Afbeelding
Foto: Lars van den Akker

COOP LIEMPDE HOOPT VRUCHTEN VAN LANDELIJKE GROEI TE PLUKKEN

Samen werken aan een betere super...

PÅL JANSEN

Door de overname van 52 Emté-winkels dit voorjaar is de Coop momenteel een van de snelst groeiende supermarkten in Nederland. Waar het aantal Jumbo's de laatste decennia enorm toenam, daar groeide Coop in de luwte. Maar door de extra winkels wordt de supermarktorganisatie naar verwachting (met de Plus) 'best of the rest' in Nederland: na Jumbo en Albert Heijn. De schaalvergroting kan voor de Coop in Liempde positieve gevolgen hebben volgens ondernemer Jan Tax: ,,De organisatie kan door de schaalvergroting verder professionaliseren. Een assortimentsmanager erbij bijvoorbeeld, zodat die de assortimenten in de winkels nog beter neer kan zetten."

Het gros van de Emté-supermarkten ligt 'onder de rivieren' en daar worden er dan ook veel omgebouwd tot Coop. Het zal ook de nodige naamsbekendheid met zich meebrengen, voorspelt Tax. ,,Daar profiteren we als winkel natuurlijk van."

GROTE BEDRIJVEN

In april 2011 nam Tax de winkel over van Sjef Schellekens, die een jaar daarvoor de Coop-formule introduceerde in Liempde. De in Beuningen woonachtige ondernemer ziet dat het aantal klanten blijft toenemen. ,,Hoe consumenten tegen grote bedrijven aankijken; je merkt toch steeds vaker dat dit niet altijd gewaardeerd wordt. De winst die de Coop maakt, wordt teruggestoken in de coöperatie, er zijn geen grootaandeelhouders die er met de winst vandoor gaan. Zo werkt iedereen samen aan een betere winkelformule."

LIEVER LOKALE DOELEN

Naast het coöperatiemodel werkt ook de samenwerking met de buurt zijn vruchten af, vertelt Tax. ,,Samen met iemand van de landelijke organisatie schuif ik aan bij een aantal Liempdenaren. We bespreken zaken als lokale producten in het assortiment, klantvriendelijkheid, versheid... Dat wordt bij zoveel mogelijk supermarkten gedaan en dat heeft ook zijn effect. Zo werd ieder jaar een fiks bedrag gedoneerd aan een grote stichting zoals het Rode Kruis. Maar klanten wilden liever dat lokale goede doelen gesteund werden door ons."

In juli 2017 ging Coop daarom over op lokale doelen die middels een statiegeldactie gesteund worden: de opbrengsten worden door de supermarkt verdubbeld. Zo ook in Liempde: ,,Momenteel loopt er bijvoorbeeld een actie met muziekkapel De Kromploegers, die geld inzamelt voor instrumenten welke de leerlingen van basisschool De Oversteek kunnen gebruiken. Dat soort dingen maakt onze organisatie uniek."

Daarnaast is Tax actief voor Op Liemt Gemunt: met zijn winkel, maar ook als vrijwilliger in de organisatie. De ondernemer hield het afgelopen jaar ook een maaltijdenactie voor dienstencentrum De Kloosterhof, schonk ruim duizend euro aan de overkoepelende stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL), steunde De Zonnebloem Liempde met bijna duizend euro... Al met al steekt de plaatselijke supermarkt op deze manier circa 20.000 euro per jaar in het dorp, vertelt Tax.

WIJ-GEVOEL

Toen de supermarktondernemer begon in Liempde, interviewde Brabants Centrum hem ook al. Toen al liet hij doorschemeren oog te hebben voor het dorpsgevoel: ,,We kenden Liempde niet, maar onze eerste kennismaking voelde als een warm bad. Er heerst een vriendelijke sfeer met een groot wij-gevoel. Dat spreekt ons aan", zei Tax in het Brabants Centrum in 4 april 2011.

Nu, ruim zeven jaar later, maakt hij deel uit van dat 'wij-gevoel'. ,,Veel mensen begroeten me steeds vaker met mijn voornaam. Dat ze me in de loop van tijd steeds meer zijn gaan zien als 'Jan' is zeker een pluspunt."

GROTE FOTO BOVEN: Coop Liempde hoopt de vruchten te plukken van de landelijke groei van de formule. Ondernemer Jan Tax ziet door de samenwerking met Liempdenaren en de lokale insteek het aantal klanten jaarlijks groeien. (Foto: Lars van den Akker).


Lennisheuvel in teken van jubileumfeest

Het is feest in Lennisheuvel dit weekend. Stichting Rond Kerk en Orion (RKO) viert zaterdag 25 augustus namelijk het vijftigjarig bestaan. Dat gaat gepaard met een groot aantal activiteiten in het centrum en natuurpark Boscheind.

De feestdag wordt geopend door wethouder Peter van de Wiel en RKO-voorzitter Jarko van Nunen. Zij nemen om 14.30 uur in Boscheind het nieuwe watertoestel, de pomp en de vlonder officieel in gebruik. Vervolgens geven beide mannen om 15.00 uur bij gemeenschapshuis Orion nog het startsein voor het jubileumfeest. Daarbij plaatsen zij het laatste onderdeel in een nieuw informatiepaneel.

In de ochtend start het eerste jeu-de-boulestoernooi van Lennisheuvel. De deelnemers spelen in teams van twee in het park en de speeltuin naast de Sint-Theresiakerk.

FESTIVITEITEN

Tussen Orion en de kerk is tot 17.30 uur van alles te beleven voor jong en oud. Zo zorgen de Beyersland Kapel en fanfare Sint-Arnoldus voor de muzikale omlijsting, zijn er workshops en zijn er attracties voor de kinderen. Hierna kunnen de bezoekers een hapje eten bij de verschillende foodtrucks, waarna om 20.00 uur de feestavond in gemeenschapshuis Orion van start gaat.

Afbeelding