dagen geopend, van 14.00 tot 17.00. Er is onder andere een expositie met werk van kunstenaar Marten Groen. Die heeft als thema kerken en kathedralen in Europa.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg-boxtel.nl.

De Walnoot

VRIJDAG 31 AUGUSTUS

Koning Willem I College        08.00

Vrij biljarten        13.00

Wereldkoor        19.30

MAANDAG 3 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Pilates        09.30

Biljarten De Walnoot        13.00

Kaarten IVV        13.00

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 4 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten KBO        13.00

Bridgen Revanche        19.30

WOENSDAG 5 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Gym        09.00

Biljart Ursulanen        09.00

Wandelclub        10.30

Yoga        10.30

Kienen IVV        13.30

Algemene ledenvergadering VCB        19.00

DONDERDAG 6 SEPTEMBER

Koning Willem I College        08.00

Biljarten        13.00

Bridgen KBO        13.00

Inloopbridge Revanche        13.00

Kienen Aquavaria        20.00

Gemeenschapshuis De Walnoot is gevestigd aan de Reginahof 1 in Boxtel en telefonisch bereikbaar via (0411) 67 34 85.

Assumptionisten verlaten Stapelen met reünie

Met een reünie van oud-studenten, vrienden en vriendinnen hebben de paters assumptionisten zondag afscheid genomen van de plek waar ze ruim een eeuw woonden: kasteel Stapelen. Ruim honderd mensen woonden de feestelijke bijeenkomst bij. Overste Jan Zuiker van de congregatie sprak hen toe.

Zuiker sprak van het 'begin van het einde' van de Assumptie in Nederland. Sinds de assumptionisten in 1915 hun intrek namen in het Boxtelse kasteel werden driehonderd priesters en broeders gevormd die zowel in eigen land als in de missie de evangelische boodschap uitdroegen. Lang niet alle studenten die het missiehuis bevolkten werden geestelijke. ,,Maar zij kregen wel een intellectuele en spirituele vorming die hen voorbereidde op een waardige plaats in de samenleving", aldus Zuiker. Volgens hem gaat het daarbij om ruim duizend studenten.

Momenteel leven in Nederland nog elf assumptionisten; zij zijn gemiddeld ruim 80 jaar oud. ,,Het gaat ons natuurlijk aan het hart dat er geen voortzetting is. Maar het is beter in dankbaarheid te gedenken dan te treuren. Die honderd jaar hebben veel rijkdom gebracht, in binnen- en buitenland." Zuiker blikte terug aan de hand van eigen herinneringen, maar ook puttend uit het boek dat pater Arno Burg drie jaar geleden publiceerde bij het eeuwfeest.

BEHEERSTICHTING

Zuiker sprak zijn dank uit aan onder meer het bestuur van de stichting Beheer Kasteel Stapelen, die de verkoop van de Boxtelse waterburcht voorbereidde. Morgen, vrijdag 31 augustus wordt de notariële akte ondertekend door de nieuwe eigenaar, wiens identiteit nog niet bekend is. Zuiker zei zich 'werkelijk geen raad geweten te hebben' zonder het stichtingsbestuur, gevormd door oud-studenten en met oud-burgemeester Jan van Homelen als voorzitter. ,,Het heeft mij duidelijk gemaakt dat wij paters ongeschikt zijn voor dit werk: wij hebben er ten enenmale de opleiding en ervaring niet voor."


ArcheoHotspot

Binnenlopen bij een archeoloog, meekijken met wetenschappelijk onderzoek en zelf bodemschatten opgraven en determineren. Dat kan in de ArcheoHotspot van Oertijdmuseum Boxtel aan de Bosscheweg. Zaterdag 1 september wordt daar vanaf 10.00 uur het afgelopen seizoen geëvalueerd door de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel. Daarna leren de deelnemers tot circa 13.00 uur hoe zij vondsten kunnen invoeren in het digitale systeem en gaan zij determineren.