CENTRUMPLEIN BIJNA OP DE SCHOP

Herinrichting Markt: het laatste pijnpuntje...

PÅL JANSEN

De herinrichting van de Boxtelse Markt gaat maandag 27 augustus dan eindelijk van start. Het ontwerp kon tot begin juli nog aangepast worden, behalve voor de kledingzaak van Filipe van den Borne. Daarvoor komt tot zijn ongenoegen een fietsvak. Hij hield daar een wrange nasmaak aan over aangezien hij de afgelopen vier jaar een van de kartrekkers was van onder meer het herinrichtingsplan. Wethouder Eric van den Broek erkent dat, maar stelt ook: ,,Ik denk dat we wel degelijk veel gedaan met zijn opmerkingen."

De wethouder wil naar aanleiding van kritiek in de media van Van den Borne en een gesprek met hem vier zaken oppakken om de 'pijn' te verlichten. ,,We gaan het fietsvak dat in de Rechterstraat moet komen (voor de Blokker - red.), versneld uitvoeren. Dat is klaar als de Markt ook klaar is." De wethouder laat ook onderzoeken of er nog meer plekken rondom de Markt zijn waar plekken voor fietsen kunnen komen. ,,Tegenover Expert bijvoorbeeld, dat zijn nu parkeerhavens. Of bij Magdelena's Pad."

Ook moeten zogeheten 'mobiele fietsstallingen' verrommeling na evenementen tegengaan. Deze worden dan bij diverse toegangswegen van het plein geplaatst. Als er na een evenement toch nog fietsen overblijven, dan kunnen die eenvoudig worden geruimd. Bovendien wordt er extra gehandhaafd in de maanden na de herinrichting zodat 'weesfietsen' binnen een paar dagen weg zijn, zegt Van den Broek.

Van den Borne zegt de extra fietsparkeerplekken toe juichen, maar hij verwacht niet dat deze voor hem een oplossing bieden: het fietsvak komt immers nog steeds voor zijn winkel. Als het gaat om handhaving mist hij bovendien nog een concreet plan: om te bepalen wat weesfietsen zijn en hoe ze dat willen controleren bijvoorbeeld.

INSPRAAKSUCCES?

Hoewel Van den Borne zich niet serieus genomen voelt als gesprekspartner, is er veel gedaan met zijn inbreng, stelt de wethouder, zoals het gelijkvloers maken van de Markt. Hij vindt het inspraakproces juist goed verlopen. ,,Gedurende het hele traject hebben we overleg gevoerd met alle belanghebbenden", vertelt hij. ,,Er waren begin juli zo'n veertig mensen aanwezig bij de raadsvergadering over de herinrichting waarvan het gros het een goed ontwerp vond. Een paar ondernemers (onder meer lunchroom Deegeluk, Daniels Gym en pizzeria Bella Italia - red.) schreven toen een brief of er nog aanpassingen mogelijk waren (fietsvakken voor hun deur weghalen - red.). Dat lukte: we kregen daar tijdens de vergadering nog complimenten voor."

Van den Broek denkt dat bij projecten als deze, waarbij veel mensen inspraak hebben, altijd keuzes worden gemaakt die iemand niet uitkomen. ,,Daar moet je niet voor weglopen", zegt hij. ,,Ik denk dat we Filipe ook veel tegemoet zijn gekomen."

'IK WACHT 'T AF'

De wethouder hoopt dat Van den Borne zich blijft inzetten voor het centrum. ,,Ik waardeer diens inbreng zeer, ook vanwege het feit dat hij vaak breder denkt dan alleen zijn eigen onderneming: hij zet zichzelf vaak opzij", vertelt Van den Broek. ,,Ik zal zijn geluid ook laten horen in het college." Van den Borne blijft daarbij de deur op een kier houden: ,,Ik wacht af wat daaruit komt."

Hiermee komt een einde aan de voorbereidingen op de herinrichting van de Boxtelse Markt. Halverwege december moet het plein worden opgeleverd. Maar zelfs daarna zijn aanpassingen nog mogelijk, zegt de wethouder. Dus zullen ook na de oplevering evaluaties plaatsvinden waaruit wellicht nog aanpassingen volgen. En zo blijft de Markt in beweging...