Afbeelding
Foto:

BROODNODIG GAAT RUIMTE EXPLOITEREN

Eetpunt Elisabethsdael blijft open voor iedereen

Het eetpunt in de ontmoetingsruimte van wooncomplex Elisabethsdael in Boxtel blijft open. Vanaf maandag 3 september gaat stichting Broodnodig uit Schijndel het eetpunt exploiteren. Deze oplossing kwam uit de koker van de stichting Ouderen in Regie Boxtel.

Het eetpunt in Elisabethsdael wordt zeven dagen per week door de stichting geëxploiteerd, waarbij op zondag de maaltijd wordt geserveerd door vrijwilligers. In de middag wordt op locatie gekookt en kunnen mensen een warme maaltijd nuttigen, bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht voor tien euro. Stichting Broodnodig stelt een coördinator aan die verantwoordelijk is voor het beheer van het eetpunt en een begeleider zorgt voor de aansturing van de doelgroep, stagiaires en vrijwilligers. Deze professionals zijn van 10.00 tot 18.00 uur aanwezig. Daardoor is het niet alleen mogelijk om een maaltijd te nuttigen, maar is er in de middag ook ruimte om samen te zijn en activiteiten te organiseren.

Niet alleen bewoners van Elisabetshdael kunnen van deze maaltijdvoorziening gebruik maken. Ook mensen uit de buurt zijn welkom. Eerder maakten dagelijks ongeveer 25 personen van deze voorziening gebruik. In de maand september wordt de maaltijd in de middag aangeboden. Daarna gaat stichting Broodnodig kijken of dit kan worden uitgebreid naar twee keer per dag, waarbij tevens lunchmogelijkheden worden aangeboden. Deze nieuwe opzet loopt tot en met december. Dan moet blijken of Broodnodig de financiële exploitatie op zich kan blijven nemen.

BESTAAN

Zorggroep Elde, woonstichting Sint-Joseph en de gemeente Boxtel zijn blij met de voortzetting van het eetpunt. Begin juni was het namelijk nog uiterst onzeker of de maaltijdvoorziening kon blijven bestaan. Temeer omdat woonstichting Sint-Joseph, die in november vorig jaar het complex aan de Mgr. Bekkersstraat overnam van Zorggroep Elde, een dergelijk eetpunt vanwege de woonwet niet mag exploiteren. Daarom volgde er een oproep voor meer vrijwilligers om de maaltijdvoorziening open te kunnen houden.

Dat leverde nog wel een achttiental vrijwilligers op, maar dat was niet genoeg om zeven dagen in de week een warme maaltijd voor te schotelen. Daarop werd in eerste instantie besloten om het eetpunt gedeeltelijk open te houden met de vrijwilligers die voor handen waren. De bewoners van Elisabethsdael riepen daarom de gemeenteraad op om in actie te komen. Het leidde zelfs tot een ludiek protest in de gemeentevijver.

Wethouder Eric van den Broek verzekerde tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering dat er met man en macht gezocht werd naar een structurele oplossing voor het eetpunt. Hij gaf echter ook aan dat hij niet zomaar de portemonnee wilde trekken. ,,We moeten ook kijken naar de toekomst. De komende periode zullen er meer noodlijdende initiatieven op ons netvlies komen. Nu is het Elisabethsdael, straks is het een andere instelling. Het is daarom niet handig om ons nu te richten op één locatie", zei hij destijds.

OPLOSSING

In de afgelopen maanden is daarom gezocht naar een permanente oplossing om het eetpunt te behouden. Op initiatief van stichting Ouderen in Regie Boxtel werd contact gelegd met stichting Broodnodig. Die leidt mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt en biedt arbeidsmatige dagbesteding. Er wordt daarbij nauw samengewerkt met lunchroom Broodje Apart in Schijndel. Vanwege het succes van deze formule is het werkterrein van de stichting uitgebreid.

Belangstellenden voor het eetpunt kunnen zich aanmelden via e-mail: eetpuntboxtel@stichtingbroodnodig.com of via telefoonnummer 06-30 89 47 58. Ook jongeren die interesse hebben om in het dagbestedings- of leer/werktraject bij eetpunt Elisabethsdael te komen, kunnen hiervoor contact opnemen via telefoonnummer (073) 549 68 98.


STOOM VANUIT DEN BOSCH IN BOXTEL

Historische stoomtreinen denderen door Boxtel

Twee gigantische stoomlocomotieven denderen zaterdag 29 september tien keer door Boxtel. Die dag vindt namelijk het evenement Den Bosch onder Stoom plaats. Tussen de stations van 's-Hertogenbosch en Eindhoven zullen twee historische treinen vijf keer op en neer gaan.

Het evenement wordt georganiseerd door Modeltrein Center, een modelspoorwinkel in de provincie-hoofdstad. Die heeft Stoom Stichting Nederland ingehuurd om de twee stoomlocomotieven tussen de Brabantse steden te laten rijden. Het gaat om een DB Baureihe 65-018 uit 1958, een van de laatst gebouwde moderne Duitse stoomtreinen. Ook de andere locomotief, een 01 1075 uit 1940, zal over de spoorrails rammelen. De locomotief (zonder wagons) is bijna 27 meter lang en haalt een snelheid van 140 kilometer per uur.

Ticketprijzen zijn 12,50 euro tot 35 euro; kaartjes zijn verkrijgbaar via www.modeltreincenter.nl/nl/denboschonderstoom.

Vertrektijden 's-Hertogenbosch: 09.02 - 10.39 - 13.49 - 15.39 - 17.09 uur.

Vertrektijden Eindhoven: 09:42 - 11.24 - 14.24 - 16.13 - 17.13 uur.


Tekenles in Esch

Ton van Eijndhoven verzorgt in het najaar gratis tekenlessen. De cursus vindt wekelijks op vrijdag plaats achter de Sint-Willibrordusschool. Bij genoeg animo gaan de lessen op vrijdag 21 september van start. Mensen wordt gevraagd papier, potloden en een gum mee te brengen. Tijdens de les, die duurt van 09.30 tot 11.30 uur, wordt koffie of thee à vijftig eurocent geschonken. Aanmelden is mogelijk via e-mail: eijnd01@ziggo.nl of telefoonnummer 06-51 11 08 62.

Afbeelding