Leerlinge Jonna van de Molenwijkschool (midden) verrichtte de opening van bso De Wentelwiek. (Foto's: Annelieke van der Linden).
Leerlinge Jonna van de Molenwijkschool (midden) verrichtte de opening van bso De Wentelwiek. (Foto's: Annelieke van der Linden). Foto:

BASISSCHOLEN IN WIJK SELISSENWAL PAKKEN UIT OP EERSTE SCHOOLDAG

Schooljaar start met muziek en bewegen

RENS VAN DEN ELSEN & ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De eerste schooldag na de zomervakantie zorgt vaak voor gemengde gevoelens. Voor het eerst in zes weken moesten kinderen maandag weer vroeg opstaan. Toch was het ook een gezellig weerzien. De Molenwijkschool koos voor een muzikale opening van het nieuwe leerjaar én stond stil bij de start van buitenschoolse opvang De Wentelwiek. Voorafgaand aan de eerste lessen maakten de leerlingen van de Prinses Amaliaschool kennis met het project Selissenwal Beweegt.

,,Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent!" Met dit toepasselijke lied van het immens populaire televisieprogramma De Luizenmoeder werden leerlingen, ouders, (nieuwe) leerkrachten én medewerkers van De Wentelwiek, de buitenschoolse opvang (bso) van Humanitas, welkom geheten op het schoolplein. Leerlingen die ook in de vakantie naar de kinderopvang gingen, bespeelden samen met leerkrachten de instrumenten. ,,Een warm welkom", vond locatiemanager Daniëlle van Montfoort van De Wentelwiek.

LINT DOORKNIPPEN

De voor- en buitenschoolse opvang huist sinds deze week in de Molenwijkschool en is ook bedoeld voor leerlingen van de Angelaschool en Sint-Petrusschool. ,,We beschikken nog niet over alle meubels, maar het begin is gemaakt. Er is speelgoed, dus de kinderen kunnen vooruit", aldus Van Montfoort. ,,En als de stoelen en tafels binnenkomen, willen we de ruimte samen met de kinderen inrichten. Dan wordt het ook hun plekje." Directeur Monique van de Ven van de Molenwijkschool gaf aan dat de samenwerking kort voor de zomer rondkwam. ,,Humanitas sloot aan bij onze visie."

Jonna uit groep 7 verrichtte de officiële opening door een lint van crêpepapier door te knippen. ,,Ik was het eerste 'grote kind' dat me had aangemeld voor de bso. Het ziet er echt mooi uit", vertelde ze, kort voordat ze naar de klas moest. ,,Ik vind het helemaal niet erg om weer te beginnen, ik heb zelfs zin in school."

VRIENDINNEN

Dat gold ook voor de vriendinnen Tess, Zinzi en Tara uit groep 8. ,,Eindelijk zien we onze vriendinnen weer", zei Tess. Zinzi had er ook geen moeite mee aan de vakken te beginnen. ,,Ik heb school altijd leuk gevonden. We beginnen lekker rustig, meestal bestaat de eerste schooldag vooral uit uitleg." Of het extra spannend wordt nu ze aan hun laatste jaar van de basisschool beginnen? ,,Nee hoor, juist leuk", vond het drietal. ,,En we krijgen óók een leuke juf: Babs. Eerst was ze onze juf voor één dag per week, nu krijgen we alle dagen van de week les van haar."

KINDVRIENDELIJK LINT

,,Komt dat zien, de magische trucs van tovenaar Josto!" Met die woorden hield Diny Stolvoort (in de rol van Disto, de goochelaarsassistent van haar man Jos) zoveel mogelijk kinderen staande in de Van Beekstraat. De leerlingen die op weg waren naar de Prinses Amaliaschool maakten maandagochtend op deze manier kennis met de nieuwe gekleurde palen die in de wijk Selissenwal zijn geplaatst. Deze zogenaamde 'Magere Josjes' vormen een kindvriendelijk lint door de buurt, waar iedereen veilig over kan steken. Hiermee trapte de basisschool niet alleen het nieuwe schooljaar af, maar gaf zij ook het startsein voor de speciale week Selissenwal Beweegt.

Op de diverse locaties van de Magere Josjes werd een kleine act opgevoerd. Zo kwamen de schoolgangers ook verkeersbrigadiers tegen en mochten ze bellen blazen. De goochelact zorgde voor verbaasde reacties bij de leerlingen. Met open mond zagen zij een zakdoek bewegen met een onzichtbare haar, een speelkaart door de tafel verdwijnen en een banaan in de schil uit elkaar vallen.

Eenmaal op het schoolplein aangekomen, mochten de leerlingen niet meteen naar binnen. Hen wachtte na het welkomstwoord van waarnemend directeur Irma van de Wal nog een kort obstakelparkoers. Via hoepels, een hinkelpad en enkele evenwichtsbalken kwamen de kinderen uiteindelijk op de rode loper uit, die hen naar het klaslokaal voerde. ,,We zijn een gezonde school en daar hoort bewegen natuurlijk ook bij, daarom doen we de hele week mee aan Selissenwal Beweegt. Maar we letten er ook op of de leerlingen voldoende gezonde voeding van thuis meekrijgen", vertelde Van de Wal.

De extra beweging zorgde op deze eerste schooldag meteen voor goedgemutste leerlingen. De meesten waren blij dat ze na zes weken weer naar school mochten. De meesten... want op de vraag aan of hij er zin in had, antwoordde een jongen: ,,Nee, eigenlijk niet zo!" Lachend voegde zijn moeder daar snel aan toe: ,,Hij is van groep acht, die begint al te puberen." Even later leek de tiener alweer goede zin te hebben, want hij rende het meest enthousiast van al zijn klasgenootjes de school binnen.

Boxtel

Rommelmarkt De Rots

In gemeenschapshuis De Rots in Boxtel wordt zaterdag 1 september tussen 13.00 en 16.00 uur weer een rommelmarkt gehouden. Een kraampje huren kost vier euro. Reserveren kan via tel.: 06-22 77 17 72 of e-mail: kuijlen_wim@hotmail.com. Bezoekers mogen gratis naar binnen.


Via een parcours vol kleine hindernissen als hoepels en evenwichtsbalken, begonnen de leerlingen van de Amaliaschool aan hun eerste dag. (Foto's: Rens van den Elsen).
Goochelaar Josto en zijn assistent Disto (Jos en Diny Stolvoort) trakteerden de leerlingen op magische trucs voordat ze het schoolplein op kwamen.
Muziek speelt dit jaar een centrale rol op de Molenwijkschool én bso De Wentelwiek. Het nieuwe schooljaar werd dan ook geopend met instrumenten.