Mensen met een beperking van woonvorm De Munsel werden maandagavond door vrijwilligers én exploitanten getrakteerd op een avondje kermisvermaak. (Foto: Remco Rooijakkers).
Mensen met een beperking van woonvorm De Munsel werden maandagavond door vrijwilligers én exploitanten getrakteerd op een avondje kermisvermaak. (Foto: Remco Rooijakkers). Foto: Remco Rooijakkers

Touwtje trekken, schieten én een frikandel speciaal

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Gaan we al frietjes eten?" De cliënten zijn nog maar amper vertrokken vanaf woonvorm De Munsel of ze verheugen zich al meteen op de traditionele afsluiting van hun jaarlijkse kermisbezoek. De frikandellen en kroketten moeten nog wachten, eerst gaan de bewoners de attracties verkennen.

Het is inmiddels al tien jaar traditie. Samen met een groep vrijwilligers en medewerkers gaan cliënten van woonvorm De Munsel op maandagavond naar de Boxtelse kermis. Eddy van Hummel nam het initiatief voor het uitje en wordt daarbij gesteund door diverse kermisexploitanten, met name de eigenaren van de schiettent op de Markt. ,,Ze mogen gratis schieten, krijgen een zuurstok en oliebollen en andere kermisondernemers delen kleine prijsjes uit. De cliënten worden daar zo blij van", aldus Van Hummel.

Eén van de hoogtepunten komt in zicht als de groep het Breukelsplein nadert. Marjan en Karlinne zijn bijna niet meer te houden. ,,Snel! We willen touwtje trekken!" Dolgelukkig weten ze een mooie knuffel te bemachtigen. Karlinne geeft haar knuffelpoes een prachtige naam: Mariëlle. Marjan noemt haar beer naar medewerkster Els Russon. ,,Els is lief", verklaart ze de naamkeuze.

Bij de snellere attracties blijft de groep even staan. Of ze ook in spectaculaire machines willen? ,,Echt niet. Doe niet zo eng." Gelukkig maar, want het wordt nog lastig om vrijwilligers te vinden die met de bewoners in de Break Dance of Tornado durven stappen...

Aangekomen op de Markt wordt al volop nagedacht over welke snack gekozen gaat worden. Maar eerst willen enkele cliënten nog even schieten. Omdat de eigenaren van de schietsalon al tien jaar belangeloos meewerken aan het kermisbezoek, krijgen zij van de cliënten zelf geknutselde bloemen. ,,We hoeven helemaal geen bedankje, we doen het graag", zegt het duo wat verlegen.

Na het kermisbezoek serveert cafetaria Mikies kroketten, ijsjes en frikandellen speciaal. ,,Ik had helemaal lekkere honger", zegt Marjan. ,,Ik kan er nog wel meer op ook." Helaas, het jaarlijkse bezoekje zit er weer op. De terugreis gaat duidelijk sneller dan de heenweg. Zijn de bewoners moe geworden en willen ze naar bed? Nee hoor: ,,We moeten opschieten, anders worden de oliebollen koud..."

FOTO ONDER: De cliënten van woonvorm De Munsel mogen gratis schieten op de kermis. (Foto: Remco Rooijakkers).

Afbeelding