Jeugdnatuurwacht presenteert zich bij jeugdhuis Pius X

Zoeken naar burlende edelherten, braakballen uitpluizen, wilgen knotten, musea bezoeken: Jeugdnatuurwacht Liempde (JNW) hoopt dat er nog meer kinderen in het dorp zijn die mee willen doen met dit soort activiteiten. Zondag 26 augustus kunnen geïnteresseerden kennismaken met wat de club te bieden heeft.

Het complete gebouw Pius X wordt komend weekeinde heropend na een grondige renovatie (lees hierover meer op de voorpagina van de regio). Daarom opent naast de sporthal ook het Jeugdhuis opnieuw de deuren. ,,Wij zijn daar ook aanwezig en we laten dan zien wat we zoal doen. Je kunt ook alvast proefdraaien bij een van onze activiteiten", laat Lissette Braken namens JNW Liempde weten.

HONING MAKEN

Sinds kort beheert JNW Liempde samen met Natuurwerkgroep Liempde een bloemrijke akkerrand waar ook honing gewonnen wordt. De leden van de natuurclub vullen als extra activiteit de honingpotjes af waarbij ze onderwezen worden over bijen en het imkerschap.

JNW Liempde is zondag tussen 14.30 en 16.30 uur aanwezig bij Pius X. Kinderen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool kunnen zich aanmelden via jnwliempde@gmail.com onder vermelding van naam, adres, geboortedatum en e-mailadres. De jaarlijkse contributie bedraagt vijftien euro.


Lastige golfbaan
voor deelnemers
De Liempdse

De organisatie van Golf Kampioenschap De Liempdse heeft een 'uitdagende' golfbaan gekozen voor de 29e editie van het toernooi op vrijdag 7 september: Steenhoven in Postel, waar het toernooi ook in 2013 plaatsvond. De winnaar mag zichzelf minstens een jaar lang de beste golfer van Liempde noemen.

Steenhoven heeft achttien holes en een par van 72. Oftewel: een gemiddelde (professionele) deelnemer legt het parcours in dat aantal slagen af. De deelnemende golfers spelen een zogeheten strokeplay-wedstrijd: de speler met de minste slagen wint. Daarnaast vindt er ook een stableford-wedstrijd plaats. Daarbij draait het om het aantal punten dat iemand in relatie tot par slaat. Ook zijn er prijzen te winnen voor onder meer het slaan van een 'neary', 'longest' en 'birdies'.

Deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in het clubhuis van Steenhoven, waar eerst nog een kopje koffie of thee met een lekkernij wordt geserveerd. De eerste afslag is om 11.00 uur. Rond 17.00 uur is het eerste groepje naar verwachting klaar met de ronde.

Golfers en eventuele partners worden na afloop vanaf 20.00 uur verwacht in Het Wapen van Liempde. Rond 20.30 uur is er een diner met streekgerechten, de prijsuitreiking is omstreeks 21.30 uur. De feestavond duurt tot plusminus 01.00 uur. Meedoen aan de golfwedstrijd én de feestavond kost honderd euro, los kost dit respectievelijk zestig of veertig euro. Aanmelden kan tot 31 augustus via e-mail: bert.beekmans@home.nl. Dit onder vermelding van het lidnummer van de Nederlandse Golf Federatie, naam, naam partner en het soort arrangement.


Wandelen naar historische schatten van de Kampina

Zien hoe voormalig vuilnisbelt Banisveld is omgetoverd tot natuurgebied? En de historie horen van het zware boerenleven op de voormalig landbouwenclave Balsvoort? Natuurmonumenten houdt zondag 2 september een wandeltocht naar deze twee 'historische schatten van de Kampina'.

Het gebied Banisveld ligt op de grens van de gemeenten Boxtel en Oirschot. Naast grootschalige verkaveling en de vestiging van een rundveebedrijf lag op het terrein ook een vuilstort van de gemeente Boxtel. Natuurmonumenten kocht het gebied en veranderde het in natuur.

Balsvoort was een landbouwenclave waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de familie Schut woonde. De broers Hein en Bernhard hielpen daar vluchtelingen en het verzet.

De activiteit is gericht op volwassenen en start 2 september om 10.00 uur op de kruising Franse Baan/Rosepdreef. Leden van Natuurmonumenten betalen vijf euro, niet-leden dragen acht euro bij om mee te doen aan de excursie. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.