Kasteelconcert beide harmonieën toch op Stapelen

Op het moment dat de vorige papieren editie van deze krant van de drukpersen rolde, kreeg voorzitter Jan de Koning van de Gildenbondsharmonie het verlossende telefoontje. Het traditionele kasteelconcert kan zondag 2 september tóch doorgang vinden op de plek waar het bijna veertig jaar geleden ontstond: op kasteel Stapelen.

De harmonie kreeg maar geen uitsluitsel of in het kasteel - na de verkoop door de paters assumptionisten per 31 augustus - water en elektriciteit gebruikt konden worden. Daarom besloot voorzitter De Koning de muzikale seizoensopening te verplaatsen naar het schoolplein van het Baanderherencollege. Uiteindelijk kreeg hij donderdag tóch groen licht en dus kan het kasteelconcert - mits het weer het toelaat uiteraard - plaatsvinden voor de trappen van de Boxtelse ridderzaal.

GASTOPTREDEN

Daar laten alle onderdelen van de Gildenbonds zich horen: het harmonieorkest, de big band én het leerlingenorkest. Jaarlijks ontvangen de muzikanten er ook een gastvereniging. Deze keer is dat Boxtel's Harmonie. Niet verwonderlijk, want beide orkesten vieren hun 110-jarig bestaan. Tijdens het kasteelconcert spelen de blaasensembles nog afzonderlijk van elkaar, maar twee maanden later (zaterdagavond 17 november) smelten ze samen tijdens de jubileumprom The sound of Boxtel. De kaartverkoop van dat muziekspektakel in sportcomplex De Braken start tijdens het kasteelconcert. Dat begint zondag 2 september om 14.00 uur en is gratis toegankelijk.


Meer bewegen
vertraagt het
dementieproces

Bewegen en dementie. Dat is het thema van de eerstvolgende bijeenkomst van Alzheimer Café Regio 't Groene Woud. Die vindt plaats op maandag 27 augustus vanaf 19.00 uur in restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 te Schijndel. De toegang is gratis.

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid . Dit geldt ook voor mensen met de ziekte dementie. Bewegen is niet alleen goed voor de lichamelijke conditie, maar heeft ook een positief effect op intellectuele vermogens (cognitie) en op de stemming.

,,Door letterlijk te bewegen, breng je de hersenen in beweging. Daarmee kun je de dementie niet stoppen, maar wel vertragen en de omstandigheden verbeteren", stelt de Udense fysiotherapeute Jacinthe Segers, die deze keer gastspreker is in het Alzheimer Café. Bezoekers krijgen uitleg over (het belang van) bewegen, maar zeker ook praktische tips over hoe (meer) te bewegen in de thuissituatie.

Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom. Het programma start een halfuur later en wordt om 21.30 uur afgesloten.