Tijdens de expositie Patchwork en Quiltwerk in museum MuBo worden regelmatig demonstraties gegeven over de handwerktechniek.
Tijdens de expositie Patchwork en Quiltwerk in museum MuBo worden regelmatig demonstraties gegeven over de handwerktechniek. Foto: MuBo

LEZING EN PRESENTATIE OVER 25 JAAR QUILTEN IN DE PRAKTIJK

Historie en techniek quilt-ambacht aan bod in MuBo

In het kader van de lopende expositie 'Patchwork en Quiltwerk' staat in Museum Boxtel (MuBo) zondag 26 augustus om 11.15 uur een lezing en presentatie op het programma over patchwork en quilten. Sprekers zijn Anja van Gerwen en Anne Lillholm, die aan de hand van veel voorbeelden hun passie voor het handwerkambacht op aanschouwelijke wijze zullen delen met het publiek.

Het quilten kent een eeuwenlange traditie. De oudst gevonden quilt dateert uit de Romeinse tijd, waarin al kussens, matrassen en dekens werden gemaakt. Het woord quilten is dan ook afkomstig van het Latijnse woord 'culcita', dat gevulde zak betekent.

Een quilt is een doorgestikte deken, die wordt gemaakt van drie op elkaar genaaide lagen textiel door middel van quiltsteken. De bovenste laag bestaat uit een lap stof van patchwork. Dit is een handwerktechniek waarbij lapjes katoen van verschillende grootte (patches) aan elkaar worden genaaid. Door steeds andere kleuren, dessins en vormen te gebruiken ontstaan ontelbare mogelijkheden om tot een origineel eindproduct te komen.

COUPEUSE

Anja van Gerwen-Boudewijns is 59 jaar geleden geboren in Son, is getrouwd en heeft drie kinderen en twee kleinkinderen. Als kind was ze al veel bezig met lapjes en handwerken. Na haar opleiding tot coupeuse(-lerares) en modevaktekenen heeft ze jaren in een stoffen- en handwerkwinkel gewerkt en maakte ze veel kinder- en communiekleding.

Bijna dertig jaar geleden begon ze aan een quiltcursus, waarna ze zichzelf steeds verder ontwikkelde. Ook bleef ze nieuwsgierig om steeds andere technieken bij te leren. Vóór de pauze laat ze aan de hand van zelfgemaakte quilts deze ontwikkeling zien en geeft ze bij elke quilt uitleg over de gebruikte technieken.

LONGARM-MACHINE

Anne Lillholm werd in 1962 geboren in Denemarken. Na haar opleiding werkte zij in de medische diagnostiek en is daarnaast altijd creatief bezig geweest met textiel, papier, kralen, sieraden en schilderen. Zij woont en werkt nu bijna twintig jaar in Nuenen.

In 2009 maakte zij haar eerste patchwork-werkstuk en gebruikte de naaimachine. In 2014 importeerde zij haar longarm-quiltmachine uit de Verenigde Staten en sinds die tijd is zij professioneel quilter. Lillholm ontwerpt quilts en neemt deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland, waar zij diverse keren prijzen won.

Na de pauze begint haar voordracht over longarm-quilten met een stukje geschiedenis en via de verschillende technieken legt zij een link met de praktijk van heden. De voordracht wordt geïllustreerd met foto's die laten zien hoe divers de mogelijkheden van longarm-quilten zijn.

De lezing annex presentatie in museum MuBo aan de Baroniestraat start om 11.15 uur en duurt tot 13.00 uur; de zaal is vanaf een halfuur voor aanvang geopend. De toegangsprijs bedraagt vijf euro; voor dat bedrag mogen bezoekers ook de expositie bezoeken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 04 18 98. Meer informatie op de website www.muboboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Tijdens de expositie Patchwork en Quiltwerk die momenteel in het Boxtelse museum is te zien, worden regelmatig demonstraties gegeven van de handwerktechniek. (Foto: MuBo).