Afbeelding
Foto:

'IK WIL ME CONSTANT ONTWIKKELEN'

Cartoonist Ralph Dikmans
brengt nieuw album uit

Of Boxtelaar Ralph Dikmans de superheld Anders-Man, die ook in zijn vorige albums een hoofdrol speelde, al beu is? ,,Nee, hoor. Met de introductie van nieuwe personages kan ik hem telkens weer andere avonturen laten beleven." Het vierde stripboek met de titel Catastrofale Computer Crash, verschijnt in het eerste weekend van september. En ook in dit album speelt Boxtel weer een grote rol...

In het album moet Anders-Man de professor stoppen die een bacterie heeft uitgevonden om de digitale wereld te verslaan. Hij krijgt daarbij hulp van Anders-An, die zijn dochter blijkt te zijn. Dit personage is gebaseerd op Anne, de dochter van cartoonist Dikmans. ,,De grootste verandering met de vorige albums is dat dit boek digitaal ingekleurd is. Voorheen gebruikte ik nog speciale stiften, dit keer een computerprogramma", legt Dikmans uit. ,,Ik heb mezelf ten doel gesteld elke keer te ontwikkelen. Zo heb ik gebouwen en auto's getekend, iets wat ik voorheen probeerde te vermijden." De cartoonist koos ook in dit album weer voor Boxtelse plekken. Zo speelt het verhaal zich af in onder meer bosgebied Sparrenrijk en het centrum. ,,Anders-Man is immers een échte Boxtelse superheld geworden", lacht Dikmans. ,,Hij blijft voorlopig in de albums voorkomen, maar als de tijd en vooral mijn tekenstijl rijp is, wil ik nog wat scenario's van mijn eigen hand uitwerken die licht autobiografisch zijn."

BOXTEL OOST DAG

Het vierde stripalbum is op 1 en 2 september verkrijgbaar op het Brabants Stripspektakel in Veldhoven. Daarna kunnen belangstellenden een bestelling plaatsen op www.ralphdesign.simpsite.nl. Zondag 30 september is Dikmans met zijn albums aanwezig op de Boxtel Oost Dag. In boekhandel Bruna wordt een signeersessie gehouden; daarvoor wordt nog een datum geprikt.

In november 2017 is de cartoonist - die ook als leerkracht op basisschool De Vorsenpoel werkt - een eigen bedrijf gestart: Ralph Dikmans Design. ,,Ik heb me toegespitst op tekenen en ontwerpen van onder meer logo's, portretten, bedrijfstekeningen en bruilofts- en geboortekaarten. Hierbij merk dat ik mensen het erg leuk vinden om geportretteerd te worden in mijn 'verstripte' manier van tekenen." Dikmans heeft nog ideeën genoeg: ,,Zo zou ik graag eens eens een bruiloft vastleggen met behulp van tekeningen. Dan heeft het bruidspaar meteen een origineel cadeau voor de gasten. Dit idee kreeg ik van een bevriende tekenaar."

FOTO ONDER: Ralph Dikmans brengt zijn vierde stripalbum uit: Catastrofale Computer Crash. (Foto: Anne Dikmans).

Afbeelding