Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEWEEGLINT DOOR WIJK SELISSENWAL NU OFFICIEEL OPEN

Zitten en opstaan in Kwiekroute

Hallo allemaal, wat leuk dat je er bent
We staan hier voor een route,
die je nog niet kent

Doe mee allemaal, en loop de route rond
Beweeg genoeg en eet gezond

RENS VAN DEN ELSEN

Met deze tekst, gebaseerd op het bekende lied van De Luizenmoder, werd gistermorgen officieel de Kwiekroute in de wijk Selissenwal geopend door leerlingen van de Prinses Amaliaschool. De circa één kilometer lange ronde is een uitnodiging voor jong en oud om meer in beweging te komen in de buitenlucht. Initiatiefnemer en wijkbewoner Diny Stolvoort is trots op wat er bereikt is, máár: ,,Het is hard werken om ouderenbeleid op de agenda te krijgen."

Dat het belangrijk is om beleid voor ouderen bij de gemeente onder de aandacht te brengen, steekt Stolvoort tijdens de opening niet onder stoelen of banken. ,,Jaarlijks komen er in Nederland 1 miljoen ouderen ten val. Als ze wat meer bewegen en dus steviger in hun schoenen staan, zouden dat er 400.000 minder zijn. Deze route is daarom voor Boxtel een mooie stap."

De Kwiekroute is een burgerinitiatief dat samen met Platform Selissen en de gemeente is uitgevoerd. Het Oranje Fonds stelde financiële middelen beschikbaar. ,,Ouderen moeten steeds meer zelfstandig blijven. Zij hebben er dus alle belang bij goed op de been te blijven én elkaar te ontmoeten", aldus Stolvoort.

Dat ontmoeten kan iedere woensdag om 10.15 uur. Dan is er namelijk een gezamenlijke training onder begeleiding van fysiotherapeut Lisa Mols. Verzamelpunt is gemeenschapshuis De Walnoot; na afloop wordt gezellig koffie gedronken met elkaar. Deze activiteit is voor de zomervakantie al van start gegaan, vertelde Mols gisteren. ,,Toen lagen de tegeltjes er echter nog niet, dus heb ik er wat extra oefeningen bij verzonnen. De route is nu trouwens nog niet helemaal 'compleet'. Binnenkort wordt namelijk nog een reling geplaatst bij de trap voor wat extra veiligheid." De ronde kan overigens ook zelfstandig worden gelopen. Hiervoor zijn folders met oefeningen beschikbaar bij De Walnoot. ,,Niet alleen ouderen hebben profijt van de Kwiekroute; deze is ook heel geschikt voor gymlessen in de buitenlucht voor de schooljeugd", stelde Stolvoort.


Ierse muziek klinkt weer in In Den Boogert

In bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel vindt zondag 16 september de maandelijkse Ierse sessie plaats. Tussen 13.30 en 16.30 uur worden door diverse muzikanten liedjes gespeeld; iedereen kan meedoen.

Tijdens de muziekmiddag worden Ierse of Iers gerelateerde ballads gespeeld en gezongen. Muzikanten die bijvoorbeeld gitaar, viool, accordeon, tin-whistle, bodhran, cajon, harp of trekzak bespelen, mogen altijd meedoen. Maar ook andere instrumentalisten zijn welkom om zich aan te sluiten. Bezoekers kunnen meezingen, verzoeknummers indienen en desgewenst ook een dansje wagen. Meer informatie op www.iersesessie.nl.

INTERACTIE

Helemaal nieuw is het initiatief echter niet. Ontwikkelaar van de route, Manuel Wijffels wist te vertellen dat er ruim 25 Kwiekroutes in Nederland zijn te vinden of klaar liggen om gelegd te worden. ,,Bij het uitzetten heb ik niet alleen naar het ontwerp gekeken, maar ook naar de lengte en de aanwezige objecten in de openbare ruimte, zoals muurtjes, trappen en paaltjes. Een mooi voorbeeld zijn de bankjes langs de Dommel. Doordat die tegenover elkaar staan, zorgt dat voor meer interactie tussen de deelnemers."

ZITTEN EN OPSTAAN

Na de opening gaan de aanwezigen op pad om de Kwiekroute aan den lijve te ondervinden. Ook de leerlingen van de Amaliaschool lopen mee. ,,Zitten. Opstaan", zingen ze vrolijk bij de eerdergenoemde bankjes. De oudere deelnemers worden er extra door gemotiveerd en doen ook fanatiek mee aan de oefeningen die Mols demonstreert. Marianne Jutter (72) is een van hen. Ze woont in de buurt en is blij dat de route er ligt. ,,Ik beweeg al twee keer in de week bij de fysiotherapeut, maar dat is binnen. Nu kan ik ook naar buiten. En als het te zwaar wordt, haak ik gewoon halverwege af, dat is op mijn leeftijd niet meer zo erg."

De route, die van start gaat voor de ingang van De Walnoot, telt in totaal zestien oefeningen en loopt over het Pastoor de Beerpad, Dommeldal en via de Van Beekstraat rondom de Prinses Amaliaschool. De looprichting wordt aangegeven met oranje-witte pijlen op de grond en op diverse plekken liggen tegels waar de te oefenen beweging op staat. Door gebruik te maken van het aanwezige straatmeubilair traint men balans, kracht en uithoudingsvermogen. De oefeningen variëren van traplopen en boksen tot snelwandelen en slalommen.

Stolvoort is zelf ook al actief aan het bewegen op de geopende route. Ze heeft het nodig, vindt ze zelf. En terwijl ze wat wiebelend over de oranje lijn op de stoep loopt geeft ze aan: ,,Zie je wel, ik heb een slechte balans..."

GROTE FOTO BOVEN: Wethouder Herman van Wanrooij opende gisteren samen met initiatiefnemer Diny Stolvoort officieel de Kwiekroute bij de ingang van gemeenschapshuis De Walnoot. Er werd meteen een oefenrondje gemaakt.

KLEINE FOTO BOVEN: In de eerste oefening van de Kwiekroute moeten de ouderen de trap op en af lopen. Er komt hier nog een reling, zodat ouderen zich daar aan vast kunnen houden. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding