Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE 'ORANJESTRAAT' PAKT UIT MET STRAATSPEELDAG

Al 20 jaar Oranjegekte in Boxtelse buurt

LINDA VAN DE WIEL

Een luchtkussen, een draaimolen, een frietkar en natuurlijk diverse artiesten. Zoals elk jaar pakt buurtvereniging Oranjestraat uit tijdens haar jaarlijkse straatspeeldag in de Frederik Jan Ottostraat en een deel van de Keizerstraat in Boxtel. Met dit jaar een nóg feestelijker tintje; de actieve club bestaat immers twintig jaar. ,,We steken er zoals ieder jaar veel tijd in. Speciaal is dat burgemeester Mark Buijs de activiteit opent", zegt medeoprichter Jo van Son met gepaste trots.

Buurtvereniging Oranjestraat werd twintig jaar geleden opgericht en dankt haar naam aan het WK-voetbal in Frankrijk waar het Nederlands elftal hoge ogen gooide. Van Son kan zich de eerste activiteit nog helder voor de geest halen. ,,Samen met een aantal buren besloot ik de hele straat oranje te versieren. De wedstrijden keken we gezamenlijk op een groot scherm." Ook overbuurman Tonny Schalkx (53) herinnert zich het buurtevenement alsof het gisteren plaatsvond. ,,Het was erg geslaagd."

SMAAK TE PAKKEN

De bewonersgroep kreeg de smaak te pakken en besloot na de Oranjegekte in '98 meerdere activiteiten te organiseren. Zoals paaseieren zoeken, de Nationale Burendag en de jaarlijkse straatspeeldag. ,,We zijn een stel actieve vrijwilligers en de meeste bewoners van de Frederik van Ottostraat zijn lid van de buurtvereniging", stelt Van Son. Hij draagt er zelf zorg voor dat nieuwe huurders benaderd worden. ,,Ik vertel

dan over de club en alle activiteiten. Vaak worden zij dan ter plekke lid."

De straatspeeldag is de grootste activiteit van de Oranjestraat. Van Son: ,,We pakken flink uit met heel veel attracties voor de kinderen en twee artiesten." Dit jaar strikte de buurtbewoner volkszanger Henk Bernard. ,,En dat kost veel geld. We ontvangen wel subsidie van onder meer het wijkplatform en hebben de jaarlijkse contributiebijdragen van leden. Maar dat dekt de kosten niet."

Toch weten Van Son en Schalkx het met een groep vrijwilligers elk jaar weer voor elkaar te boksen dat er een gevarieerd programma én spetterende attracties zijn. Van Son: ,,Hoe ik dat doe? Ik kan goed schooien en krijg daardoor vaak veel gesponsord. En tijdens de straatspeeldag betalen mensen een klein entreebedrag." Schalkx: ,,De bezoekers krijgen waar voor hun geld. Ook voor kinderen is van alles te doen; ze genieten daar enorm van. En we hebben bijna elk jaar mooi weer."

ORANJE AUTO

De twintigjarige historie van de Oranjestraat telt meerdere hoogtepunten. Zo regelde Schalkx eens een oude auto die hij in de oranje kleur spoot en hij verfraaide deze met een voetbalveld op het dak. ,,Als Nederland won, reed ik met de kinderen een rondje over de Boxtelse Markt."

Van Son vult aan: ,,Tijdens het WK in 2010 werden onze huizen gerenoveerd door woonstichting Sint-Joseph. De hele straat stond in de steigers. Van de woningbouwvereniging mochten we daarom een leegstaand huis gebruiken om de wedstrijden te bekijken. We hebben het hele pand versierd en omdat Nederland in de finale terechtkwam hebben we veel duels kunnen zien. En natuurlijk dronken we daarna nog een paar pilsjes."

De straatspeeldag van de Oranjestraat vindt plaats op zondag 2 september in de Frederik Jan Ottostraat en een gedeelte van de Keizerstraat. De activiteit duurt van 13.30 tot 19.30 uur. Iedereen is welkom. De entree voor kinderen bedraagt 2,50 euro. Volwassenen betalen 5 euro.

FOTO BOVEN GROOT: De buurtvereniging dankt haar naam aan alle versieringen die in de Frederik Jan Ottostraat worden aangebracht wanneer het Nederlands elftal speelt tijdens een EK of WK. Dat begon in 1998, maar ook tijdens het laatste grote toernooi kleurde de buurt oranje. (Foto: Peter de Koning, 2014).

FOTO BOVEN KLEIN: Van links naar rechts: Jo van Son, Tonny Schalkx en Van Son's vrouw Frieda die zich als vrijwilligster ook inzet voor buurtvereniging Oranjestraat. (Foto: Linda van de Wiel).


RONDJE BOXTEL BY NIGHT OP ZATERDAG 8 SEPTEMBER

In verlichte kano's over de Dommel

Trots noemt de kanoclub De Pagaai het evenement het hoogtepunt van het kanoseizoen: Rondje Boxtel by Night. Zaterdag 8 september staat de twintigste aflevering op het programma, compleet met live muziek en natuurlijk veel sfeerverlichting langs de Dommel.

Tijdens Rondje Boxtel by Night varen zo'n tweehonderd leden en gasten van De Pagaai de befaamde boottocht over de Dommel. Ze doen dat met kano's die voorzien zijn van allerlei soorten verlichting, zoals led-lampjes, theelichtjes of zaklantaarns.

Wie wil meedoen aan Rondje Boxtel by Night, is na reservering vanaf 18.00 uur welkom bij het clubhuis van De Pagaai aan de Voetboog waar de kano voorzien kan worden van sfeerverlichting. Omstreeks 21.00 uur klinkt het startsein en gaan de deelnemers op weg voor een tochtje in het donker.

VERLICHTE BRUGGEN

Tijdens Rondje Boxtel by Night wordt een aantal Dommelbruggen feestelijk verlicht. Daarnaast worden bewoners uitgenodigd om hun woningen en tuinen die aan de rivier grenzen in het licht te zetten. Enkele buurtverenigingen maken daar een jaarlijks festijn van. Wie de mooiste verlichting laat zien, maakt kans op een leuke attentie die door De Pagaai beschikbaar wordt gesteld.

GLIJGOOT

Een bijzondere attractie onderweg is de glijgoot ter hoogte van de Mgr. Wilmerstraat. Daar branden discolampen en wordt muziek gedraaid. Na terugkomst bij het clubhuis kan men nog genieten van een hapje en een drankje, met muziek van een deejay.

Deelname aan Rondje Boxtel by Night kost 7,50 euro per persoon; wie zelf over een kano beschikt betaalt 5,50 euro. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op www.depagaai.nl of door een e-mail te sturen naar kvdepagaai@gmail.com. Voor meer informatie kan na 18.00 uur gebeld worden naar telefoonnummer 06-20 08 29 82.

FOTO BOVEN: De twintigste editie van Boxtel by Night staat op zaterdag 8 september op het programma. (Archieffoto: Albert Stolwijk).


Garagesale Rozengaard

Buurtvereniging De Rozengaard in Boxtel-Oost houdt zondag 26 augustus een gratis toegankelijke garagesale annex rommel- en kindermarkt vanwege het 25-jarig bestaan. Deelnemers wonen aan de Rozengaard, Europalaan en de Oosterpoort. Ze bieden hun koopwaar tussen 10.00 en 15.00 uur aan en zijn herkenbaar aan de ballonnen voor hun woningen. De kindermarkt vindt plaats in het speeltuintje.

Afbeelding
Afbeelding