Afbeelding
Foto: Jurgen van Hoof

'CULTUURHISTORISCHE OPTOCHT IN HEEZE MOET JE ALS BRABANDER MINIMAAL ÉÉN KEER IN JE LEVEN ZIEN'

Boxtelse Witte Paters onderwerp tijdens parade Brabantsedag

RENS VAN DEN ELSEN

De Brabantsedag in Heeze wordt gezien als een van de meest bijzondere evenementen in deze provincie. Jaarlijks trekken duizenden mensen naar het kleine dorp onder de rook van Eindhoven om dit rollende theaterspektakel te aanschouwen. Dit jaar is er ook een link met Boxtel. De geschiedenis van het dorp maakt namelijk onderdeel uit van een van de deelnemende wagens. Vriendenkring Ge Wit 't Oit Noit Nie beeldt zondag 26 augustus met haar wagen het werk van de paters van Missiehuis Sint-Charles uit tijdens de 61e editie van de cultuurhistorische optocht.

De organisatie van de Brabantsedag kiest ieder jaar voor een thema dat het verleden van het Hertogdom Brabant tot leven brengt. Dit keer is gekozen voor het onderwerp 'Van Ravenstein tot Roosendaal', waarbij aan alle 296 vroegere en huidige plaatsen in Brabant een significante gebeurtenis of persoon is gekoppeld uit het verre verleden tot 31 december 1920. Dit is de periode waarin het onderwerp en het ontwerp van de wagen zich moeten afspelen en dient dus tevens als inspiratiebron voor de zestien wagenbouwersgroepen.

Vriendenkring Ge Wit 't Oit Noit Nie koos het Boxtelse missiehuis Sint-Charles als onderwerp voor haar creatie. Lisa Crijns, bestuurslid van de club wagenbouwers, licht die keuze toe: ,,We wilden graag al iets doen met het missionarisschap. De werkwijze die de Witte Paters uit Boxtel in Afrika hanteerden, stond ons erg aan."

GELOOF

Om het katholieke geloof in de wereld te verkondigen, probeerden de Boxtelse paters zich zo goed mogelijk voor te bereiden door alles over de ontvangende cultuur te leren. Bij het bekeren van de mensen stond de verdere ontwikkeling van de samenleving centraal. Daarnaast was liefdadigheid ook een belangrijk deel van de missie. Zo bouwden de paters scholen en huizen en werden oorlog en honger bestreden. Wederzijds respect en begrip zijn de belangrijkste bouwstenen voor de missies van de Witte Paters, die nu nog steeds actief zijn in Afrika.

Het klooster Sint-Charles van de Witte Paters stond tot eind jaren tachtig op de plek waar nu de A2 ligt. Het gebouw moest in die tijd wijken voor de verbreding van de N2 tot de huidige autosnelweg. De bewoners verhuisden naar het voormalig klooster van de zusters Franciscanessen van Heythuysen en naar rijtjeshuizen in Boxtel. De graven van het kloosterkerkhof zijn verhuisd naar Heythuysen.

Met de wagen 'Op golven van geloof' brengt Ge Wit 't Oit Noit Nie het onderwerp tot leven. ,,De bezoekers van de Brabantsedag zien straks een groot schip voorbijkomen dat de verre reis van de paters symboliseert. Maar de boot is tevens een kerk. Het geraamte van de romp zijn bijvoorbeeld vormgegeven naar de ribben van het gebedshuis en de masten zijn grote kruizen", vertelt Crijns. ,,De boot 'vaart' dan op een zee van bijbels en helemaal voorop de wagen is een bibliotheek. Al met al wordt het een spectaculair geheel met bijpassende muziek en theaterspel."

CHAMPAGNE

De organisatie van de Brabantsedag nodigde alle burgemeesters van de gekozen dorpen en gemeenten uit. Zo worden onder meer gebeurtenissen uit Udenhout, Schijndel, Vught, Geldrop en Babyloniënbroek uitgebeeld. Voor Boxtel brengt wethouder en loco-burgemeester Peter van de Wiel een bezoek aan de cultuurhistorische optocht. Een dag eerder mag hij de wagen van Ge Wit 't Oit Noit Nie officieel 'dopen'. Net zoals bij een echt schip doet hij dat met een fles champagne die tegen de boeg kapot gegooid wordt.

De vriendenkring uit Heeze bouwt al ruim 25 jaar wagens voor de Brabantsedag. Enkele jaren geleden heeft de jongere garde ook de handschoen opgepakt en daarmee is de club nog actiever geworden. Ondanks dat de jeugd steeds minder met het katholieke geloof heeft, koos Ge Wit 't Oit Noit Nie tóch voor een gelovig thema. Dat is volgens Crijns vooral omdat de club meteen een beeld voor ogen had bij het onderwerp. ,,We waren er met ons bestuur, dat uit vier mensen bestaat, al vrij snel uit welk dorp we op wilden pakken. Daarna hebben wij als vrouwen wat ideeën op tafel gelegd en zijn de mannen aan de slag gegaan met de technische tekening. Dat is nu alweer enkele maanden geleden."

RESULTAAT

De groep is inmiddels al vele weken bezig met zagen, timmeren, schilderen, kostuums ontwerpen en de choreografie om alles kloppend te maken. Het resultaat van deze noeste arbeid is zondag te zien tijdens de theaterparade. De Boxtelse wagen komt als veertiende voorbij. Wie zich geen beeld kan vormen bij hoe een dergelijke parade eruit ziet, moet volgens Crijns gewoon komen kijken: ,,Dit evenement moet je als Brabander minstens één keer in je leven hebben gezien. En daarna ben je besmet hoor", zegt ze lachend.

In totaal rijden er zestien Brabants-historische wagens door Heeze. De optocht begint om 13.30 uur, maar vanaf 10.00 uur is er al van alles te beleven in het dorp met onder meer exposities, straattheater, kinderactiviteiten en muziek van onder meer VOF de Kunst en Orgel Vreten. Kaarten voor de Brabantsedag zijn online te bestellen via www.brabantsedag.nl/tickets en kosten tien euro. Er zijn ook tribunekaarten te koop.

FOTO BOVEN: Leden van vriendengroep Ge Wit 't Oit Noit Nie zijn druk bezig in de bouwtent om de wagen op tijd af te krijgen. (Foto: Jurgen van Hoof).

FOTO LINKS: Een schets van het ontwerp van de 'Boxtelse' wagen die zondag in Heeze voorbij komt. (Ontwerp: Ge Wit 't Oit Noit Nie).

Afbeelding