Nadat het eetpunt in Elisabethsdael tijdelijk sloot, vonden senioren een alternatief: Meneer van Dommelen. (Foto: Peter de Koning).
Nadat het eetpunt in Elisabethsdael tijdelijk sloot, vonden senioren een alternatief: Meneer van Dommelen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MEERDERE EETPUNTEN VOOR SENIOREN IN DE GEMEENTE BOXTEL

'Wij zijn hier niet meer weg te slaan!'

PĂ…L JANSEN

,,Dit is weer eens wat anders dan een yoghurtje", grapt Leni Verboom. Zij smult op dat moment van haar chocoladesoufflé. Bij restaurant Meneer van Dommelen is zij samen met haar eetclub flink verwend de voorbije weken. Nadat het eetpunt in Elisabethsdael sloot, bood eigenaar Mark van de Moosdijk een wekelijks driegangendiner aan voor tien euro de man en daar maakt de groep van dertien senioren gretig gebruik van. Nu maakt het eetpunt in Elisabethsdael een doorstart dankzij stichting BroodNodig uit Schijndel. Maar al voordat het voorgerecht werd opgediend, was duidelijk dat zij hun nieuwe eetpunt al hebben gevonden. ,,Wij zijn hier niet meer weg te slaan", aldus Mari Schuurmans.

De senioren die bij het restaurant aan de Zwaanse Brug komen voor het avondeten, dineren al zo'n zeven jaar samen. In wisselende samenstellingen, dat wel. De afgelopen vier jaar deden ze dat in Elisabethsdael. Maar toen het eetpunt daar sloot, leek het wekelijkse etentje voorbij. En dat wilde onder meer Schuurmans voorkomen. ,,Mijn dochter Suzanne gaf aan dat ik met Mark (van de Moosdijk - red.) moest praten. Hij hoorde het echter ook al van haar en kwam zelf langs. Binnen tien minuten was het geregeld: tien euro, daar doen we het voor!"

VERS

De eetgelegenheid aan de Dommel is de laatste weken goed bevallen en iedereen wil graag blijven. Gerard Buiks: ,,We hadden het bij Elisabethsdael ook wel naar onze zin, maar we kunnen daar straks alleen 's middags een warme maaltijd krijgen." Ook bevalt het eten bij Meneer van Dommelen prima. ,,Het waren toch vaak groenten uit blik of pot bij Elisabethsdael", vertelt Bep Nap. ,,Hier wordt alles vers gemaakt." Reni Verboom vult aan: ,,Soms was er friet met een snack, maar dat vind ik niet echt avondeten."

OPWARMEN

Of er ooit in de toekomst warme avondmaaltijden komen in het nieuwe eetpunt, is de vraag. Mevrouw Verboom: ,,Het lijkt mij ook moeilijk om voor het avondeten vrijwilligers te vinden, die mensen moeten zelf ook eten rond die tijd." Mevrouw Nap vult aan: ,,Komt er dan een keuken? Of komen ze het brengen? Als het dat laatste is, tja, dan zullen ze de maaltijden waarschijnlijk opwarmen..."

En zo worden er aan tafel nog tal van redenen genoemd waarom het in het centrum beter toeven is. Het lijkt er echter op neer te komen dat deze senioren hun nieuwe plekje hebben gevonden. 'Dit is meer midden in het leven' klinkt het. Tijdens het diner wordt er gekletst over de kinderen, kleinkinderen, het nieuws in Boxtel (dat nu over hen gaat) en soms gaat het 'helemaal nergens over'.

ALLEEN ETEN IS NIET LEUK

,,Dit clubje is ontzettend belangrijk voor iedereen", vertelt Corry van de Laar. ,,Maar het groepje bestaat dan ook al zeven jaar. Zelf kwam ik er drie jaar geleden bij." Schuurmans vult aan: ,,Mensen kijken er gewoon naar uit om met z'n allen weer samen te eten."

Het verhaal gaat dus niet alleen om het hebben van een praktische plek om een warme maaltijd te krijgen, maar meer nog om een plek waar de senioren gezellig samen kunnen zijn. ,,Thuis alleen aan tafel eten, is niet leuk", zegt mevrouw Verboom. En het feit dat het 'nieuwe eetpunt' in eerste instantie tot en met december loopt, brengt nog onzekerheid met zich mee. Die zekerheid hebben ze bij Meneer van Dommelen wel, zegt Schuurmans: ,,Mark heeft gezegd dat we ook daarna bij hem nog welkom zijn."