Afbeelding
Foto: Peter van de Wiel

WETHOUDER VAN DE WIEL IS OP VAKANTIE VOORAL GRAAG SPORTIEF

'Ik moet van huis weg, anders werk ik door'

Het hele jaar door staan ze op de voorgrond als het gaat om politieke zaken in de gemeente Boxtel. Maar ook de wethouders moeten soms even stoom afblazen. Wat doen de collegeleden als ze even niet regeren over Boxtel? Brabants Centrum ging met ze in gesprek over vrije tijd, vakantie en muziek. Dit keer Peter van de Wiel.

RENS VAN DEN ELSEN

De wethouder is net terug van zijn vakantie op het Griekse eiland Rhodos. ,,We hebben een paar mooie weken gehad, veel gezien ook, maar ik ga in de zomerperiode niet meer terug naar Zuid-Europa. Man, wat een hitte!" Van de Wiel is ook geen standtype geeft hij toe, zijn vrouw Marie-Joze evenmin. ,,Daarom zijn we vrijwel elke dag op pad geweest en het eiland ontdekt."

Liever waren Van de Wiel en zijn echtgenoot dit jaar weer op fietsvakantie gegaan, maar door de dagelijkse hectiek op het werk kwam het plannen daarvoor niet van de grond. ,,Dus heb ik vlak voor ons verlof nog snel deze trip naar Griekenland geboekt. Thuisblijven is voor mij geen optie sinds ik wethouder ben, want dan blijf ik stiekem toch aan het werk."

FIETSVAKANTIE

Volgend jaar stapt de wethouder uit Liempde tijdens zijn vakantie dus gewoon weer op de fiets. ,,Vorige zomer hebben we het hele land gehad, vanuit Liempde via de Afsluitdijk naar Friesland en weer terug. Toen ben ik echt verliefd geworden op Nederland, je ziet dan je pas hoe mooi het is en komt op plekken die je normaal gesproken niet ziet", vertelt Van de Wiel. Fietsen is sowieso een tak van sport waarmee de wethouder zich graag bezighoudt. ,,Sinds ik met voetbal ben gestopt, heb ik me op het wielrennen gestort en ben fietsfanaat geworden. Mijn vrouw heeft dat echter niet, vandaar dat zij een elektrische variant gebruikte tijdens onze fietsreis. Dan kon ze me tenminste bijhouden", vertelt hij met een glimlach.

TOERENTAL

Naast sportiviteit speelt ook muziek een grote rol in het leven van de wethouder. Het werkt voor hem ontspannend als hij bijvoorbeeld gemeentelijke stukken doorneemt. Als klein ventje was Van de Wiel al groot fan van Creedence Clearwater Revival. ,,Later luisterde ik onder meer graag naar The Pixies, Joy Division, Sixteen Horsepower, Einstürzende Neubauten en Nick Cave." Van die laatste artiest kreeg Van de Wiel tijdens zijn studietijd een ep (vinylplaat waar enkele nummers op pasten - red.) in handen. ,,Ik was helemaal weg van die muziek en draaide deze dan ook vaak. Toen ik het aan een studiegenoot liet horen, wees hij me op een fout. Bleek dat ik de plaat al die tijd op het verkeerde toerental draaide. Desondanks ben ik de muziek van Cave blijven volgen."

Ondanks zijn liefde voor muziek en fietsen, gaat zijn werk voor de gemeente Boxtel toch vaak voor. ,,Ik ben helaas niet zo goed in het bewaken van de grens tussen privé en werk. Maar, en dit klinkt natuurlijk als een cliché, ik vind het vaak ook écht gewoon leuk om te doen. In de weekenden word ik regelmatig in de gemeente uitgenodigd om iets te openen of ergens bij aanwezig te zijn. Vaak blijf ik dan ook wat langer. Mijn vrouw gaat dan graag mee, dat vindt ze leuk." Hij voegt er nog lachend aan toe: ,,En zo zien we elkaar ook nog eens wat vaker."

FOTO BOVEN: Peter van de Wiel en zijn vrouw Marie-Joze bij een typisch beeld op het eiland Rhodos, de windmolens van de Mandraki-haven in Rhodos-stad. (Foto: Peter van de Wiel).