Finale Liempdse biljartcompetitie in autoshowroom

PÅL JANSEN

Dit jaar wordt, na ruim dertig jaar afwezigheid, weer een heuse Liempdse biljartcompetitie opgezet. Uitbaters Ton van Alphen van café D'n Durpsherberg en Henry van Middegaal van 't Huukske pakken de draad weer op met de Open Liempdse Biljartkampioenschappen. De laatste speelronde wordt op een bijzondere finalelocatie gehouden: de showroom van autobedrijf Van Oorschot aan de Roderweg.

De vroegere tcompetitie in Liempde werd opgericht in 1979 en hield eind jaren tachtig op met bestaan. Daar kwam een afgeslankte vorm voor in de plaats: de mini-pentathlon. ,,Daar doen overigens nog steeds veel mensen aan mee", vertelt Van Middegaal. ,,Maar dan gaat het om een biljarttoernooi." De uitbaters willen met de Open Liempdse Biljartkampioenschappen echter weer een complete competitie op touw zetten, legt Van Alphen uit: ,,De biljarters spelen straks libre in drie klassen: A, B en C. De poulewinnaars spelen aan het einde een finaleronde die plaatsvindt in de showroom van Van Oorschot."

De plannen gaan door mits er voldoende deelnemers zijn, benadrukt Van Alphen. Zoals het er nu naar uit ziet, gaat de competitie op zaterdag 8 oktober van start. De wedstrijden zijn recreatief van aard en worden gespeeld bij D'n Durpsherberg en 't Huukske. Inschrijven kan bij de plaatselijke kroegen tot en met zaterdag 25 september. Deelname kost 10 euro en de speeldagen zijn op maandag (D'n Durpsherberg) en dinsdag ('t Huukske). Bij voldoende animo zijn er ook speeldagen op woensdag en donderdag.


Wandelexcursie 'Historisch fruit in Dommeldal'

Gidsen van Gastvrij Liempde verzorgen zondag 26 augustus om 10.00 uur een excursie langs historische fruitrassen in het Dommeldal. De wandeling is onderdeel van de maandelijkse openstelling van informatiepunt Groot Duijfhuis.

Tijdens de tocht worden twee boomgaarden bezocht. Hier staan hoofdzakelijk waardevolle appelrassen. Jan Zandbergen, expert op het gebied van historisch fruit, rassen, de teelt en de opkweek van fruitbomen, is de gids. De excursie start vanaf het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 in Liempde en is rond 12.00 uur afgelopen. Deelname kost vijf euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.