VERSTOPPING RIOOL OP KOLLENBERG

Poepzakjes veroorzaken overstromingen in Esch

CARRY DIRKX

Als er een fikse regenbui valt, houdt Marjolein Spooren aan de Kollenberg in Esch haar hart vast. Regelmatig komt het water dan via het toilet omhoog en staat de stoep blank. Onlangs was het weer zover. De oorzaak: een riool dat verstopt raakt door de plastic zakjes met hondenpoep die in de put voor haar huis worden gedumpt.

De familie Spooren woont in de bocht naar de Essche Stroom: een geliefd hondenuitlaat-gebied. In de straatkolk (de 'open' rioolputten in de goot - red.) voor haar huis worden veel volle plastic hondenpoepzakjes gegooid. Omdat die verstoppingen veroorzaken, hebben Spooren en haar overbuurvrouw regelmatig wateroverlast; de straat loopt onder, maar ook in huis komt het water omhoog.

Twee weken geleden, bij een forse regenbui, was het erger dan normaal. Spooren schakelde de gemeente Haaren in. ,,Ik had al langer het vermoeden dat de slechte waterafvoer kwam door verstopping door hondenpoepzakjes ", zegt Spooren. ,,En dat werd bevestigd door de gemeentemedewerker." Het probleem speelt specifiek bij Spooren en de overbuurvrouw, omdat hun waterafvoer direct aan de leiding ligt die verstopt raakt.

KLIKO

,,De rioolleiding was verstopt in het midden van de weg", zegt de medewerker van de buitendienst van de gemeente Haaren. ,,We hebben de leiding open moeten maken. Vervolgens hebben we de poepzakjes eruitgehaald, het riool schoongespoten en aangepast. Daardoor moet het water beter doorstromen." Normaal gesproken worden de plastic zakjes tegengehouden door een klep die in de straatkolk zit. ,,Dan moeten we ze daar verwijderen, omdat het water niet wegloopt. Dat is geen prettige klus. Maar dan is niet de hele riolering verstopt. Door de zware regenbui zijn de plastic builtjes echter in de riolering terechtgekomen. En daar zijn ze blijven liggen. Zo is de verstopping ontstaan."

Het plastic van de zakjes veroorzaakt het probleem, zegt hij. ,,Als mensen alleen de hondenstront in de put zouden gooien, zou die weg spoelen." De oplossing is eenvoudig. ,,Geen zakjes meer in de straatkolken gooien", zegt hij, ,,maar thuis in de kliko. Maar ja, veel mensen doen dat niet." Hij krijgt regelmatig te horen dat de gemeente Haaren meer vuilnisbakken moet neerzetten. ,,Maar laatst hadden we hetzelfde probleem in het dorp Haaren en daar zag ik zes vuilnisbakken in de buurt staan."

HONDENBELASTING

De gemeente Haaren heft geen hondenbelasting. Daardoor zijn er ook geen voorzieningen als hondenuitlaatveldjes. En ligt de verantwoordelijkheid voor het opruimen van de hondenuitwerpselen - nóg meer dan in andere gemeenten, waar wel hondenbelasting is - bij de bezitters zelf. Logisch, vindt Spooren. ,,Dat is gewoon boerenlogica: als je een hond hebt, ruim je zelf de poep op." Ze merkte dat sommige mensen niet geloven dat de verstopping door de plastic zakjes komt. ,,Maar dat is nu bevestigd door de medewerker van de gemeente."

Bewoonster Spooren heeft een bordje bij de rioolput bij haar huis gezet, met het verzoek daar geen poepzakjes in te gooien. En nu maar hopen dat het helpt. ,,Want zo'n overstroming is echt niet prettig. Neem de zakjes mee, want wij hebben overlast."